Vraag aan B&W naar geschikte ruimte voor opvang van zwerfdieren

Vrijwilligers Dierenambulance Hoorn vangen gevonden zwerfdieren thuis op

HOORNGIDS HOORN | Sinds de Bonte Piet in Midwoud de aanvoer van gevonden zwerfdieren niet meer aankan, worden gevonden zwerfdieren zoals cavia’s, konijnen, post- en sierduiven, enz., door vrijwilligers van de Dierenambulance Hoorn thuis opgevangen. Dit is een ongewenste en zo langzamerhand onhoudbare situatie.

In februari van dit jaar heeft de Dierenambulance Hoorn aan Westfriese gemeenten aangeboden de dieren op te willen vangen en gevraagd naar een passende opvangruimte. Dat is nog niet gerealiseerd. Gemeenteraadslid Renzo van Houten vraagt namens Fractie Tonnaer om een snelle oplossing, zie brief hieronder:

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Hoorn, 26 september 2022
Betreft: reactie en nieuwe artikel 36 vragen opvang gevonden (zwerf)dieren anders dan honden of katten

Geacht College,

Na het lezen van de beantwoording van 14 september jl., zaaknummer 1976121 en de reactie van Dierenambulance Hoorn stellen wij nieuwe vragen.

Op 14 februari 2022 heeft Dierenambulance Hoorn een voorstel gedaan bij wethouder, beleidsmedewerker en de beleidsmedewerkster van de SED-gemeenten om de noodzakelijke en wettelijke opvang van de overige gehouden dieren op te lossen.

Dierenambulance Hoorn heeft in februari jl. voorgesteld de opvang van de overige gehouden dieren op zich te willen nemen. Van belang is dan wel dat er een passende opvanglocatie gerealiseerd wordt, omdat het thuis opvangen van de dieren geen houdbare oplossing is maar pure noodzaak. Een opvanglocatie kan al op een stukje grond plaatsvinden (buiten de bebouwde kom i.v.m. geluidsoverlast) met bijvoorbeeld een tweedehands kantoorunit, noodgebouw of een leegstaand pand/loods met buitenruimte.

Vanuit deze startpositie kan Dierenambulance Hoorn fondsen aanschrijven voor onder andere de aanschaf van de inrichting, hokken, hekwerk etc. Dierenambulance Hoorn werkt uitsluitend met vrijwilligers, er zijn geen personeelskosten. Dit zou een snel te realiseren en relatief goedkope oplossing kunnen zijn zodat de gemeente kan voldoen aan de wettelijke taak voor de opvang van deze dieren voor tenminste 14 dagen. Daarnaast zijn de vrijwilligers niet meer op zichzelf aangewezen en is dierenopvang thuis door medewerkers van de Dierenambulance niet meer nodig. 

Volgens art. 36 van het RvO stellen wij de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat het opvangen van zwerfdieren door de vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn niet langer zo verder kan gaan en een structurele oplossing vanaf 2023 echt te laat is? 

2. Kan het college naar aanleiding van het voorstel van 14 februari jl. van de Dierenambulance Hoorn samen met deze organisatie zoeken naar een snel te realiseren opvanglocatie in de stad?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer 
Renzo van Houten, gemeenteraadslid

Dierenambulance Hoorn e.o. Dierenambulance Hoorn e.o.