Is uw sloot al schoon?

Najaarsschouw vanaf 17 oktober

HOORNGIDS REGIO | Vanaf maandag 17 oktober controleren zo’n honderd schouwmeesters de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij kijken of de sloten voldoende schoon zijn. Een schone sloot is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen bij hevige neerslag. De sloten moeten vrij zijn van (water)planten die de doorstroming van het water belemmeren, overhangende takken en afval. De najaarsschouw start ieder jaar vanaf de 3de maandag in oktober.


Wie moet er iets doen?
Eigenaren van een perceel grenzend aan een sloot zijn onderhoudsplichtig, en moeten de sloot onderhouden. In enkele gevallen is de onderhoudsplicht anders toegewezen. Op hhnk.nl/legger-wateren vindt u de informatie over de sloten grenzend aan uw perceel.

Wanneer is een sloot schoon? 
Een sloot is schoon als 90% van de slootbreedte vrij is van begroeiing, voor duikers en bruggen alle begroeiing is verwijderd, de sloot vrij is van afval en er geen takken en bomen over de sloot hangen. Daarnaast is het van belang dat uitgezakte oevers worden hersteld zodat het slootprofiel beschikbaar blijft voor de aan- en afvoer van water. Vooral duikers (buizen die sloten met elkaar verbinden) zijn essentieel in de doorstroming van het water. Begroeiing voor de duiker houdt dit tegen. Belanghebbende eigenaren moeten ook de begroeiing voor de duikers weghalen.
Hoe je een sloot schoonmaakt van waterplanten wordt uitgelegd in een filmpje op de site van het Hoogheemraadschap.

Ecologie
Naast ruimte in de sloot voor een goede aan- en afvoer van water zijn ook waterkwaliteit, ecologie en een stabiele oever van belang. Aan beide oevers van een sloot mag 5% van de slootbreedte aan begroeiing blijven staan. Zo mag er bijvoorbeeld bij een sloot van 4 meter breed 20 cm begroeiing blijven staan per oever. Waterplanten dragen bij aan een gezonde waterkwaliteit. Daarnaast geven de planten beschutting tijdens de maaiwerkzaamheden aan vissen en andere waterdieren. Door dit randje te laten staan wordt ook oeverafslag voorkomen en vindt er minder uitspoeling plaats van voedingstoffen in het water.

Meer informatie
Meer informatie staat op hhnk.nl/najaarsschouw (http://hhnk.nl/najaarsschouw). Bellen kan ook. Tijdens kantooruren is het schouwteam bereikbaar via telefoonnummer 072-5828282.

Is uw sloot al schoon Is uw sloot al schoon