‘Hij die één leven redt, redt de hele wereld’

ingevoerd op 4-5-2006

De ”calculerende burger van nu” zou niet zo snel een onderduiker in huis nemen. Dit vermoeden sprak burgemeester Van Veldhuizen donderdagmorgen uit bij de onthulling van een gedenksteen bij het bruggetje tussen het Jeudje en de G.J. Henninkstraat in de Hoornse binnenstad. Job en Floor Bakker onthulden de steen ter herinnering aan diegenen die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven in onze stad Hoorn vervolgden onderdak boden.

Op de gedenksteen prijkt een tekst uit de Talmoed: ‘Hij die één leven redt, redt de hele wereld’. Een luchtopname van de Hoornse binnenstad is met behulp van laserstralen in de steen ge-etst. Het initiatief om een blijvende herinnering tot stand te brengen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven onderduikers aan onderdak hielpen, is afkomstig van wijlen de heer D. Bakker van de gelijknamige boekhandel. Zijn kleinkinderen Floor en Job onthulden de herinneringsplaquette door de Nederlandse vlag weg te trekken.

Burgemeester Van Veldhuizen benadrukte in een toespraak dat het in oorlogstijd onderdak bieden aan vervolgden geen gemakkelijke keuze is. Het eigen gezin loopt gevaar, het schaarse eten moest worden gedeeld en wanneer de oorlog over zijn, wist men niet. En ook niet wie de oorlog zou winnen. Hij sprak zijn bewondering en respect uit voor de mensen die het wel aandurfden om onderduikers onderdak te bieden.