Sportclubs en verenigingen in problemen door torenhoge energietarieven

Aanvullende vragen aan het college van Hoorn Lokaal en CDA Hoorn

HOORNGIDS HOORN |  Energietarieven zijn zozeer gestegen dat een aanzienlijk aantal huishoudens en grootverbruikers in financiële problemen komt. Al eerder zijn door Hoorn Lokaal vragen gesteld over de prijsverhoging van zwembad De Waterhoorn. Het probleem van de hoge energietarieven blijft echter niet beperkt tot De Waterhoorn. Veel sportclubs en verenigingen dreigen zonder financiële hulp van buitenaf dusdanig in problemen te komen, dat zonder rigoureuze maatregelen als bijvoorbeeld contributieverhoging, noodgedwongen sluiting niet ondenkbaar is. Hoorn Lokaal heeft samen met CDA Hoorn aanvullende vragen hierover aan het college van burgemeester en wethouders gesteld, zie hieronder:

Betreft: aanvullende artikel 36 vragen prijsverhoging De Waterhoorn

Geachte college,

Het (sport)verenigingsleven beleeft onzekere tijden. In de media verschijnen alarmerende berichten over de gevolgen van de gestegen energieprijzen voor sportclubs en verenigingen. Sportclubs moeten overgaan naar ingrijpende maatregelen, zoals aanzienlijke contributieverhogingen, koud douchen na het sporten of het overwegen de clubdeuren dicht te houden.

In de eerder gestelde artikel 36 vragen van Hoorn Lokaal over de tariefverhogingen van zwembad de Waterhoorn worden de sportclubs in vraag 3 ook benoemd, echter in uw beantwoording spreekt u alleen over Optisport.  Gezien de actualiteit, de onrust en onzekerheid die de stijgende energielasten voor het verenigingsleven met zich meebrengen, hebben wij de volgende aanvullende vragen die zich toespitsen op de (sport)verenigingen:

1.  Welke mogelijkheden zijn er als gemeente om (sport)verenigingen terzijde te staan in de gestegen energielasten, dan wel om bij te dragen aan versnelde verduurzaming van de (sport)accommodaties?

2. Welke acties kunt u richting het Rijk en/of Provincie ondernemen om te pleiten voor een noodfonds of tijdelijke overbrugging om verenigingen te helpen, die hun voortbestaan dreigen te verliezen door stijgende energielasten?

3. Bij een dreigende sluiting van een vereniging of een terugloop van leden vanwege een contributieverhoging, is het zeer wenselijk dat de gemeente snel en gedegen de verenigingen terzijde kan staan. Bent u bereid tot coulance en/of maatwerk toe te passen als de nood aan de man is? Zijn er al verenigingen die zich bij u hebben gemeld?

Gezien de actualiteit van het onderwerp stellen wij het op prijs om op korte termijn een reactie te ontvangen op onze vragen.

Met vriendelijke groet,

Jessica Visser 
Hoorn Lokaal

Diana Dekker
CDA Hoorn

platzak platzak