Vragen over beeld JP Coen op de Roode Steen

09-08-2022

HOORNGIDS HOORN | Onlangs kwam het beeld van JP Coen op de Roode Steen weer in het nieuws. In het NRC waren quotes opgenomen die waren opgetekend uit de mond van Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Naar de mening van de fractie EénHoorn spreekt de heer Geerdink voor z’n beurt door een voorschot te nemen op de uitkomst van de lopende stadsgesprekken. Het beeld van JP Coen zou wat de heer Geerdink betreft uitstekend op z’n plaats zijn binnen de museummuren. 

Letterlijk zegt hij: ”Ik heb het gevoel dat er nu meer bereidheid is tot aanpassingen dan tien jaar geleden. Een mogelijke nieuwe plek voor het beeld was toen onbespreekbaar.” Het schoot de fractie EénHoorn in het verkeerde keelsgat, temeer daar er nog stadsgesprekken lopen waar mede uit moet komen of het beeld van JP Coen kan blijven waar het nu staat of niet. 
Robert Vinkenborg van de Fractie EénHoorn schreef onderstaande brief aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn.

Geacht college,
De NRC publiceerde op 5 augustus 2022 een beeldbepalend artikel: ,,J.P. Coen in Hoorn is welkom in het museum.’’ *1 . Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum, in dienst van de  gemeente, verwoordt daarin zijn ‘gevoel’ en (wij denken persoonlijke) opvattingen. Om meerdere redenen bevreemdt dit artikel ons. Los van het feit dat op de inhoud veel valt af te dingen:

Dit artikel legt een zware, dwingende hypotheek op de zogenoemde Stadgesprekken mochten die nog plaats gaan vinden; 
Er wordt - volgens de NRC - na de zomer een besluit genomen over het beeld: ‘’Of het standbeeld moet blijven staan, is de vraag die de stad al jaren bezighoudt. Daarop moet ’na de zomer’ een antwoord komen. Dan wil de gemeente een besluit nemen over de toekomst van het beeld.’’ 
We lezen een sturende mening over wat een groot deel van de Hoornse bevolking zou vinden, waarvan wij ons distantiëren: ,,Voor veel Horinezen is Coen een ‘lieu de memoire’, een beeld dat bij de stad hoort.’’ Én: ,,Zij zien hem los van de historische context.’’ Met de suggestie dat alleen ‘sentiment’ een reden is dat veel van onze inwoners willen dat Coen blijft staan, wordt de voorstanders echt tekortgedaan. 
Het artikel zorgt voor verwarring over het proces - en met welk doel - rond het beeld en de Stadsgesprekken. Onze inwoners hebben recht op transparantie en duidelijkheid hierover en daarom stellen wij u de volgende vragen:

Was u op de hoogte/betrokken bij de totstandkoming van dit artikel?
Spreekt de heer Geerdink in het artikel namens het college of op persoonlijke titel?
Wat zijn uw opvattingen over verhuizing van het beeld naar het gemeentelijke museum. Moet de raad daarover niet een besluit nemen? Ook als je vindt dat het beeld weg moet dan zijn er nog talloze andere bestemmingen mogelijk. 
Klopt het dat de gemeenteraad “na de zomer” een besluit moet nemen over de toekomst van dit beeld? Zo ja, van wie moet dat? Welk proces staat u voor?
Wij zien uw antwoorden in het belang van duidelijkheid voor de Hoornse inwoners graag tegemoet. 

*1 artikel in de NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/03/past-dit-19de-eeuws-beeld-van-een-17de-eeuwse-kolonist-in-een-21ste-eeuwse-stad-a4138096 (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/03/past-dit-19de-eeuws-beeld-van-een-17de-eeuwse-kolonist-in-een-21ste-eeuwse-stad-a4138096)

JP Coen 3 JP Coen 3