Onveilige situatie loopbrug station Hoorn

11-08-2022

HOORNGIDS HOORN | De situatie bij de loopbrug bij spoorwegstation Hoorn centrum blijft een hoofdpijndossier. Bewoners en bezoekers van de stad worden regelmatig geconfronteerd met een lift die niet functioneert. En zodra de lift gerepareerd wordt, dan is deze in een mum van tijd weer stuk.   

Verder ziet de voetgangersbrug er volgens Liberaal Hoorn voor bezoekers aan onze stad niet aantrekkelijk uit. Het veiligheidsglas van de lift is stuk, de lift is regelmatig defect en tot verbazing van de politiek leider van Liberaal Hoorn zag hij ook een sticker van Strukton die er op zou kunnen wijzen dat de voetgangersbrug is afgekeurd. Ook ontbreken bij de NS de verwijzingen naar de sporen.
Het vormde voor Liberaal Hoorn voldoende aanleiding om vragen te stellen aan het college van B&W van Hoorn. De brief is hieronder te lezen. 

Geacht College,
Veel bezoekers van onze stad parkeren hun auto op het transferium. Een ideale plek om je auto te parkeren om daarna met het gezin of als oudere een bezoekje te brengen aan onze mooie binnenstad. Tot onze verbazing moeten wij echter constateren dat de lift bij de loopbrug waar veel bezoekers gebruik van maken om de stad te kunnen bereiken al geruime tijd defect is. Zeker nu er vanwege de kermis en Lappendag veel bezoekers naar onze stad toekomen is het van belang dat de bereikbaarheid optimaal en veilig is. Ook is het veiligheidsglas van de lift stukgeslagen. Niet duidelijk wordt wanneer de lift weer gerepareerd zal gaan worden. Nu de lift buiten gebruik is gesteld worden gebruikers gedupeerd: ouders met kinderen (zeker met een buggy/kinderwagen) en mindervaliden moeten omlopen. 
Vervolgens viel ons oog op een sticker aangebracht op een van de stalen liggers waarop is vermeld, dat de gebruikte ligger is afgekeurd.  Wij hebben de foto’s toegevoegd ter onderbouwing van onze vragen.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:
Bent u ervan op de hoogte van dat de lift al geruime tijd niet meer gebruikt kan worden? En zo ja wanneer zal de lift weer gebruikt kunnen worden?
Wanneer wordt het veiligheidsglas van de lift gerepareerd?
Welke betekenis dient te worden gehecht aan de sticker waarop is vermeld “Afgekeurd“? Heeft deze afkeuring gevolgen voor de veiligheid van het gebruik van de voetgangersbrug? Aan welke eisen voldoet de voetgangersbrug niet en welke stappen worden er door Prorail respectievelijk door de gemeente Hoorn ondernomen om de veiligheid voor de gebruikers van de loopbrug  te waarborgen?

Lift bij loopbrug station bord afgekeurd Lift bij loopbrug station bord afgekeurd
Lift bij loopbrug station defect Lift bij loopbrug station defect
Lift bij loopbrug station Lift bij loopbrug station