Bijna de helft van mannen van 50 jaar en ouder heeft plasproblemen

20-09-2022

HOORNGIDS REGIO | Onlangs was het Nationale Plasdag. Deze dag is er om plasklachten bespreekbaar te maken. Dat is hard nodig. Want over plasklachten praten is voor veel mannen nog steeds taboe. Terwijl bijna de helft (49%) van de Noord-Hollandse mannen van 50 jaar en ouder weleens problemen heeft met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek*. De plasklachten kunnen grote impact hebben op hun dagelijkse leven. Jesse Paulus, uroloog bij het Zaans Medisch Centrum, vertelt waarom het zo belangrijk is om plasklachten niet voor jezelf te houden en hulp te zoeken.

Plasklachten kunnen heel vervelend zijn. Denk aan klachten zoals vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Uroloog Jesse Paulus: “Plassen is voor iedereen heel vanzelfsprekend, totdat het niet meer zo goed gaat. Dan word je ineens bewust van het belang van ’normaal’ of ’goed’ kunnen plassen. De dagelijkse last van een plasprobleem kan heel verstorend zijn en de kwaliteit van leven verslechteren. Lang bestaande plasklachten kunnen zelfs schade veroorzaken aan de blaas. Wacht dus niet te lang. Er zijn namelijk goede behandelmogelijkheden. Laat onderzoeken wat de oorzaak van je plasklachten is en bespreek vervolgens samen met je arts welke behandeling het beste bij jouw situatie past.”
Er zijn drie redenen om hulp te zoeken.
  
1. Je klachten kunnen erger worden
Bij een derde van de mannen worden de klachten erger. Plasklachten bij mannen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat blijft doorgroeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis steeds verder blokkeren.

2. Je hoeft geen ingrijpende operatie te ondergaan
Medicatie is de eerste behandeloptie. Als dat niet voldoende werkt of als je last hebt van de bijwerkingen, zijn er ook nog andere opties. De UroLift-ingreep is hier een voorbeeld van. Bij deze ingreep worden kleine klemmetjes ingebracht die het prostaatweefsel opzij houden. De ingreep vermindert de klachten, waardoor je weer onbezorgd de deur uit kan. Er hoeft geen prostaatweefsel weggesneden, verwijderd of verhit te worden. Dhr. Bronsgeest (64) heeft de UroLift-ingreep gehad. “Ik had al een paar jaar last van plasklachten. Ik moest vaak plassen, ook ’s nachts, en kon het slecht ophouden. Ik was bang dat het misschien prostaatkanker kon zijn. Na een paar jaar medicatie kwam ik uit bij de UroLift-behandeling. Ondanks dat ik erg bang was voor een operatie, viel de ingreep heel erg mee. Ik had weinig pijn en was snel weer hersteld. Ik kan het iedereen aanraden om hulp te zoeken. Schaam je niet, het is heel normaal.”

3. Je seksleven hoeft er niet onder te lijden
Het klopt dat sommige behandelmethoden, waaronder medicatie, invloed kunnen hebben op het krijgen van erecties en zaadlozingen. Maar er zijn ook behandelopties waarbij dit niet zo is. Zoals de UroLift-ingreep. Bespreek de klachten met je huisarts of uroloog om te zien welke behandelmethode het beste bij jouw klachten past.

Nu last van plasklachten? Deze tips helpen je.
Drink de aanbevolen 2 liter water, verspreid over de dag. Geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer. Vermijd dranken die de urinewegen irriteren, zoals alcohol en cafeïne. Let op wat je eet. Eet meer groenten en minder dierlijke eiwitten. Probeer ook pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas. Blijf voldoende bewegen. Denk aan wandelen, tuinieren of zwemmen. Stop met roken. Dat kan het blaasslijmvlies irriteren.
 
Over het onderzoek:
Het onderzoek is van 5 t/m 8 september 2022 uitgevoerd door PanelWizard. Er namen ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder deel aan het onderzoek.

Hoe UroLift werkt Hoe UroLift werkt
Dr. Paulus Dr. Paulus