De langst-spelende muzikant van Hoorn

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Zondag 14 augustus organiseert Showband Hoorn weer de traditionele Kermis Barbecue op het Doelenplein in Hoorn. Ook deze keer zal de muziek o.a. verzorgd worden door de Hoornse band Lijda & the Shakers, lang geleden opgericht door mijn neef Ben Ooms. Ben zit al vanaf zijn tiende in de muziek. Zijn eerste schreden in de muziekwereld zette hij als trommelaar bij Jong Hoorn. Op ongeveer 10-jarige leeftijd kreeg hij een gitaar, volgde muziekles en leerde muzieknoten. Zelf zat ik op nog jongere leeftijd in de muziek (Bennie en ik schelen elkaar twee maanden), maar net als de meeste leeftijdgenoten kwam er ook voor mij een keer een eind aan die muziekmakerij. Maar dat geldt niet voor Ben. Die gaat gewoon door. Waarbij ik me afvroeg of hij inmiddels de langst-spelende muzikant is in Hoorn. Hij is tenslotte sinds zijn 10e bezig, dus inmiddels zo’n zes decennia.

Ooit begon hij met vage ’muzikanten’ in obscure locaties aan de grondbeginselen van wat met enige fantasie muziek maken genoemd zou kunnen worden. Wie een gitaar kon hanteren en wie de trommels kon bespelen was welkom, waar bij de oefensessies niet in E of C werd gespeeld, maar in ”Tweede snaar, derde vakje”. De lat lag niet al te hoog in die tijd. Na de nodige uitprobeersels en heenzendingen werd een groep geformeerd. Er werd een repertoire samengesteld en optredens geritseld. Namen als The Skunks, The Roars en The Thunderbirds prijkten op het drumstel bij die eerste optredens. Met bandleden als Piet Bakker, Ron Vriend, de gebroeders Ron en René Hageman, Aart Kleikamp (wiens vader apotheker was en een opslag had waar geoefend kon worden), John van Eijk (de eerste langharige man van Hoorn), Kees Walrecht, Herman Hofland, Edwin Kok, Jan Schouten, Ruud Emmerink, Gerry Voortman, Andre Doesburg en anderen. 

Bij het eerste optreden in het Gouden Hoofd in Blokker wenste het massaal opgekomen publiek niet langer naar ’dat lawaai’ te luisteren, maar begon in navolging van de langharige zanger merkwaardige bewegingen te maken en attributen door de zaal te gooien. De eigenaar gaf terstond aan te stoppen met die herrie, daar hij zijn zaak in puin zag gaan. Later volgden iets succesvollere optredens in de Witte Valk te Zwaag, het Kontaktcentrum, Het Glop en de Maria Kapel in Hoorn. 

Na het avontuur met de bands vormde Ben 16 jaar lang een duo met Ruud Emmerink (The Neighbours) met voornamelijk muziek van The Everly Brothers. Na circa 10 jaar sloot Sjaak Heertjes zich bij hen aan als organist. Nadat een eind was gekomen aan die periode ging Ben op zoek naar een zangeres met uitstraling en vond die in Lijda Wiltenburg, eveneens woonachtig in Hoorn. Later kregen de twee een relatie. De band Lijda & the Shakers was vanaf het begin succesvol en kende als bezetting in de loop der jaren mensen als Sjaak Heertjes, Jet Oud, Frans Zwerver, Ton Knol, deze jongen, Antoon Peerdeman, Willem Nijveld, Gerard Oud en anderen. Allen met goede herinneringen.
Lijda & the Shakers bestaat inmiddels 36 jaar. Zondag weer te beluisteren tijdens de Kermis Barbecue op het Doelenplein.

Lijda & the Shakers bbq optreden Lijda & the Shakers bbq optreden