Veel verschillende wensen voor kwaliteitsimpuls Kersenboogerd

Commissievergadering 13 september

HOORNGIDS HOORN| Het centrumgebied van de Kersenboogerd is hard toe aan een opknap- en opwaarderingsbeurt. Met de bewoners wordt samengewerkt om buurtje voor buurtje groener, prettiger, veiliger en klimaatbestendiger te maken. Daartoe wordt de bestaande parkeernorm losgelaten. Ook wordt er gewerkt aan het realiseren van een warmtenet en de verduurzaming van de huurwoningen. Een en ander gaat een investering vragen van 31 miljoen euro. Aan de raad wordt gevraagd een voorbereidingskrediet toe te staan van 1,2 miljoen euro in 2023 en voor de komende vier jaar nog eens € 350.000,-. De verwachting is dat het project tien jaar in beslag zal nemen.

Het voorstel van Mitchel Sluis (VVD) om het agendapunt over de herinrichting van het centrumgebied Kersenboogerd met terugbrengen van het aantal woningen voor de sociale huurwoningen tegelijkertijd te behandelen vindt instemming.

Mevrouw Van Almelo-Drommel, bewoner van de Kersenboogerd, pakte de mogelijkheid om in te spreken. Ze noemt enkele knelpunten in de wijk, die op te lossen zijn. Geen doodlopend fietspad bijvoorbeeld.

Het voornemen om woningen voor de sociale huur terug te brengen ontmoet weerstand. ChristenUnie en De Realistische Partij vinden elkaar op dit punt, hoewel een  fractie als Sociaal Hoorn het een verstandig idee vindt. D66 en PvdA vinden het verminderen van sociale huurwoningen in de Kersenboogerd goed, mits dit wel wordt gecompenseerd op andere plaatsen in Hoorn. Voor D66 zou dat best in de buurt van het stadhuis kunnen. De VVD kan zich goed vinden in het merendeel van het plan, maar ziet bezwaren in het idee het autoverkeer en het aantal parkeerplekken terug te brengen. De Kersenboogerd is een forensenwijk is het standpunt. Het aantal parkeerplekken per woning gaat in het voorstel teruggebracht worden van 1,1 naar 0,6.

De behoefte om deze wijk op te knappen wordt door alle fracties gevoeld, maar mag volgens een aantal fracties niet ten koste gaan van de plekjes groen. Voor Liberaal Hoorn is dit een punt van grote zorg.

Wethouder Karin Hakhoff wil van een sterk stedelijk gebied een duurzame stad maken. Dat betekent minder belang voor parkeren. Er is nu een overschot aan parkeerplekken. Ze geeft aan dat momenteel het aantal woningen voor sociale huur veel groter is dan de 30% die in Hoorn als norm geldt. Dus dat aandeel kan minder om de sociale veiligheid te vergroten. Ze zegt toe dat het aantal woningen voor sociale huur in Hoorn niet wordt verkleind. Ze komen op andere plekken terug. 

Inspreken over Kersenboogerd Inspreken over Kersenboogerd
Wethouder Karin Hakhoff beantwoordt vragen over kwaliteitsimpuls Kersenboogerd Wethouder Karin Hakhoff beantwoordt vragen over kwaliteitsimpuls Kersenboogerd

Reacties
Reactie: (Frits)
18-2-2023, 12:31
@ Cocaïneboogerd: Inderdaad @ Hans, Aagje Dekenplein, Betje Wolfplein (ook beide achterkanten), Stationsgebied, Groef, Stijl, Messing, (GSM), Pergola, omgeving Reiger… eigenlijk sowieso in heel Cocaïneboogerd - West. En niet alleen door middelbare scholieren. Ook dag-/nachtelijke huurwoning bezoekjes door dealers en gebruikers per (wisselende) auto’s, en per fiets/te voet. ‘Bedlichtingen’ door Arrestatieteams; tijdelijk vast zitten daders; huurwoningen ‘Intermarihuanis’ worden vaak bewaard voor deze gedetineerden, om na bijv. 2 jaar, de drugshandel-draad gewoon weer op te kunnen pakken in dezelfde woning… Typisch Nederland gedoogland. De Douane in Peru noemt Nederland de drugspoort voor Europa.

Reactie: (Hans Bruynsma)
15-2-2023, 13:19
@Frits: Correct! Er wordt al door deze en gene (veelal middelbare scholieren) gehosseld in dat spul, vooral op het Aagje Dekenplein t.h.v. Appie Heijn(na sluitingstijd, zo slim zijn ze wel!). Door mijn werk in Amsterdam heb ik ervaring genoeg om te zien dat we straks in de Kersenboogerd Zeedijk-toestanden bekomen. Dát moeten we vermijden, toch?

Reactie: (Frits)
14-2-2023, 17:35
‘k zou de wijk een meer passende naam geven: Cocaïneboogerd