Veel te duur om van Gildenweg een woonwijk te maken (interviews)

Commissievergadering 13 september

HOORNGIDS HOORN | Het voornemen om van het bedrijventerrein Gildenweg een woonwijkje te maken blijkt veel te duur te zijn. De gemeente Hoorn wil het risico op een geweldig groot negatief exploitatiesaldo niet lopen. Het college stelt wel voor om het bedrijventerrein als zodanig te behouden, maar wel met maatregelen om de overlast van het vrachtverkeer daar te verminderen. De ondernemers daar krijgen wel weer ruimte om nieuwe plannen te ontwikkelen en te investeren in de vestiging. De openbare ruimte zal na een periode van achterstand in het onderhoud een opknapbeurt krijgen.  

De omwonenden en ondernemers daar worden van de plannen op de hoogte gesteld en ook gemeente Drechterland wordt over het besluit geïnformeerd.

Fractie Tonnaer ontvangt nog steeds klachten over overlast zwaar verkeer en neigt ernaar toch te onderzoeken in hoeverre hier woningbouw kan plaatsvinden. Bovendien vindt deze fractie dat er nauwelijks een volledig onderzoek is gedaan. Voor Sociaal Hoorn en PvdA is enige woningbouw geen verkeerde weg. Ook D66 vindt het jammer dat er nu geen kansen zijn voor woningbouw, maar kan zich vinden in het huidige voorstel. Er wordt ook overlast ervaren door de activiteiten van het bedrijf Plukon.

Menno Jas van DRP verbaast zich over de klachten van bewoners die bij het bedrijventerrein kwamen wonen toen Gildenweg al een bedrijventerrein was.

Fractievoorzitter van Sociaal Hoorn Jeroen van der Veer wil verder kijken of het echt onmogelijk is om bedrijventerrein te veranderen in woonwijk LUISTER NAAR INTERVIEW (3.18 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/jeroen van der veer sociaal hoorn over gildenweg.mp3) 

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vraagt zich nu af of de instemmende fracties een financiële of politieke keuze maken. Enkele fracties geven direct toe dat gezien de hoge kosten, het een financiële afweging is. Voor Sociaal Hoorn blijft het een politieke financiële afweging.

Wethouder Helling (D66) licht standpunt college toe LUISTER NAAR INTERVIEW (3.04 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/wethouder helling over gildenweg.mp3)

Wethouder Arthur Helling heeft tevergeefs uitvoerig gesproken met de provincie over mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Ook na het raadplegen van enkele deskundigen op dit gebied is het duidelijk dat een uitgebreid onderzoek zonde van het geld zou zijn. Nu komt er wel een mogelijkheid dat de bedrijven iets kunnen doen om overlast terug te brengen. De communicatie met betrokkenen wordt belangrijk gevonden en iedere betrokken groep zal uitvoerig worden geïnformeerd over de vervolgstappen. Plukon is volgens de wethouder al bezig te investeren om geur- en verkeersoverlast te verminderen.

Het agendapunt zal nog verder worden besproken in de eerstvolgende raadsvergadering, waarschijnlijk aan de hand van moties.

Wthouder Arthur Helling over Bedrijventerrein Gildenweg Wthouder Arthur Helling over Bedrijventerrein Gildenweg