Politie opent jacht op brommers Julianapark Hoorn

ingevoerd op 10-5-2006

In de periode van begin mei tot eind september gaat de politie Hoorn extra toezicht houden op overlast door bromfietsers in en om het Julianapark in de Binnenstad van Hoorn. De controles zijn gericht op drie onderwerpen: het rijverbod voor bromfietsen in het park, de rij-technische staat van bromfietsen en de overlast die zij veroorzaken.
De controles zijn een direct gevolg van klachten die vanuit de omwonende en gebruikers van het park bij de politie zijn gedaan.

Mensen blijken zich in toenemende mate te storen aan rondscheurende bromfietsen die teveel lawaai maken en aan de overlast die groepen jongeren veroorzaken, zoals het achterlaten van zwerf vuil. Een duidelijk signaal dat door de politie wordt opgepakt. En de waarschuwing is duidelijk: ‘In het park wordt niets meer getolereerd.’

Bromfietsen
Het Julianapark is gesloten voor bromfietsen. Het gaat hier om een recreatiepark dat bedoeld is voor dagrecreatie met voetgangers en fietsers. Bromfietsen passen niet in dit beeld. Wie toch op de bromfiets het park in gaat riskeert een bekeuring. Bovendien gaat de politie strenge controles houden op het technische deel van bromfietsen. Mocht je bromfiets teveel lawaai maken, opgevoerd zijn of mocht er iets anders aan mankeren, dan loop je ook de kans een stevige bekeuring te krijgen.

Overlast
De overlast die bezoekers van het park ondervinden van grote groepen jeugd gaat veel verder dan de overlast van bromfietsen. Denk maar aan geluidsoverlast met radio’s, drank- en drugsgebruik, achterlaten van vuil, vernielen van beplanting of het maken van kampvuurtjes. De boetes lopen van 50 tot maar liefst 150 euro.

Melden
De politie gaat dus vaker controleren, meer toezicht houden en sneller bekeuren. Toch is voor een goede aanpak van de overlast ook de hulp van de gebruikers van het park en omwonenden nodig. Alleen door uw meldingen krijgt de politie een duidelijk beeld van de overlast en kan er beter en doelgerichter worden opgetreden. Voor meldingen is de politie bereikbaar onder nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Reacties
Reactie: (Jansen)
15-5-2006, 22:15
Harry, kom maar met het standaard antwoord:
Den Haag moet het oplossen, die gaat over de politie.

Reactie: (xander de groot)
15-5-2006, 12:24
Beste Harry,

Rondom de meest recente gemeenteraadsverkiezingen las ik ergens in een krant dat gemeentepolitici zich over het algemeen met stoeptegelpolitiek bezighouden. Dat is geen vooroordeel, maar bijna een feit. Ook het aanpakken van de overlast in het Julianapark is daar een voorbeeld van. Natuurlijk moet dat probleem aangepakt worden. maar deze overlast blijkt -ook getuige de vele opmerkingen- meer een structureel probleem in de gemeente dan slechts in het park. Burgers zien graag een totaaloplossing en geen stoplap. Vooroordelen neem je niet weg door moedeloos de handen ten hemel te strekken, maar door daadkracht het tegendeel te laten zien. De politiek en niemand anders is aan zet.

Reactie: (m.schurink)
14-5-2006, 18:22
ik krijg ineens een idee: als die partij van Harry van Lunteren de agenten die in opdracht van zijn partijgenoot R. Verdonk asielzoekers het land uitbonjouren, inzet ter bewaking van het Julianapark, dan zijn we in één keer van twee problemen verlost.

Reactie: (Daniël)
14-5-2006, 14:50
Sjappo Harry,wil je nu een taart?? Of ga je je nu weer verstoppen achter die betonnen muur die partijpolitiek heet?? Zal veel meer uitmaken als de handelaren in dit soort scooters en dito opvoersetjes aangepakt zouden worden maar ja dan snijdt de VVD zich in de vingers want de grootste storter in de partijkas heeft toevallig ook een bromfietszaak in de binnenstad...

Reactie: (Harry van Lunteren)
14-5-2006, 13:10
Een onderwerp als dit maakt wel hel veel los. Ik ben dan ook blij dat wij er als VVD-Hoorn werk van hebben gemaakt om dit op de agenda te krijgen. Door onze duidelijke taal tijdens de laatste commissievergadering is de politie nu tot actie overgegaan.
Ook de aanpak van de waterscooters is een resultaat van een actie vanuit de VVD, vorig jaar.
In tegenstelling tot wat sommige mensen schijnen te denken en beweren houdt de politiek (en dat geldt dan voor de hele raad en niet alleen voor ons) zich wel degelijk bezig met de zaken die de bewoners rechtstreeks treffen in hun woon- en leefgenot.
Ik word wel eens wat moedeloos van de vele vooroordelen die er tegenover de politiek bestaan. Misschien is het een idee je eerst eens te verdiepen in wat we doen alvorens allerlei onterecht beweringen te uiten.

Reactie: (Jansen)
14-5-2006, 09:30
De kop gek zeuren elke dag het politiebureau bellen. Inderdaad ik sluit me aan bij de vorige.
Maar verwacht er niet veel van.
Ze zitten wel lekker zo die 80 man politie die Hoorn heeft. In dat prachtige gebouw met mooie kantine, gezellige koffiehoekjes en vast wel veel computers om te kunnen internetten.

Maar ik kan me ook vergissen dat ze opeens in actie gaan komen.

Gaan ze dan ook een keer de overlast op Betje Wolf plein aanpakken, want hoewel daar een drankverbod geldt, stikt het elke dag van de irritante bezopen Antillianen. die en passant als het zo uitkomt een cassiere beroven, dan wel lopen te dealen. Veeg dat plein toch eens schoon lafaards!

Reactie: (Laurie)
13-5-2006, 16:26
Ik vind het eigenlijk niet zo opmerkelijk. :) Toen ik in een grote stad woonde (heel vroeger) was er ook een grote afkeer van hoofdzakelijkheid brommers. Scooters (die oude mooie Vespa’s) waren voor watjes! Mochten er bewoners klagen dan kwam direct de politie en kreeg de bestuurder een proces verbaal en ouders een vette uitbrander. Mocht het toegestane aantal decibellen overschreden zijn, het gewilde ’opvoeren’, dan werd de brommer simelweg in beslag genomen. Na een vette boete (en soms een rechtszaak) kreeg je dat ding (soms) terug. Ook de politie-controles waren vroeger heel normaal.

Het verschil met nu zijn de grote aantallen brommers én nu dus wél trendy scooters én het totaal aso-gedrag én het totaal ontbreken van enige controle, laat staan sancties. De politie heeft tegenwoordig wel wat anders aan het overbezette hoofd. Men moet/maakt keuzes en tja, dan kunnen die jongeren tekeer gaan want er let toch niemand op ze. Ik hoop echt dat meer mensen gaan klagen en niet direct denken, het helpt toch niet of het hoort er kennelijk bij.
Mond open doen en dit soort overlast/gedrag niet tolereren, alleen dan zou de politie wat kunnen doen en tevens blijvend hier prioriteit (wat de jeugd aangaat) aan geven.

De plaatselijke politiek zou hier ook een (ondersteunende) rol in kunnen spelen. Het lijkt wel of tegenwoodig die lui alleen nog maar voor economische belangen uit hun stoel komen, terwijl de bevolking toch echt met hele andere dingen bezig is. Maar wie weet, nieuw bestuur dus nog lekker ’fris van geest.’

Reactie: (rob verhoek)
13-5-2006, 15:27
Het is toch opmerkelijk, hoeveel reacties dit soort berichten oproepen. En nog allemaal van min of meer gelijke strekking ook: Het geeft blijk van een diepgewortelde afkeer bij de gemiddelde burger als het gaat om deze scooter-en motorterreur, als ook tegen de overheid (politie) die er nauwelijks wat tegen doet.

Reactie: (marja)
12-5-2006, 19:22
ben blij dat het juliana park eindelijk eens aangepakt gaat worden.
ondanks dat ik zelf 1 van de weinige keurige scooter rijdsters ben, en dus vaak genoeg te lijden heb in het verkeer, doordat automobilisten het nodig vinden om zich af te reageren op scooter rijders, en ik dus ook al menig keer van de weg ben afgedrukt.( met kind achterop. )
ik hoop dat het dan voor mij weer leuk word om aan het verkeer deel te nemen.
want neem van mij aan niet alle scooter rijders zijn asociaal.
van mij mogen alle scooter mafkezen al weeliend, naar het politieburo, waar ze dan vet op hun bek gaan,, laten we het hopen.

Reactie: (Ron)
12-5-2006, 13:26
Misschien kan voor het gemak ook het race circuit in de Gr. Waal worden betrokken bij de controles.
Omgeving winkelcentrum altijd prijs.

Reactie: (m.kalthof)
11-5-2006, 17:25
Grote vraag is in deze kwestie is hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie nu pas serieus tot handelen overgaat. Nalatigheid, het gevolg van een foute prioriteitsstelling (fietsers zonder licht verbaliseren, controleren op gordelgebruik en meer van dat soort snelle, lucratieve en weinig inspannende werk) of was het een kwestie van te veel blauw op het bureau en te weinig blauw op straat?

Reactie: (Laurie)
11-5-2006, 10:47
Mag ook wel gebeuren in (en op de wegen daar naar toe) het Wijkpark Risdammerhout, niet te geloven wat een takke(n)herrie! Ook het zitgedeelte bij de vijver is een geliefde plek om de brommer/scooter aan/uit/aan/uit te zetten. En verder is het heeeeeel normaal de blikjes en andere zooi in de vijver te ’schieten’ terwijl de prullenbak tussen de zitbanken staat. Dat daarmee de merendeels meerkoeten-nesten worden verstoord en vorig jaar ook vernield is kennelijk geen probleem. Ik zie heel af en toe oudere mensen het ergste vuil met een grijpstok weghalen maar dat is natuurlijk onbegonnen werk. En dan het drugsgebruik, zonder blikken of blozen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Sommige jongeren hebben hun veel jongere broertjes/zusjes mee, lekker voorbeeld krijgen die kids die niet ouder zijn dan 5 of 6 jaar. Er zou een algeheel strengere controle in heel Hoorn moeten zijn maar ik vrees dat de thuissituatie mede een grote rol speelt. Het lijkt wel alsof ouders hun pubers liever kwijt dan rijk zijn. En het onderwijs blijft al helemaal buiten beeld, zou hier toch ook een functie moeten hebben. Kan het iemand nog wat schelen? Het mooie weer is nog maar net begonnen, we kunnen wéér uitkijken naar een zomer met brommer/scooter-overlast, rotzooi, drank- en drugsgebruik. De jeugd heeft de toekomst...althans dat dachten we toch?

Reactie: (Buurtbewoner)
11-5-2006, 10:31
En dan nu ook even een brommercheck op ’t betje wolffplein Die bocht bij de febo dat is nu een algemene racebaan voor zowel auto’s als scooters en daar gaat een keer wat gebeuren. :-P

Reactie: (karel)
10-5-2006, 22:57
Goede zaak, aanpakken die herrie ellendelingen!!!!

Reactie: (jansen)
10-5-2006, 22:16
Openbare scooterverbrandingen organiseren.
En de antillianen, die het ergste zijn qua scheuren op brommertjes enkeltje takkitakkiland.

Draden over de wegs pannen wil ook wel helpen

Reactie: (Jennifer)
10-5-2006, 20:15
Ik ben een verwoede dagrecreant in het Julianapark s’zomers, dus ik ben dolgelukkig met deze actie. Die brommers zijin meer dan irritant met die rotherrie, en nog levensgevaarlijk ook. Ze scheuren met een rotgang over de paden terwijl ik daar met mijn kinderen zit. Ik ben geen zeikerd (of pretendeer dat niet te zijn) maar ik zal blij zijn als die brommers weg zijn of in elk geval een heel stuk minder.

Nu ook nog de patsertjes met hun jetski’s van het water weren, dan wordt het tóch nog gezellig :D

Reactie: (Xander de Groot)
10-5-2006, 15:09
Natuurlijk ben ik blij met deze actie. Echter, waarom alleen in het Julianapark? Donderdagavond, mijn stamavond, weer eens heerlijk buiten op het terras van Cafe CharlieS gezeten, maar het genot werd danig verstoord door langsrazende scooters en zelfs een motor. Naast de snelheid werden nog de nodige andere overtredingen begaan als daar zijn rijden zonder licht, verzekeringsplaatjes en helm. Navraag bij de uitbater leerde mij dat dit de laatste tijd schering en inslag is. Ik nodig de hermandad dan ook uit om naast mij op terras plaats te nemen. Koffie of fris zijn voor mijn rekening.