Emoties rond plannen centrumgebied Kersenboogerd (audio interviews)

Raadsvergadering 27 september

HOORNGIDS HOORN | In een volgepropte raadszaal met veel bezoekers, veel aandacht voor de plannen om het centrumgebied Kersenboogerd te herinrichten. In de plannen werd gewag gemaakt van het weghalen van stukjes groen. Chris de Meij (LIBERAAL HOORN) stelt voor het agendapunt nog niet te behandelen, omdat de bewoners nog nauwelijks zijn geraadpleegd. De vergadering stelt vast om het agendapunt wel te behandelen.

Robert Vinkenborg (ÉenHoorn) verklaart het te betreuren dat met name door Chris de Meij onrust is gekweekt onder de inwoners en dat de grote groep bewoners van de Kersenboogerd eigenlijk voor niets kwam. Klik op de audiolink om de mening van Chris de Meij te beluisteren: LUISTER NAAR HET INTERVIEW MET CHRIS DE MEIJ (LIBERAAL HOORN) (4.42 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/chris de meij2022-09-27.mp3)

Insprekers

Een rij van inspreeksters en insprekers kreeg de kans namens bewoners Kersenboogerd iets te zeggen. De dames Abbas, Gabel, Boda, Van der Ouweland en De Haan en de heren Smit en De Vries gaven aan dat ze de communicatie hebben gemist, dat er groen wordt opgeofferd, dat er hoop is vertrouwen te herwinnen in de lokale politiek. Het groengebied wordt op dit moment belangrijk geacht voor de ontwikkeling van de kinderen. Men noemde de gemêleerdheid van de wijk en de veiligheid. ”Laat staan wat goed is”, zei mw. Gabel.

Mw. Boda schetste de verpaupering van de buurt en van het groen dat terug zou komen verwacht ze dat het slechts onkruid zal zijn. Ze vraagt om echte kansen voor de buurt. Mw. Van der Ouweland schilderde de sociale cohesie die er ook in deze wijk is en de mogelijkheid voor kinderen om samen te spelen. Mw. De Haan ziet niets in inbreiden, maar eerder inwisselen van woningen. Zij wijst op de moeilijkheid voor veel bewoners om via krant of digitale weg informatie te krijgen.

Dhr. Smit spreekt namens de tuinvereniging De Boogerd zijn zorg uit over het verloren gaan van biodiversiteit. Het verdwijnen van de volkstuinen zou van grote misvatting getuigen. Dhr. De Vries vraagt zich af in hoeverre er werkelijk onderzoek gedaan is naar de parkeerbehoefte in de wijk. Hij stelt voor te denken aan eenrichtingsverkeer in diverse straten.

Bijlage over inbreiden wordt weggelaten

Wethouder Karin Hakhoff geeft aan dat ze de onrust van de bewoners voelt en ze stelt voor de bijlage waarin gewag wordt gemaakt van inbreiden weg te laten. En later meer scenario’s uit te werken. Ze wil niet het hele onderwerp terugnemen, omdat er de opdracht ligt het plan te versnellen en niet te vertragen. Met de bewoners zal worden overlegd over de voortgang.

Er werd geschorst en tijdens de schorsing spraken we met inwoonster van de wijk, mw. Kim Veeken, die enerzijds het verbeteren van de wijk toejuicht, maar ook bezorgd is over het mogelijk verdwijnen van voorzieningen. LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.50 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/mevr. kim veeken2022-09-27.mp3)

Na de schorsing stelt Guido Breuker (ÉénHoorn) voor de onderliggende stukken bij het raadsvoorstel weg te laten, zodat niet de indruk kan worden gewekt dat die worden meegenomen in de besluitvorming. Ondanks het voorstel van vooral de oppositiepartijen om het hele agendapunt te schrappen wordt toch gestart met het uitspreken van de pitches (korte verklaringen), zodat ook de aanwezige bewoners duidelijk krijgen hoe de verschillende fracties erin staan.

Guido Breuker (ÉénHoorn) beklemtoont dat het college zo snel mogelijk de problemen in de wijk wil aanpakken en dat er nu besloten moet worden daar geld en capaciteit voor vrij te maken. John Halsema (Hoorn Lokaal) benadrukt niet van plan te zijn de goed gebruikte groenvoorzieningen weg te halen. De manier waarop dit punt werd gepresenteerd werd door meerdere fracties ervaren als een grote misser. 

Wethouder gaat in overleg met bewoners van de Kersenboogerd

Wethouder Karin Hakhoff is blij met het standpunt van de meeste fracties, dat er zo spoedig mogelijk gestart gaat worden met de aanpak van het probleemgebied in de Kersenboogerd. Ze zegt toe met de bewoners in overleg te gaan en ze biedt haar excuses aan over de commotie die is ontstaan door onduidelijkheden.

Parkeernorm wordt aangepast

De wethouder ondersteunt de motie van de VVD over de aangepaste parkeernorm, die nu iets hoger uitkomt. Ze gaat niet mee met het amendement van De Realistische Partij om de parkeernorm 1,1 te laten totdat duidelijk wordt dat die kan worden aangepast. Daarnaast wordt in het amendement gevraagd voldoende parkeergelegenheid te houden in het stationsgebied.

Het voorstel over de woningdifferentiatie kreeg een meerderheid van stemmen. Een meerderheid ging akkoord met de nieuwe parkeernorm van 0,75 parkeerplaats per woning. Er was weinig instemming voor het amendement van DRP om een deel van de wijk te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Het tweede agendapunt over de kwaliteitsimpuls kreeg ook een meerderheid.

Insprekers in bomvolle raadzaal Insprekers in bomvolle raadzaal
Wethouder Karin Hakhoff Wethouder Karin Hakhoff

Reacties
Reactie: (Frits)
12-10-2022, 10:29
Allemachtig, bla bla bla bla……….. Zou het niet een beter een idee zijn om eín-dé-líjk de dagelijkse straatracers, de grote club drugshandelaren, drugsgebruikers, de pistoolbezitters, om die op te pakken en in opvoedkampen te schoppen met militaire discipline? I.p.v. de aandacht hiervan af te leiden met een zoveelste schijnoplossing….

Reactie: (Ben)
28-9-2022, 10:37
Wil hier mijn waardering uitspreken voor deze bewoners van de Kersenboogerd. Dit inbreidingsplan moet volledig van tafel (het gaat niet alleen om het Rietzanger gebied). Dit plan druist zo in tegen alle essentiële zaken die voor mensen van levensbelang zijn en de richting die de maatschappij op wil! Overigens denk ik dat men het verlagen van de parkeernorm gaat gebruiken om ruimte te creëren voor het warmtenet (van Intermaris).