Voedselbank Westfriesland kan bijna niet meer aan sterk stijgende vraag voldoen

Hoornse fracties vragen gemeente Hoorn en overige zes Westfriese gemeenten om hulp

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Door de hoge inflatie en energietarieven, raken steeds meer mensen in financiële nood en doen een beroep op de voedselbank. Dit in een tijd dat het aanbod van verse producten aan de voedselbank verminderd is. Bedrijven zijn economischer gaan produceren en houden minder voorraden aan. Verder speelt ook mee dat de voedselbank in het verleden kon rekenen op aanvoer van Deen, die  onverkochte voorraden steevast aan de voedselbank doneerde.

Zonder hulp dreigt de voedselbank zelf in nood te komen en niet meer aan de sterk toenemende vraag aan voedselpakketten te kunnen voldoen. Fractie Tonnaer, PvdA, Sociaal Hoorn, Liberaal Hoorn, DRP en ChristenUnie vragen in een brief aan het college van burgemeester en wethouders om samen met de zes overige gemeenten hulp te bieden aan de voedselbank:

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 17 september 2022

Betreft: hulp aan voedselbank

Geacht College,

Door de torenhoge energieprijzen, inflatie en toenemende kosten van levensonderhoud raken steeds meer inwoners in financiële problemen. In eerste instantie werden de groepen met lage inkomens getroffen, maar intussen geldt dat ook voor mensen met een middeninkomen. Deze zorgelijke ontwikkeling leidt ertoe dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op de Voedselbank. Iedere dag stijgt het aantal aanvragen voor een voedselpakket bij de Voedselbank in Hoorn.

Voedselbank West-Friesland kan het aantal toenemende aanvragen nauwelijks meer aan, omdat het aanbod van voedsel door onder andere de supermarkten stagneert. De supermarkten beperken de voorraad versproducten, waardoor die minder worden aangeboden aan de Voedselbank. Feitelijk brandt de kaars aan twee kanten: een toenemend beroep op de Voedselbank en minder aanbod van producten.

Onze fracties maken zich daarover grote zorgen. De gemeenten in West-Friesland zullen de Voedselbank hulp moeten bieden om dit groeiende probleem om te lossen. De Voedselbank kan zelf het best aangeven welke hulp ze van de gemeenten nodig heeft. Onze fracties veronderstellen dat met financiële steun van de gemeente het voor de Voedselbank mogelijk wordt aanvullende tekorten aan levensmiddelen zelf in te kopen, bij voorkeur bij Westfriese boeren en bedrijven. Zo kan de Voedselbank gezonde voedselpakketten blijven leveren aan West-Friese inwoners die het hard nodig hebben.

Wij vragen u om spoedig in overleg met de Voedselbank West-Friesland te treden en met de zes andere West -Friese gemeenten hulp te bieden aan de Voedselbank. Voorkomen moet worden dat noodlijdende inwoners de komende winter niet fatsoenlijk kunnen eten.

Vriendelijke groet,

namens Fractie Tonnaer,

Patrick Hoefman en Marieke Rijk, gemeenteraadsleden

namens PvdA,

Arnica Gortzak, gemeenteraadslid

namens Sociaal Hoorn,

Jeroen van der Veer, gemeenteraadslid

namens Liberaal Hoorn,

Debbie Katers, gemeenteraadslid

namens De Realistische Partij,

Menno Jas, gemeenteraadslid

namens ChristenUnie,

Kees Maas, gemeenteraadslid

Voedselbank Voedselbank