Onterechte onrust in Kersenboogerd: er wordt niets opgeofferd

26-09-2022

HOORNGIDS HOORN | Een groot deel van de Kersenboogerd is gemobiliseerd om te ‘strijden’ voor het behoud van o.a. parken en een Cruyff Court. Maar er ligt helemaal geen plan om deze plekken ‘op te offeren’ voor woningbouw. Wel ligt er een rapport waarin 36 plekken worden aangegeven waar het inbreiden van woningbouw mogelijk is. Er is dan ook nog geen participatieronde geweest om de eenvoudige reden dat er nog helemaal geen ‘plannen’ zijn. Uitsluitend voorstellen waarover nog raadsbreed vergaderd zal moeten worden. Dinsdag zal er dan ook tijdens de vergadering in de raadszaal geen enkel besluit worden genomen op dit dossier. 

Er zal worden gesproken over ruimtelijke ingrepen om die in samenhang te laten plaatsvinden. Mogelijkheden die verder onderzocht zullen worden: inbreiding voor een grotere woningdifferentiatie, bouwen van woningen in het middensegment voor huur en koop, en opwaarderen van de sociale woningvoorraad.

Positief
Vanuit de politiek is wel positief gereageerd op onze eerdere berichtgeving aangaande de aandacht en betrokkenheid van de bewoners uit de Kersenboogerd. Gehoopt wordt om bij toekomstige participatietrajecten ook te kunnen rekenen op de inbreng van de bewoners. Voor de duidelijkheid: Om de wijk samen met de bewoners te verbeteren, veiliger, groener en mooier te maken is er besloten om € 31 miljoen te investeren in plaats van € 6 miljoen en een uitvoeringskrediet van € 350.000 per jaar beschikbaar te stellen. Ook Intermaris moet nog met de plannen komen. Het enige wat tot dusver gedaan is, is een onderzoek naar eventuele locaties voor veranderingen. 

Verbeteren kwaliteit woon-, werk- en leefomgeving
Het Programmaplan Kansen voor de Kersenboogerd kent als strategisch doel het verbeteren van de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving. De toekomstvisie voor het centrumgebied van de Kersenboogerd kent als geschetst wensbeeld een gevarieerde woningvoorraad en een gebalanceerde mix aan koop- en huurwoningen. De toekomstvisie van centrumgebied Kersenboogerd behelst woningdifferentiatie, inbreiding en herinrichting binnenterreinen. Door passend op bepaalde plekken te intensiveren kan er meer en betere openbare ruimte worden gecreëerd, waarbij het stenige karakter kan worden omgevormd tot een aantrekkelijk straatbeeld. Daarnaast zal veiligheid een belangrijk onderdeel moeten gaan vormen van de te ontwikkelen plannen, gericht op het wegnemen van onveiligheidsgevoel en anonimiteit in de openbare ruimte.

Woningen
Ruimtelijke ingrepen dienen in samenhang plaats te vinden, waarbij de volgende mogelijkheden verder onderzocht moeten worden: inbreiding voor een grotere woningdifferentiatie, bouwen van woningen in het middensegment voor huur en koop, en opwaarderen van de sociale woningvoorraad. Tijdens een meningsvormende raadscommissie op 14 juni was de commissie positief om geen verdere sociale huurwoningen in centrumgebied Kersenboogerd toe te voegen. Ook was de commissie positief over het toevoegen van huur en koop in het middensegment. De studie naar inbreidingslocaties in centrumgebied Kersenboogerd was een van de onderdelen bij het voorstel voor deze discussie. Deze studie is een inventarisatie van mogelijke locaties. Het gaat dus niet om concrete plannen om woningen toe te voegen.

Woningdifferentiatie
De beoogde woningdifferentiatie heeft niet als doel om meer woningen toe te voegen, maar andere woningen. De buurt is kwetsbaar, mede doordat er hoofdzakelijk (goedkope) sociale huurwoningen staan. Om meer variatie te krijgen in het gebied, stelt het college voor om, samen met Intermaris, álle mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een betere mix van woningen; woningtoewijzing, opwaarderen en verkoop en inbreiden.
Uitgangspunt is dat het aantal sociale huurwoningen op peil blijft én dat eventuele inbreiding moet passen in de omgeving en kwaliteit moet toevoegen. Er is geen enkele intentie om in de wijk speelplekken, zoals een Cruyff Court, te verwijderen. Als de gemeenteraad te zijner tijd op bepaalde plekken kiest voor inbreiden en áls daarvoor bepaalde functies (zoals een speelplek) moeten wijken, dan komen deze in de nieuwe situatie in de nabije omgeving terug. Kwaliteitsverbetering en toekomstbestendigheid staan centraal in het hele programma en dus ook bij de woningdifferentiatie. 

Groen
De beoogde ingrepen in de Kersenboogerd zullen moeten leiden tot een sterke verbetering van de openbare ruimte. Het toevoegen van groen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Het gebied wordt dan ook veel groener en aantrekkelijker. Een belangrijke reden van het ‘stenige’ gevoel dat hier en daar bestaat, is de overmaat aan parkeerplaatsen. Er zijn veel meer parkeerplaatsen dan uit herhaaldelijke tellingen noodzakelijk blijkt. Het voorstel is daarom om parkeerplaatsen die niet nodig zijn om te vormen naar meer kwaliteit, waaronder meer groen. 

Verkenning
De komende periode verkent het college met Intermaris alle mogelijkheden van woningdifferentiatie. De uitkomst van de verdere verkenning met Intermaris wordt verwerkt in een gezamenlijk uitvoeringsplan. Dat uitvoeringsplan zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Alles wordt in het werk gesteld om het centrumgebied van de Kersenboogerd toekomstbestendig te maken en vooruit te helpen. De roep vanuit de Kersenboogerd om zo snel mogelijk concrete stappen te zetten om de buurt te verbeteren is enorm. Het is nu dan ook aan de politiek om die daadkracht te tonen.

Winkelcentrum Kersenboogerd 3 Winkelcentrum Kersenboogerd 3

Reacties
Reactie: (Ben)
26-9-2022, 19:37
- Uitgangspunt stedenbouwkundige structuur- Het bestemmingsplan gaat uit van een beschermend beleid van zowel de essentiële stedenbouwkundige kenmerken als de kenmerken van de be- bouwing en de openbare ruimte zelf, met name in het oostelijk deel van het lint van de Lageweg, maar ook in de tuinstedelijke woongebieden. Er wor- den in het woongebied geen parken, buurtgroen en/of volkstuinen opgeofferd om woningen te bouwen. Om die reden, maar ook ten behoeve van de leefbaarheid, is het uitgangs- punt dat er in principe geen verdere verdichting met woningbouw binnen de wijk Kersenboogerd zelf wordt toegestaan.

Reactie: (Ben)
26-9-2022, 17:42
Eerst een boel zand in de ogen strooien van het volk, en daarna alsnog je doelen verwezenlijken. Pfff zo slecht is het wonen in de Kersenboogerd niet. Ik zou prima kunnen leven zonder deze plannetjesmakers die zelf niet in de Kersenboogerd wonen.