De waterval van Thiéry

Column Wally Ooms in Hoorn Nieuwsblad zomer 2015

”Vandaag neem ik u mee naar ...........” Het waren de fameuze inleidende woorden van Antoon van Hooff, dierentuindirecteur en tevens presentator van het keurige NCRV tv-programma ’Ja Natuurlijk’. Aansluitend kregen de kijkers dan prachtige beelden voorgeschoteld van uiteenlopende dieren in verre oorden, verbaal begeleid door de prettige stem van de heer Van Hooff. 

Nu de vakantieperiode daar is wil ik iets soortgelijks doen. Ik neem u mee naar het zuiden van Frankrijk, waar we met ons gezin langdurig gewoond hebben. 
Tijdens een van de vele tochten die we maakten in de Mercantour, een immens natuurgebied bij de Alpen, zag ik in een flits ergens heel hoog in de bergen een glimp van water. Naar later bleek uitsluitend te zien vanaf alleen die specifieke plek. Het bleek te gaan om de Cascade van Cians, die vanaf de weg niet toegankelijk bleek en mede daarom liet het me niet los. Navorsing leerde dat je via een omweg van vele tientallen kilometers uit kon komen in het hoog in de bergen gelegen dorpje Thiéry dat slechts circa 100 inwoners telt. Ik raakte er in gesprek met een der bewoners die in zijn tuin bezig was en die alles wist te vertellen over de duizelingwekkende waterval, die 110 meter naar beneden stort en daardoor de 4e waterval van Europa was, hetgeen de attractie alleen maar groter maakte. Als je goed luisterde kon je het watergeweld ook horen. Je kon er onder begeleiding naar toe, maar dan wel na een moeizame tocht van 4 uur heen en 4 uur terug. Een volle dag dus en het zou alleen kunnen als de weersomstandigheden het toelieten. En zeker niet op eigen houtje, want de route erheen was slechts bekend bij enkele gidsen die de tocht inmiddels meermalen hadden gemaakt. Ook mijn gesprekspartner bleek een van de gidsen, die ons op het hart drukte dat je vooral over een goede conditie diende te beschikken om een dergelijke tocht te kunnen maken, waarbij hij mijn vrouw en mij van top tot teen opnam. Ik kreeg zijn telefoonnummer en we togen huiswaarts, waar we het hele verhaal vertelden aan kennissen die onmiddellijk heel enthousiast reageerden. Ook zij wilden die tocht naar de cascade graag maken. 
Onze gids uit Thiéry had ons al verteld dat we de tocht slechts konden maken in echt drogere periodes, daar het risico van glijden levensgroot en levensgevaarlijk was en  helikopters er niet konden komen. Het maakte het alleen maar spannender. We wilden erheen. 

Maar de ene keer kwam het bij een van ons vieren niet uit, de andere keer was het te nat en weer een andere keer kwam het de gids niet uit. Kort en goed, we hebben de tocht nooit gemaakt. Niet lang daarna verhuisden we naar een ander gedeelte in Frankrijk. Tot op de dag van vandaag is de zo moeilijk bereikbare waterval van Thiéry door mijn hoofd blijven spoken, maar het ziet er niet naar uit dat het tot de mogelijkheden behoort om dat op korte termijn te gaan doen.
Mogelijk iets voor sportieve avontuurlijke lezers? 

Cascade Thiéry 2 Cascade Thiéry 2