Geen woningbouw aan dorpslint Westerblokker

04-08-2022

HOORNGIDS HOORN | De Fractie Tonnaer is benaderd door een bewoner aan de Westerblokker die graag een nieuwe vrijstaande woning wil bouwen op een openliggend stuk grond naast zijn huidige boerderij aan de Westerblokker 146. Hij wil op de vrije kavel een zogeheten notariswoning bouwen van 2 lagen en een schuine kap. Van dit type woning staan er meer langs de verschillende dorpslinten in Blokker en Zwaag. De bewoner heeft over zijn wens tot bouw van een notariswoning zonder resultaat overleg gehad met wethouder Helling en betrokken ambtenaren. Uit dat overleg is gebleken dat er een beleidsverandering is geweest en dat de gemeente Hoorn vanaf heden geen notariswoningen meer toestaat. Alleen boerderijachtige woningen van 1 bouwlaag en een schuine kap wordt nog toegestaan.

Niet alleen de bewoner is hierover hooglijk verbaasd, ook de Fractie Tonnar is zeer verbaasd over deze beleidsverandering, hetgeen de aanleiding vormde om hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders Hoorn. Zie de verzonden brief van gemeenteraadslid Simon Broersma hieronder. 

Geacht College,
Onze fractie is benaderd door een bewoner aan de Westerblokker die graag een nieuwe vrijstaande woning wil bouwen op een openliggend stuk grond naast zijn huidige boerderij aan de Westerblokker 146.
Hij wil op de vrije kavel een zogeheten notariswoning bouwen van 2 lagen en een schuine kap. Van dit type woning staan er meer langs de verschillende dorpslinten in Blokker en Zwaag. Bewoner heeft over zijn wens tot bouw van een notariswoning zonder resultaat overleg gehad met wethouder Helling en betrokken ambtenaren. Uit dat overleg is gebleken dat er een beleidsverandering is geweest en dat de gemeente Hoorn vanaf heden geen notariswoningen meer toestaat. Alleen boerderijachtige woningen van 1 bouwlaag en een schuine kap wordt nog toegestaan. 
Onze fractie is zeer verbaasd over deze beleidsverandering.
Volgens art.36 van het RvO stellen wij u daarom de volgende vragen hierover:

Sinds wanneer is het stedenbouwkundig kader veranderd als het gaat om het type nieuwbouwwoning langs de dorpslinten? 
Is deze beleidsverandering een bevoegdheid van het college B&W of van de gemeenteraad ?
Bent u het met ons eens dat het niet eerlijk is en zelfs rechtsongelijkheid in de hand werkt  gezien het huidige aantal nieuwe notariswoningen van 2 lagen en een kap langs de Koewijzend, Dorpsstraat en Westerblokker? Op dit moment wordt er zelfs nog zo’n type woning gebouwd aan de Bangert.
Bent u het met ons eens dat de onverklaarbare beleidsverandering vreemd overkomt? De gemeente staat wel toe dat er in de loop der jaren woningen in Bangert Oosterpolder achter de linten zijn gebouwd met her en der ook wat hogere bouw vlak achter de linten. Op sommige locaties is de nieuwbouw zelfs pal achter de erfgrenzen gebouwd zonder groene buffer of sloot. Het argument van ‘verdichting’ wordt te pas en te onpas gebruikt.  

Wij zijn benieuwd naar uw antwoord.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Simon Broersma, gemeenteraadslid

Westerblokker 146 Westerblokker 146
Westerblokker 146 grond Westerblokker 146 grond

Reacties
Reactie: (Gerard Vlaar)
9-8-2022, 19:12
Beleidsveranderingen zouden een verbetering moeten beteken ten opzichte van het voorgaande, dit is een verslechtering. Bijt je erin vast Simon!