Buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ in Noorderplantsoen

18-08-2022

HOORNGIDS HOORN | Van 29 augustus tot 19 september presenteert de gemeente Hoorn de reizende buitententoonstelling OPEN over depressiviteit; een project van stichting Open Mind. De gemeente wil hiermee de mentale kwetsbaarheid van jongeren zichtbaar en beter bespreekbaar maken. De buitententoonstelling is te bekijken in het Noorderplantsoen (tegenover station Hoorn) en wordt woensdag 31 augustus geopend door wethouder Marjon van der Ven.

In deze tentoonstelling worden 30 mensen die te maken hebben gehad met depressie groots geportretteerd. In combinatie met indringende portretten vertellen jongvolwassenen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. 

Volksziekte nummer één
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel al op jonge leeftijd. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. Zij ervaren een groot taboe op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Gespreksvoering essentieel
Wethouder Marjon van der Ven vindt het doorbreken van dit taboe heel belangrijk: ”Een luisterend oor kan veel betekenen voor mensen die kampen met depressie. Hoe eerder iemand zijn verhaal kwijt kan, hoe beter. Het gesprek durven voeren is essentieel. Makkelijk is dat niet. Daarom hebben wij als gemeente met een aantal partners de website ‘vraagpraatluister’ opgericht, waarin ook gesprekstechnieken te vinden zijn om het gesprek aan te gaan met mensen die last hebben van een depressie en suïcidale gedachten. Hopelijk is de tentoonstelling weer een duwtje in de rug om met elkaar in gesprek te gaan.”

Tentoonstelling OPEN over depressiviteit Tentoonstelling OPEN over depressiviteit