Zomervragen

Column van Sjaak Grosthuizen

We hebben het al jarenlang kunnen meemaken dat politici, ook die van Hoorn, zich tijdens de vakantieperiode niet geheel hebben losgeweekt van het wel en wee in de gemeente. Er zijn jaren geweest dat het erop leek dat men een soort van competitie hield met andere fracties om de meeste vragen op te werpen over zaken die in de stad volledig dreigden mis te gaan. Zomerklachten, zou ik ze willen noemen. Niet dat de klachten volledig ongegrond waren, maar ze leken aan de aandacht te zijn ontsnapt gedurende de periode buiten het zomerreces.

Ook nu dienen zich prangende kwesties aan. Ik pak er één uit. Die gaat over het creëren van de o zo noodzakelijke woonruimtes. We kunnen nu lang niet alle woningzoekenden in Hoorn onder dak krijgen. Er wordt hier en daar keihard gewerkt om een veel te grote achterstand in te lopen. Maar af en toe (of wellicht iets te vaak) mislukt het. Wie in de Grote Waal langs de nieuwbouw bij de Siriusstraat komt, ziet de grote lege vlakte en de plekken waar al driftig een begin gemaakt is voor nieuwe woonblokken en zou zich zomaar kunnen afvragen, waarom de bouwgrond nog niet volgebouwd is of waarom een flink blok appartementen die er kant en klaar uitzien nog niet bewoond zijn.

Er zijn goede verklaringen voor te vinden, maar men kan de stadsbestuurders nauwelijks de schuld geven voor de trage vooruitgang. Het zoeken naar geschikte plekken voor nieuwe woningen is een zorg waar zowel het college als de raad zich vaak mee bezig gehouden heeft. Er is al lange tijd geen enkele wethouder of raadslid aan te wijzen die volhoudt dat de woningbouw in Hoorn veel te snel gaat. In tegendeel dus. Wel is er veelvuldig gesoebat over de hoogte van woningbouw en de uiteindelijke hoeveelheid en dat deed men niet om mij een gelegenheid te bieden om daar pittige columns over te kunnen schrijven.

Maar hoe moeten we aankijken tegen het aanbod van een zakenman, die zijn bedrijfsruimte wil ombouwen tot een aantal woonruimtes? Weliswaar in een gebiedje waar men in eerdere raadsvergaderingen duidelijk maakte daar moeite mee te hebben, omdat het dorpsbeeld aldaar dan volledig geschiedenis wordt. We hebben het over ‘De linten’. Al in 2002 kwam er een ‘beleidsregel: Beeldkwaliteitsplan De Linten’. De dorpslinten in Blokker en Zwaag worden zelfs genoemd in stukken over de Hoornse monumenten. We dienen daar – en heus niet alleen om de bewoners van deze twee vroegere dorpen binnen de termijn van slechts een paar generaties na de inlijving ervan tegen de haren te strijken – heel prudent mee om te gaan.

Ondernemer Peter Karsten heeft zijn bedrijf juist in de buurt van de linten staan en dan zou het logisch zijn van gemeentewege geen toestemming te geven om daar zomaar 14 wooneenheden te plaatsen. Ik moet eigenlijk zeggen: een bedrijfspand te veranderen in wooneenheden. Maar in diezelfde buurt, zelfs binnen de werpafstand die de aller slechtste stenenwerper tot stand kan brengen heeft de gemeente zelf ook woningbouwplannen! Hoe is dat te rijmen?

Verwacht van mij niet een overtuigende verklaring van deze situatie, want ik zou het je niet kunnen uitleggen. Ik kan natuurlijk zeggen dat er vast wel regeltjes bestaan waar zelfs de wethouders met de beste bedoelingen niet onderuit kunnen. Een andere verklaring kan alleen maar zijn dat een meerderheid van de Hoornse politici er helemaal geen zin in heeft om particulieren de gelegenheid te bieden mee te werken aan de oplossing van het woningvraagstuk.

Naast het bouwvoorstel van Peter Karsten ligt er ook een plan om een huis te bouwen aan een van de linten in een bouwstijl die helemaal past bij de andere woningen langs dit lint. Fractie Tonnaer vraagt zich af waarom dat niet mag. Ik moet toegeven dat ik ook niet meteen al een voor de hand liggende verklaring voor het afwijzen van dit voornemen kan bedenken. En ik geef ook meteen toe, dat ik niet morgen al een pasklaar antwoord wil weten op deze bouw gerelateerde vragen. Het is nog steeds zomerreces. Wie op de website van de gemeenteraad kijkt, ziet dat er vanaf 28 juli al tien onderwerpen zijn die door ijverige raadsfracties zijn ingediend. Misschien moet je het indienen van die vragen zien als een klemmend verzoek om het zomerreces voor de lokale politiek een stuk korter te maken, maar die vraag staat nog niet bij het lijstje. Welke fractie durft die vraag aan?

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Zomervragen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Zomervragen