Waar zijn de Boerengeeltjes gebleven?

ingevoerd op 7-5-2006

De VVD-fractie in Hoorn wil de oude gele steentjes terug die tot voor kort de stoep vormden voor het oude stadhuis. In een brief aan het College van B&W stelt fractievoorzitter Van Lunteren de vraag: ”Op welke termijn worden de ten onrecht weggehaalde gele stenen voor de Statenpoort weer herlegd?” Volgens de VVD storen veel inwoners zich aan de nieuwe stenen.

Lees hier de brief:

Aan het College van Burgemeester & Wethouders van Hoorn
Nieuwe Steen 1
Hoorn

Hoorn, 5 mei 2006 
 
Betreft: Vragen ex Art. 43 RvO m.b.t. “Boerengeeltjes” voor de Statenpoort.
 
Geacht College,
 
Toen op 19 februari 2003 de Leidraad Herinrichtingen Binnenstad in de toenmalige Commissie Stadsontwikkeling & Leefomgeving werd behandeld heb ik namens mijn partij het toenmalig college gecomplimenteerd met deze nota. Met name heb ik mijn instemming uitgesproken over het uitgangspunt dat het behoud van het monumentaal karakter voorop dient te staan.
 
Inmiddels is gebleken dat een dergelijk helder uitgangspunt kennelijk voor verschillende uitleg vatbaar is. Immers, onder verwijzing naar de Leidraad zijn de gele stenen voor het voormalige stadhuis verdwenen bij de herinrichting van Gouw/Nieuwstraat.
Uit de vele negatieve geluiden die mij hierover bereiken blijk ik niet de enige te zijn die dit betreurt. Velen met mij storen zich aan deze ongewenste en onnodige aantasting van het straatbeeld.
 
Het is overigens ook zeer de vraag of deze heilloze amputatie ook wel echt in overeenstemming is met de Leidraad. Want staat er niet bovenaan pagina 23 van de Leidraad, en ik citeer: “De stoepen in de stoepenzone mogen worden uitgevoerd in hardsteen, gele ijsseltjes of materialen die van oudsher bij het pand gelegen hebben”. Einde citaat.
Van deze uitermate verstandige overweging in de Leidraad is bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt bij de herinrichting van de Muntstraat, waar een strook gele klinkers in het trottoir wel is gehandhaafd.
 
Feitelijk heb ik dus ook maar een vraag aan uw College:
• Op welke termijn worden de ten onrecht weggehaalde gele stenen voor de Statenpoort weer herlegd?
Ik stel er overigens geen prijs op om in uw beantwoording te moeten lezen dat de geeltjes voor de feitelijke stoepenzone lagen en dus niet bedoeld zijn met het hierboven genoemde citaat. Als dat een argument zou zijn geeft u er slechts blijk van meer waarde te hechten aan technische haarkloverij dan aan het aanzien van ons mooie Hoorn. En zo zit ook u vast niet in elkaar!
 
In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groeten,
 
Harry van Lunteren - Fractievoorzitter
c.c. media

Reacties
Reactie: (m.schurink)
7-5-2006, 20:49
Voor deze ene keer kan ik het van harte eens zijn met dit raadslid van de VVD. Die gele stenen zijn veel aantrekkelijker dan die rooie, die overal in de stad los zitten en vervaarlijk ratelen bij elke stap die je zet. De raad heeft de Leidraad voor herinrichtingen zelf vastgesteld en lijkt me om deze reden dan ook verantwoordelijk voor een juiste uitvoering ervan. Goed dat Van Lunteren die verantwoordelijkheid erkent en op zich neemt. Hopelijk neemt hij het weldra ook op voor de fietser die in de heringerichte straten van de binnenstad veel te veel ruimte heeft moeten inleveren. Waarom heeft de raad ook dit laten gebeuren?