Kap van 34 bomen op voormalige hockeyvelden zou niet door moeten gaan

15-08-2022

HOORNGIDS HOORN | Totaal onverwacht heeft de gemeente Hoorn midden in de zomertijd een omgevingsvergunning aangevraagd voor het kappen van 34 bomen op de voormalige hockeyvelden. Met deze aanvraag loopt de gemeente ver voor de muziek uit, is de mening van Fractie Tonnaer. Er moet voordat er bomen gekapt worden eerst nog een aantal belangrijke beslissingen worden genomen. Er moet nog een bestemmingsplan en een grondexploitatie vastgesteld worden door de gemeenteraad en de grond is nog niet aan Intermaris verkocht. Ook is er nog geen definitief ontwerp voor het IKEC. 

Fractie Tonnaer eist voor de bewoners optimale participatie en wil van het college weten wanneer en hoe deze participatie gaat plaatsvinden. Goede participatie verkleint de kans op langdurige bezwaarprocedures en verhoogt de kans op realisering van de bouwplannen. Omdat er nog veel besluiten moeten genomen worden vraagt Fractie Tonnaer het college van B&W de aangevraagde vergunning voor het kappen van 34 bomen direct in te trekken.

Gemeenteraadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer heeft onderstaand schrijven verzonden aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Met verbazing hebben wij gelezen – in de gemeentelijke bekendmaking week 32, augustus 2022, aanvraag omgevingsvergunning - dat het college een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor het kappen van 34 bomen op de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen. 
Dat u de voorgenomen bomenkap bekendmaakt midden in de zomerperiode, vinden wij geen toeval. U heeft ongetwijfeld voor dit zomertijdstip gekozen om er zeker van te zijn dat zo weinig mogelijk bewoners deze bekendmaking lezen en bezwaar tegen de bomenkap zullen maken. 
Afgezien van het tijdstip van de aanvraag begrijpen wij niet waarom nu al een vergunning voor het kappen van 34 bomen is aangevraagd. U loopt daarmee ver voor de muziek uit. 
Voor er bouwpalen de grond in gaan en bomen worden gekapt, moeten door het college en gemeenteraad nog diverse besluiten worden genomen. 
Het beeldkwaliteitsplan moet vastgesteld worden en de situering van de bouw is afhankelijk van het lopende onderzoek naar de mogelijkheid een half verdiepte parkeergarage aan te leggen. Zolang niet duidelijk is op welke locatie precies wordt gebouwd, kunt u nog niet weten welke en hoeveel bomen in de weg staan. 
Verder is niet aangetoond dat de 34 te kappen bomen herplant worden op de voormalige hockeyvelden. Ook is de bomenkap in strijd met de Groenvisie van de gemeente Hoorn. Volgens deze Groenvisie worden bomen gekoesterd en leveren deze een bijdrage aan de klimaatdoelstelling. 
Uit eerder gehouden ecologische onderzoek is gebleken dat in het oude gebouw van de hockeyvereniging vleermuizen verblijven. Omdat de vleermuis een beschermde diersoort is moet er in de directe omgeving een andere verblijfplaats voor de dieren worden gemaakt. In opdracht van de gemeente zijn door Evert Kunst twintig vleermuizenkasten gemaakt en opgehangen in de omgeving van de voormalige hockeyvelden. U kunt het oude verenigingsgebouw pas slopen indien alle vleermuizen zich hebben verplaatst. Over de resultaten van de vleermuizen zijn we niet geïnformeerd. Wanneer vraagt u een vergunning voor de sloop van het oude clubgebouw ?   
Ook moet er rekening mee worden gehouden dat een definitief ontwerp voor het IKEC ontbreekt. 
De gemeenteraad moet er ook nog een bestemmingsplan en een grondexploitatie vaststellen, alvorens gebouwd en bomen gekapt kunnen worden. 
Volgens uw raadsbrief van 28 juli, zaaknummer 1967166, wilt u ondanks het Didamarrest de grond van de voormalige hockeyvelden verkopen aan o.a. Intermaris. Om deze onderhandse grondverkoop toch mogelijk te maken wilt u de gemeenteraad een notitie aanleveren over het Didamarrest. Het aanleveren van deze notitie wachten wij af. 
Van de door het college geoogde bewonersparticipatie komt opnieuw weinig terecht. Wij eisen voor de bewoners van de Nieuwe Steen serieuze en optimale participatie bij de bouw van een IKEC en 140 appartementen. Goede participatie verkleint de kans op langdurige bezwaarprocedures en verhoogt de kans op realisering van de bouwplannen. 
Vanwege genoemde argumenten en de vele besluiten die nog genomen moeten worden stellen wij volgens artikel 36 van het Reglement van Orde de volgende vragen:

Bent u bereid de aangevraagde omgevingsvergunning voor de kap van 34 bomen direct in te trekken ?
Wanneer en hoe gaat echte bewonersparticipatie plaatsvinden met bewoner van de Nieuwe Steen ?
Zijn de vleermuizen met succes verplaatst naar de speciaal gemaakte vleermuizenkasten of verblijven er nog vleermuizen in het oude verenigingsgebouw ?
Welke besluiten moeten nog door de gemeenteraad worden genomen voordat een vergunningaanvraag voor het kappen van 34 bomen noodzakelijk is. Worden de 34 te kappen bomen op dezelfde locatie gecompenseerd ? Waarop is het aantal van 34 te kappen bomen gebaseerd terwijl u de exacte bouwlocaties nog niet heeft bepaald, een onderzoek naar de bouw van een half ondergrondse parkeergarage nog loopt en de uitkomsten daarvan nog niet bekend zijn ?

Omdat de eerste raadsvergadering na het zomerreces plaatsvindt op dinsdag 27 september aanstaande, verwachten wij minstens één week voor deze raadsvergadering beantwoording van onze vragen. Volgens het Reglement van Orde behoort het college B&W binnen 30 dagen art. 36 vragen te beantwoorden. 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid  

Voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen mei 2022 E Voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen mei 2022 E

Reacties
Reactie: (Dirck)
16-8-2022, 10:01
Beste Roger, Ik ben even langs gefietst en zag afgevallen takjes en dit geeft veel schaduw op panden die nog gebouwd moeten worden met zonnepanelen om aan de Beng norm te voldoen.... Herplanten van voldoende kleinere bomen lijkt me betere oplossing. 34 gekapte en Intermaris verplichte iets terug te zetten lijkt me slimmer dan achteraf een oplossing voor deze bomen op leeftijjd te zoeken. Zowel hoogte als reeds gevonden takken, die wil ik niet op mijn huis hebben!