Maand van de Geschiedenis in Noord-Holland

Van heksenvervolging tot geheimschrift

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Noord-Holland.

Geheimschrift

Het Westfries Archief duikt in de turbulente geschiedenis van 1572-1573 met activiteiten voor jong en oud. In oktober is er elke vrijdag een lezing of rondleiding. Op woensdagmiddag ontcijfer je een brief in geheimschrift. In de herfstvakantie is er een spannende familieactiviteit.

Hoorn, Westfries Archief, 3 t/m 28 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24543/wat-een-ramp-1572-1573-in-westfriesland (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24543/wat-een-ramp-1572-1573-in-westfriesland)

Belegering Haarlem

Het Beleg van Haarlem is een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een gids neemt u mee door de historische binnenstad en vertelt over de winter van 1572-1573. Welke monumenten en gebouwen herinneren nog aan de belegering van de stad?

Haarlem, Cicerones, 2, 9, 16, 23, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9566/cicerones (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9566/cicerones)

Nacht van de Heks

Ben jij een zelfstandige, onafhankelijke vrouw die af en toe een lange wandeling maakt in de natuur om je gedachten op een rijtje te zetten? Eigenschappen en activiteiten die nu normaal zijn maar die vroeger je doodvonnis hadden kunnen betekenen. Atria staat stil bij heksenvervolgingen tijdens de Nacht van de Heks.

Amsterdam, Atria, 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26000/nacht-van-de-heks (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26000/nacht-van-de-heks)

Fietstour

Branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen, zeeslagen... De geschiedenis van Den Helder zit vol met rampen. Fiets mee met een gids door het noordelijkste puntje van Noord-Holland en ontdek de verhalen achter de vele rampen die de stad hebben geteisterd.

Den Helder, Stichting Erfgoed Den Helder, Marinemuseum en KopGroep Bibliotheken, 8, 15, 18 en 27 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24529/stichting-erfgoed-den-helder (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24529/stichting-erfgoed-den-helder)

Sovjet-Unie

Was het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een catastrofe of juist een historische kans? Tijdens deze avond gaat onderzoeker Gijs Kessler in gesprek met ooggetuigen van de gebeurtenissen van 1991 en de daaropvolgende jaren. Zij maakten het uiteenvallen van de Sovjet-Unie vanuit verschillende invalshoeken mee en blikken terug.

Amsterdam, IISG, 20 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25553/het-uiteenvallen-van-de-sovjet-unie-catastrofe-of-historische-kans (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25553/het-uiteenvallen-van-de-sovjet-unie-catastrofe-of-historische-kans)

Vrijheid

Hoorn viert de vrijheid! Bewonder de bijzondere schepen en luister naar de shantykoren en middeleeuwse muziek. Kom genieten van (gratis) lezingen, theater, exposities en film, of klim in de mast. Bouw een legoschip en bezoek het tentenkamp van de Hoornse Schutterij.

Hoorn, Stichting Hoorn Kunst en Cultuur, 8 en 9 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25047/slag-op-de-zuiderzee (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25047/slag-op-de-zuiderzee)

Ronde Venen

Tijdens het Rampjaar 1672 werd de Ronde Venen opzettelijk onder water gezet. Welke problemen veroorzaakte dit voor de polders en hoe werden die opgelost? Een gids neemt je mee het depot in en beantwoordt deze vragen met behulp van archiefmateriaal. 

Amsterdam, Waterschap AGV / Waternet, 5 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/3154/waterschap-agv-waternet (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/3154/waterschap-agv-waternet)

Kunst
Haarlem had het moeilijk aan het einde van de zestiende eeuw. Na jaren van Spaans beleg en een verwoestende stadsbrand moest de stad opnieuw worden opgebouwd. Tijdens twee lezingen ontdek je hoe deze rampspoed zorgde voor de bloei van de kunst en de stad Haarlem.

Haarlem, Frans Hals Museum, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26447/lezingen-nieuwkomers-door-hein-klemann-en-norbert-middelkoop-in-het (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26447/lezingen-nieuwkomers-door-hein-klemann-en-norbert-middelkoop-in-het)

Gangenproject

Met dit project wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woonomstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste bewoners van deze wijk aan gangen die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden ’forten’ werden genoemd. Tijdens de wandeling leer je gangen herkennen en wordt verteld over de leefomstandigheden in de forten. 

Amsterdam, Jordaan Museum, 15 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25410/het-gangenproject---een-lieu-de-memoire (https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25410/het-gangenproject---een-lieu-de-memoire)

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda (http://www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda)
Selecteer op Noord-Holland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp

Oktober is de maand van de geschiedenis Oktober is de maand van de geschiedenis