Boek Sint Jozefschool 100 jaar

Te bestellen bij Vereniging Oud Hoorn

HOORNGIDS HOORN | Dit jaar bestaat het gebouw van de Sint Jozefschool aan het Achterom 100 jaar. Oud Hoorn gaat aandacht besteden aan dit bijzondere gebouw. Op 10 september tijdens de open monumentendag komt er een mooi boek uit dat gaat over de geschiedenis van het gebouw en uiteraard komen ook de herinneringen van oud-leerlingen en oud-leerkrachten aan bod. Het boek kan bij Vereniging Oud Hoorn besteld worden.

De school begon in 1922 als R.K. Jongensschool. In 1958 krijgt de school de naam Sint Jozefschool en in 1965 worden ook meisjes toegelaten. Door ontvolking van de binnenstad moet de school in 1984 sluiten. Het is een gemeentelijk monument met een prachtig interieur dat de vernieuwingsdrift heeft doorstaan. De schoollokalen zijn momenteel in gebruik als atelierruimtes.

Het kleurrijke interieur bevat een schat aan art deco elementen, die niet alleen ter verfraaiing maar deels ook voor educatieve doeleinden dienden. De ruime gangen zijn afgewerkt met tegelvloeren in fraaie geometrische lijnpatronen en met tegellambriseringen, waarin bijzondere meerkleurige tegeltableaus zijn opgenomen van stadsgezichten, van beroepen en leefomstandigheden in het begin van de 20e eeuw én in vroegere tijden en van natuurgetrouwe afbeeldingen uit de flora en fauna. De twee karakteristieke omtegelde wasbakken met tegeltableaus en het veelkleurige trappenhuis zijn ware blikvangers. Voorbij de vestibule is rechts boven de lambrisering een meerkleurig tegeltableau aangebracht met daarop, binnen een Latijns kruis, de namen van de leden van het toenmalige kerkbestuur, van de architect en het bouwjaar. 

Nettie de Roos heeft een makkelijk leesbaar boek geschreven met veel herkenbare illustraties (100). Nettie (1938) is in de binnenstad geboren en getogen maar verliet Hoorn in 1958. Ben van de Kamer nam het voorwoord voor zijn rekening. Het boek, uitgevoerd in soft cover, telt ongeveer 80 pagina’s, formaat 17 x 24 cm.

Voorintekenen

Dankzij een bijdrage van het Bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn kan het boek tegen een gereduceerde prijs worden aangeboden. U kunt het boek tot 1 augustus 2022 reserveren op de site van de vereniging Oud Hoorn of stuur een email naar info@oudhoorn.nl (mailto:info@oudhoorn.nl), de prijs bedraagt € 3. Uiteraard kunt u ook langs komen bij het verenigingsgebouw aan Onder de Boompjes. De naam van de personen die voorintekenen worden in het boek vermeld. U krijgt bericht wanneer u het boek kunt afhalen. Wilt u het boek toegestuurd krijgen, dan komt daar € 4 bij voor de verzending. Vanaf 1 augustus bedraagt de verkoopprijs € 5.

Tijdens de open monumentendag is het gebouw voor het grote publiek geopend zodat iedereen kan genieten van de meesterlijke trappartijen en de vele prachtige tegeltableaus.  

Meer informatie:

Vereniging Oud Hoorn
Onder de Boompjes 22, 1621 GT, Hoorn
www.oudhoorn.nl (http://www.oudhoorn.nl) of info@oudhoorn.nl (mailto:info@oudhoorn.nl)

St. Jozefschool St. Jozefschool
De School De School