Protest tegen 'verwoesting van groengebied Kersenboogerd'

Bewoners Kersenboogerd protesteren tegen 'verwoesting belangrijk sociaal natuurgebied'

HOORNGIDS HOORN | Een afvaardiging van protesterende bewoners uit de Kersenboogerd zal dinsdag 27 september om 20.00 uur op het Stadhuis haar beklag doen tijdens de officiële vergadering met de coalitie over het agendapunt ’10.1. inbreiding van de Kersenboogerd’. Of ook wel, volgens een actievoerder ”over de plannen die het college heeft om een belangrijk groengebied met sociale functie aan de Rietzanger te verwoesten voor nieuwbouw. Dit zonder enige voorlichting, verdieping in de materie of overleg met de buurt.”

Petitie gestart - Red het park
Onder andere het voetbalveldje, een speeltuin en de ecologische moestuin ’De Boogerd’ grenzend aan de Rietzanger en Winterkoninkje, worden volgens de actievoerders bedreigd om plaats te maken voor nieuwbouw in de al schaarse groengebieden in de wijk Kersenboogerd. 
”Voetballende vaders, gepensioneerde wandelaars, sportende clubjes vrouwen, hondenbaasjes en veel, heel veel kinderen zijn in actie gekomen en hebben een petitie ’Red het park’ gestart. Er zijn al meer dan 300 handtekeningen in twee dagen verzameld en al meer dan 100 huishoudens hebben een poster met de zin ’STOP DE BOUW IN HET PARK’ achter het eigen raam geplakt om hun onvrede kenbaar te maken. Zo kleuren o.a. de straten Rietzanger, Winterkoninkje en Lijster alvast groen met de opvallende posters, om aandacht te vragen over de voorgenomen plannen”, aldus een actievoerder. 

Duur Amsterdams architectenbureau
”Zonder enig overleg of serieuze raadpleging van de functionaliteit van het park zijn er bouwtekeningen gemaakt om het speel- en ecologisch leefgebied dramatisch te veranderen. In de plannen, inclusief bouwtekeningen die alvast zijn opgesteld door een architectenbureau, staat zelfs nog een oude ruimtefoto van het gebied die dateert uit 2005! Waar de nu zo geliefde speeltuin met kabelbaan nog niet eens te zien is. Een wethouder erkent er nog nooit geweest te zijn, maar graag een keer langs te komen.”

Onbegrip, verdriet en verbijstering 
Onbegrijpelijk vinden de gebruikers van het park. Een recreant zegt: ”Hoe kan het mogelijk zijn, dat wij hier per toeval achter moeten komen? En dat ze helemaal niet weten waarover ze spreken!?”
”Er wordt gerept dat dit project er moet komen vanwege de problematiek van het gebied Kersenboogerd centrum. De bewoners spreken er schande van. Dat er zoveel geld alvast wordt verspild, die ze liever zien in het opknappen van de plekken in de buurt die dit wel nodig hebben. Onbegrijpelijk.”

Alle lagen in harmonie bijeen
”Er wordt hier fanatiek gesport, wat men zo belangrijk vindt. Denk aan kinderen, hondenbaasjes, sporters, bewoners van de Hoge Hop en Leekerweide, Poolse hardwerkende mensen, mensen die dagelijks komen opladen, trimmers en middelbare school-leerlingen die hier chillen. Hier is het een plek waar met elkaar in harmonie wordt geleefd.”
”Hier ontmoeten we elkaar. Van jong tot oud, vanuit elke uithoek van de wijk. Juist door het park verbinden alle buren en bewoners zich hier met elkaar. De veiligheid en sociaal betrokkenheid is hier enorm. Een uniek stuk in de Kersenboogerd dat absoluut moet blijven in de al kansarme wijk. Verander niet wat juist goed is! Doe iets aan de buurten rondom het spoor die de problemen veroorzaken. Als hier het groen verdwijnt, krijg je er ook hier criminaliteit voor terug.” 

Kinderen
Ook de kinderen maken zich ernstig zorgen volgens de actievoerders en ”geloofden hun oren niet”: ”De zusjes Ima Fulton (8) en Esmee Fulton (6) zijn verdrietig: Wij zijn pas verhuisd, helemaal vanuit Amsterdam om aan dit grasveld te komen wonen. Eindelijk kunnen we buitenspelen, samen met de vriendjes die we hier hebben ontmoet. We hebben de hele zomer hier gespeeld. Straks is er helemaal geen plek meer voor ons.”

Ecologische moestuin weinig hoop op biodiversiteit 
Ook bioloog en moestuinder Han Smith maakt zich ernstig zorgen. ”Met de ecologische inrichting van het terrein van het sociaal moestuingebied geeft de vereniging volledige invulling aan de doelstellingen van de groenvisie 2019-2029 die de Gemeente zelf heeft gesteld(!). Wetenschappelijke studies wijzen uit dat er op dit betrekkelijk kleine terrein al vele malen meer vlinders zijn waargenomen dan in het Natuurpark van het Mak(!). Dat is een teken dat de zo nodige biodiversiteit hier de goede richting op gaat. ”  
Ook Mohammad Baker Murad (50) bewoner van de Pergola is geschrokken en zegt over zijn geliefde moestuin: ”Ik kom hier al meer dan vijf jaar. Ik haal hier mijn ontspanning, ik heb prachtige tomaten en vooral een hele gezellige tijd met de hier gemaakte vrienden.”
De protesterende bewoners zullen dinsdagavond acte de présence geven in het stadhuis en van zich laten horen tijdens de raadsvergadering.

Kersenboogerd protest Kersenboogerd protest

Reacties
Reactie: (Frits)
27-9-2022, 12:32
…maar Hoorn verder volproppen met huizen geeft wel voordelen voor de door gemeente, politie en ‘Intermarihuanis’ illegale maar gedoogde drugshandeltjes vanuit (huur)huizen; de drugsklanten kunnen immers makkelijker ongezien hun spul afhalen…

Reactie: (Ben)
26-9-2022, 17:24
Tja beste bewoners van de Kersenboogerd: Een maximaal vrij uitzicht van 5 meter zal voor iedereen gerespecteerd worden! Met dit fantastische plan zal het een stuk fijner wonen worden. En alle problemen lossen zich vanzelf op. Uitzicht? wat dat is zoeken jullie maar op in Google.