Kermis Blokker moet behouden blijven met organisatorische hulp van Hoorn

05-09-2022

HOORNGIDS REGIO | De kermis in Westfriesland is al vele jaren een begrip. Zo ook in Blokker, waar al ruim een eeuw de kermis wordt georganiseerd. Door beperkte financiële middelen ontbreekt het de laatste jaren aan attracties op de kermis van Blokker. Tot en met 2017 stonden er nog vijf tot zes attracties, zoals een draaimolen en botsauto’s. Ondanks de beperkte mogelijkheden organiseert café Het Gouden Hoofd van 16 september tot en met 19 september dit jaar de kermis van Blokker. 

Fractie Tonnaer vindt het voor een dorpsgemeenschap belangrijk dat jaarmarkten en kermissen plaatsvinden. De gemeente Hoorn heeft veel kennis en ervaring met het organiseren van de jaarlijkse kermis in de Hoornse binnenstad. Daarom vraagt Fractie Tonnaer deze opgebouwde kennis en ervaring optimaal in te zetten voor het mee-organiseren van een authentieke kermis met attracties in Blokker. Daartoe heeft Fractie Tonnaer bij monde van gemeenteraadslid Roger Tonnaer vragen gesteld aan  het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn. Zie het schrijven hieronder. 

Geacht College,
Al ruim een eeuw lang organiseert Blokker de kermis. Vroeger stond deze opgesteld voor het Dorpshuis, in de Kolenbergstraat, bij de Veiling en voor het Gouden Hoofd. De laatste dertig jaar staat de kermis op het parkeerterrein voor Winkelcentrum de Beurs. Alleen in de coronajaren 2020 en 2021 werd er geen kermis georganiseerd. De Blokkerse kermis vindt altijd plaats op de derde zondag van september. Dit jaar vanaf vrijdag 16 september tot en met maandag 19 september.
 
De laatste jaren wordt de kermis georganiseerd en gefinancierd door enkele ondernemers van WC de Beurs. Vooral Eric Alders, eigenaar van café Het Gouden Hoofd, heeft een belangrijk aandeel in de organisatie.
Door beperkte financiële middelen ontbreekt het de laatste jaren aan kermisattracties voor kinderen en jongeren. Tot en met 2017 stonden op de kermis in Blokker nog vijf tot zes attracties zoals een draaimolen, botsauto’s en scooters. Dit jaar beperkt de kermis zich tot een kermisborrel en beachvolleybal. Voor de kinderen staan er enkele springkussens opgesteld. 
Fractie Tonnaer pleit voor de terugkeer van de attracties op de kermis van Westerblokker. Voor de vitaliteit en leefbaarheid moeten dorpsvoorzieningen als jaarmarkten, scholen, winkels, dorpscafés, zwembad de Wijzend en ook de kermis op peil blijven. 
Ondanks de inspanningen van onder anderen Alders dreigt de oorspronkelijke kermis van Blokker in stilte te verdwijnen. Een financiële bijdrage en organisatorische hulp door de gemeente Hoorn zijn voor behoud van de oorspronkelijke kermis met attracties hard nodig. Onze fractie wil zich inzetten voor behoud en uitbreiding van de kermis tot minstens het oorspronkelijke niveau. 
Hoorn heeft al ruim 575 jaar een kermis. De laatste veertig jaar is de Hoornse kermis zelfs uitgegroeid tot de top tien van Nederlandse kermissen. Medewerkers van de gemeente Hoorn, samen vormend het Kermisteam, hebben met het organiseren van de kermis een enorme grote kennis en ervaring opgebouwd. Volgens ons kan deze ervaring optimaal ingezet worden voor het, samen met de dorpsgemeenschap van Blokker en Zwaag, organiseren van de jaarlijkse kermis. 
Voor het organiseren en opwaarderen van de kermis stellen wij de volgende artikel 36 vragen:

Heeft de gemeente Hoorn in 2018 en 2019 een financiële bijdrage van jaarlijks € 2000 geleverd voor de kermis in Blokker en zo ja, waarom?
Bent u met ons van mening dat voor de dorpsgemeenschap van Blokker en Zwaag ook jaarmarkten en kermissen van onschatbare waarde zijn?
Wilt u de opgebouwde kennis en ervaring van het Hoornse kermisteam benutten voor verbetering van de kermis in Blokker en Zwaag?
Kunt u het voordelige saldo van de Hoornse kermis inzetten voor verbetering van de kermis met attracties in Blokker en Zwaag?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Kermis Blokker 2 Kermis Blokker 2