Haperende uitbetaling energietoeslag inwoners Hoorn

25-08-2022

HOORNGIDS HOORN | De uitbetaling van de energietoeslag van € 800,- heeft inmiddels bij veel inwoners plaatsgevonden. Een groot aantal inwoners heeft dit bedrag echter nog niet gekregen en krijgt geen duidelijkheid of er recht is op deze toeslag en wanneer uitbetaling gaat plaats vinden.

Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn hebben vragen gesteld aan het college van B&W aangaande de uitbetaling van de energietoeslag van € 800,- die plaats zou vinden in juli 2022 en heeft daartoe onderstaand schrijven verzonden. 
 
Geacht College,
Op 21 april jl. heeft u de gemeenteraad geïnformeerd over de uitbetaling van de energietoeslag van € 800,00 aan inwoners met een minimum inkomen in onze gemeente. Het gaat hier om de inwoners die met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm moeten rondkomen. Het Kabinet heeft in december 2021 besloten tot deze compensatie.
Het is van het grootste belang geweest om snel in actie te komen, omdat veel inwoners door de hoge energiekosten in nijpende financiële problemen dreigen te raken. Daarom is op 19 april jl. het besluit genomen om per direct én met terugwerkende kracht deze inwoners te helpen.
Op 14 juli jl. heeft de raad een brief ontvangen van wethouder Hakhoff. Hierin staat dat slechts 2.000 van de in totaal 3.000 tot 3.500 inwoners deze vastgestelde energietoeslag hebben ontvangen. Aan 1.000 tot 1.500 inwoners heeft u de in april toegezegde compensatie nog steeds niet uitbetaald. Het betreft voornamelijk inwoners die zelf een aanvraag voor compensatie hebben gedaan. Inwoners die door de hoge energielasten in financiële nood komen, die tijdig een aanvraag doen en nu vier maanden later nog steeds niets hebben ontvangen.
Uit deze zelfde brief van wethouder Hakhoff kan nu opgemaakt worden, dat deze eenmalige toeslag voor deze inwoners wordt verhoogd naar € 1.300,-. Dat is een prachtig bericht, als de toeslag tijdig is uitbetaald.
Uit deze brief blijkt verder, dat er eerst een besluit moet worden genomen over deze wijziging. Én dat de inwoners die nu nog geen € 800,- hebben ontvangen, moeten wachten tot deze beleidswijziging definitief is vastgesteld. Dit besluit zal pas in september genomen worden en op zijn vroegst in oktober uitgevoerd worden. Als argumentatie voert u aan, dat dit als gevolg van het zomerreces is.
Ook in de informatie aan alle inwoners van Hoorn via de gemeentesite schiet u tekort. Op 7 juli jl. stond dat de uitbetaling van de € 800,- uiterlijk in de maand juli 2022 zou plaatsvinden. Hiermee doet u afbreuk aan de betrouwbaarheid van de gemeente richting haar inwoners.
Inmiddels zijn wij door inwoners benaderd die de energietoeslag niet hebben ontvangen en de gemeente hierover hebben benaderd. 
De inwoners krijgen te horen dat er een storing in het programma voor de verwerking van de aanvragen is en het nog wel even kan duren voor uitbetaling plaats gaat vinden. Ook wordt er gezegd dat de aanvraag nog in behandeling is, als inwoners vervolgens om een bevestiging van de aanvraag vragen. Ook de schriftelijke bevestiging krijgen zij niet en er wordt gemeld, dat ze hierop moeten wachten.
Wij hebben dan ook de volgende artikel 36 vragen:
 
Hoeveel inwoners die in aanmerking komen voor de energietoeslag, hebben deze toeslag van € 800 ontvangen?
Hoeveel inwoners die in aanmerking komen voor de energietoeslag, hebben deze toeslag van € 800 nog niet ontvangen? Wanneer ontvangen zij deze alsnog?
Wat gaat het college doen richting de inwoners die een bericht hebben ontvangen, dat zij in juli 2022 de toeslag zouden ontvangen en daarna niets meer van de gemeente vernomen hebben?
Hoeveel aangevraagde energietoeslagen zijn er behandeld én uitbetaald? Hoeveel niet én hoe lang gaat het duren?
Wat gaat het college doen, als inwoners na de tegemoetkoming van de energietoeslag nog steeds in financiële problemen komen? 
Wat gaat het college doen voor inwoners die boven de 120% norm uitkomen en door de toenemende energielasten (in combinatie met de inflatie) eveneens in problemen komen?
Gezien de actuele problematiek verzoeken wij u de vragen te beantwoorden voor de aankomende raadsvergadering in september.

Tot slot de oproep aan het college:
Gezien de toenemende financiële problemen bij veel inwoners als gevolg van de energieprijzen vragen wij het college om zo snel mogelijk tot een besluit te komen om vervolgens tot uitbetaling van de door het Rijk toegezegde extra 500 euro over te gaan.
 
Met vriendelijke groet, 
Marieke Rijk, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer
Jeroen van der Veer, gemeenteraadslid namens Sociaal Hoorn

Stadhuis Hoorn maart 2022 Stadhuis Hoorn maart 2022