Fractie Tonnaer wil herstemming verkiezingen houden

13-09-2022

HOORNGIDS HOORN | De uitslag van de verkiezingen voor de Hoornse wethouders is volgens Fractie Tonnaer omgeven met twijfels. Roger Tonnaer: ”Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn stemmingen voor de wethouders altijd bekendgemaakt. Tijdens de raadsvergadering van 16 juni jl. heeft de voorzitter van de gemeenteraad slechts medegedeeld dat door de stemming de wethouders zijn gekozen, zonder te vermelden met welk aantal stemmen voor of tegen de zes wethouders zijn benoemd. 

Verder is het opvallend dat de stembriefjes meteen na de stemming zijn vernietigd en geen proces-verbaal is opgemaakt. Zeker tegen de achtergrond van de troebele coalitievorming, het slecht imago en de verstoorde verhoudingen vindt Fractie Tonnaer het van belang dat het politieke bestuur van Hoorn transparant opereert.”
De zes gemeenteraadsleden van Fractie Tonnaer stellen daarom voor een herstemming te houden, stembriefjes vier jaar te bewaren en proces-verbaal over de verkiezingen op te maken. Zie de verzonden brief aan de burgemeester van Hoorn.

Geachte heer Nieuwenburg,
Tijdens de raadsvergadering van 16 juni jl. heeft onze fractie verbouwereerd geluisterd naar de uitslag van de stemming over de benoeming van de zes Hoornse wethouders. Wij zijn onthutst dat de voorzitter van de raad louter en alleen heeft medegedeeld dat door de stemming de wethouders zijn gekozen, zonder te vermelden met welk aantal stemmen voor/tegen of anderszins de zes wethouders zijn benoemd. Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn stemmingen voor wethouders door de gemeenteraad, voor of tegen, altijd bekendgemaakt door de voorzitter van de raad of door de stemcommissie. Dat geldt trouwens voor elke stemming die door de gemeenteraad wordt gehouden. Het nemen van besluiten door middel van een stemming is voor volksvertegenwoordigers belangrijk. 
In art. 21 lid 8 van het Reglement van Orde van de Hoornse gemeenteraad staat: ‘De voorzitter deelt de uitslag na de stemming mee, met vermelding van het aantal voor en tegen uitgebrachte stemmen.’
Tijdens de raadsvergadering van 16 juni jl. heeft u zich als voorzitter van de gemeenteraad niet gehouden aan het Reglement van Orde, door slechts te melden dat de kandidaat-wethouders door een meerderheid van de raad zijn gekozen. Door op deze wijze de uitslag van de verkiezing van de wethouders bekend te maken, ontstaat de indruk dat er een belang is om deze uitslag niet bekend te maken. 
Onze fractie heeft na onderzoek vastgesteld dat in de andere zes WestFriese gemeenten de uitslag van de wethoudersverkiezingen telkens bekend is gemaakt met het noemen van het aantal stemmen voor en/of tegen. 
Aan prof. mr. dr. G. Boogaard, hoogleraar decentrale overheden, hebben we de Hoornse casus voorgelegd. Hij is onder andere van mening dat de stemverhouding zelf niet geheim is op basis van de wet. En als de stemverhouding niet verplicht geheim is, dient deze openbaar te zijn. Verder is ons gebleken dat de stembriefjes meteen na de stemming zijn vernietigd en dat van het tellen van de stemmen geen proces-verbaal is opgemaakt. 
De uitslag van de verkiezing van de wethouders is omgeven met twijfels. Wij weten niet hoeveel stemmen voor of tegen op iedere wethouder is uitgebracht. Wij vinden het essentieel om te weten hoeveel stemmen de individuele wethouders van de gemeenteraad hebben gekregen. Ook voor de gekozen wethouders is het belangrijk te weten op hoeveel steun ze voor hun werk als wethouder kunnen rekenen. 
Vanwege de voorgeschiedenis van de troebele coalitievorming, het slechte imago en de verstoorde verhoudingen vinden wij het van belang dat het politieke bestuur van Hoorn transparant opereert. In deze casus verwachtten wij nauwkeurigheid zodat de stemming over de benoeming van de wethouders ordentelijk en transparant verloopt. In onze ogen is dit nu niet gebeurd. 
Wij stellen daarom voor tot een herstemming over te gaan, de stembriefjes minstens vier jaar te bewaren en van de stemming door de stemcommissie een ondertekend proces-verbaal op te maken. 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Simon Broersma, Patrick Hoefman, Renzo van Houten, Ellen van der Knaap, Marieke Rijk en Roger Tonnaer, gemeenteraadsleden

Stadhuis Hoorn maart 2022 Stadhuis Hoorn maart 2022

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
13-9-2022, 14:28
Bij de verkiezingen van gedeputeerden in de provincie wordt er een kiescommissie samengesteld. Zij trekken zich terug en tellen de stemmen. Zij geven de uitslag aan de voorzitter van de Staten. Dit is de CdK. Hij vermeld met hoeveel voor en hoeveel tegen stemmen de Gedeputeerde al dan niet is gekozen. Als zo niet is gebeurd in de gemeente raad, moet er ook een klacht/ strafrechterlijkonderzoek worden in gesteld door het OM Of een klacht indienen bij de minister van Binnenlandse zaken. .Goed dat deze fractie dit aan de kaak stelt. Burgemeester sprak mij aan over mijn uitlating m.b.t. het kiezen van een formateur. Dit is dus ook een discutabele gang van zaken...