Vragen over afwijzing bouw jongerenappartementen op locatie Westerblokker 23A

Fractie Tonnaer noemt afwijzingsredenen gemeente ´gelegenheidsargumenten´

HOORNGIDS BLOKKER | Karsten Besseling Beheer b.v. vraagt toestemming van de gemeente Hoorn voor de bouw van een aantal jongerenappartementen op de locatie Westerblokker 23A in Blokker. De gemeente Hoorn wijst dit af om reden dat dit grote ruimtelijke en verkeerkundige gevolgen heeft voor de Linten.

Fractie Tonnaer is het niet met de gemeente eens en noemt het ’gelegenheidsargumenten’ met het doel om bouw van appartementen aan de Westerblokker tegen te houden. De fractie is van mening dat door woningbouw in de Bangert Oosterpolder en aan de Linten, de doorzichten aan de Linten al definitief zijn verdwenen. ”Het appartementencomplex wordt op precies dezelfde plek gerealiseerd als het bestaande gebouw dat geen schoonheid is en zeker niet in aanmerking zal komen voor beschermd dorpsgezicht van Blokker”, aldus raadsleden Hoefman en Tonnaer. Hieronder de brief met vragen hierover:

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 20 juli 2022

Betreft: artikel 36 vragen bouwplannen Westerblokker 23 A, Blokker serie II

Geacht College,

Op 9 april jl. heeft onze fractie het college gevraagd in beginsel toestemming te geven aan Karsten Besseling Beheer b.v. voor de bouw van aan aantal jongerenappartementen op de locatie Westerblokker 23 A te Blokker. Volgens het Reglement van Orde dienen deze vragen binnen dertig dagen door het college beantwoord te worden. Pas op 21 juni jl. (zaaknummer 1949695) heeft u de vragen beantwoord.

Uit de antwoorden blijkt dat u geen prioriteit geeft aan de woningbouw en geen opbouwende bijdrage wilt leveren daarvoor. Volgens uw college heeft medewerking aan de bouwplannen van Karsten grote ruimtelijke en verkeerskundige gevolgen voor de Linten. U geeft toe dat van bescherming van de Linten de afgelopen dertig jaar weinig terecht is gekomen. Het huidige Beeldkwaliteitsplan wordt door de gemeente zelfs geactualiseerd. Wij vertrouwen erop dat het aangepaste Beeldkwaliteitsplan ruimte biedt om op de locatie Westerblokker 23 A de bouw van appartementen mogelijk te maken.

U wilt niet meewerken aan de bouw van appartementen omdat dit grote ruimtelijke en verkeerskundige gevolgen heeft voor de Linten. Voor deze gelegenheidsargumenten heeft onze fractie geen begrip. De afgelopen dertig jaar zijn mede dankzij de gemeente Hoorn ongeveer 3500 woningen in de wijk Bangert Oosterpolder en ruim 100 woningen aan de Linten gebouwd. Door de bouw van deze woningen zijn de doorzichten naar het achtergebied met veel groen verdwenen.

Door de nieuwbouw is er op de Linten een enorme toename van verkeer ontstaan waarover u zich geen serieuze zorgen heeft gemaakt. U suggereert nu dat door de bouw van zo’n tien jongerenappartementen er een verkeerschaos op de Linten ontstaat.

De bouwplannen van Karsten Besseling zijn qua bouwvolume vergelijkbaar met het huidige gebouw op perceel Westerblokker 23 A. Het appartementengebouw wordt op precies dezelfde plek gerealiseerd. Bovendien heeft de locatie veel parkeergelegenheid en deze hoeft door de woningbouw niet te worden uitgebreid.

Volgens art. 36 van het RvO stellen wij de volgende vragen:

1. Wordt in het vernieuwde Beeldkwaliteitsplan De Linten rekening gehouden met de bouwplannen van Karsten Besseling aan de Westerblokker 23 A?

2. Wordt in het vernieuwde Beeldkwaliteitsplan nog geforceerd onderscheid gemaakt tussen zorgappartementen en appartementen met of zonder eigen adres?

3. Realiseert het college zich dat door de bouw van appartementen er niets veranderd aan het bouwvolume, plek en parkeercapaciteit?

4. Westerblokker 23 A heeft volgens het bestemmingsplan een winkelfunctie. Is het college zich ervan bewust dat zich in het pand Westerblokker 23 A verkeersaantrekkende detailhandel kan vestigen? Bijvoorbeeld, winkel voor partijverkoop, tuincentrum, afhaalrestaurant(s) en discountwinkels zoals Action? Vindt u een dergelijke ontwikkeling wenselijk?

5. Wilt u op grond van veranderde inzichten, nieuwe informatie en aanpassing van het Beeldkwaliteitsplan alsnog meewerken aan de realisering van jongerenappartementen aan Westerblokker 23 A? Wilt u daarover in gesprek gaan met Karsten Besseling Beheer?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer

Patrick Hoefman en Roger Tonnaer, gemeenteraadsleden.

Foto’s aangeleverd: Pand Westerblokker 23A, Blokker

Pand Westerblokker 23A, Blokker Pand Westerblokker 23A, Blokker