Eindelijk weer Lappendag zoals het hoort

Drooglegging dit jaar bij wijze van proef weer een uurtje korter

HOORNGIDS HOORN | Het is maandag 15 augustus, de derde maandag van augustus en de laatste dag van de kermis, dus: Lappendag. Eindelijk kan dat weer gevierd worden zoals het hoort. Op de koopjesmarkt, of in de kroeg, of allebei. De afgelopen twee jaar kon Lappendag niet gevierd worden door de coronapandemie. Nu wordt het weer ouderwets gezellig met zelfs een buitenpodium met muziek.  

Lappendag begint in Hoorn vroeg, al om 6 uur staan de eerste koopjesjagers bij de kramen om de beste koopjes te scoren en dit daarna uiteraard te vieren in de kroeg met veel bier. Lange tijd was sprake van ’drooglegging’ vanwege relletjes tijdens Lappendag in het verleden. Er mocht geen alcohol geschonken worden tussen 16.00 uur en 20.00 uur. De horeca moest dicht en ook in winkels werd geen alcohol verkocht. De ’drooglegging’ is in de loop van de jaren versoepeld: in 2019 van 17.00 tot 20.00 uur. Dit jaar gaat daar bij wijze van proef nog een uurtje af: van 18.00 tot 20.00 uur.

Evenals de Hoornse kermis staat ook Lappendag op de nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. De naam Lappendag is al sinds begin twintigste eeuw een begrip. Het is begonnen als een onbeduidend onderdeeltje van de kermis, maar al voor WOII uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de Hoornse kermis. 

Foto’s: Archief HoornGids

Lappendag 2019 RS 5 Lappendag 2019 RS 5
De markt van lappendag De markt van lappendag
Lappendag 15 augustus 2022 A Lappendag 15 augustus 2022 A