Geen transformatie bedrijventerrein Gildenweg in woonwijk

Raadsvergadering 29 september

HOORNGIDS HOORN | Na een verdeelde houding van de raadscommissie over het wel of niet transformeren van het bedrijventerrein aan de Gildenweg tot een woonwijkje is de raad in meerderheid akkoord over de uiteindelijke bestemming. Het wordt te duur. In de raadscommissie waren het PvdA, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer, die meenden dat het onderzoek naar de mogelijkheden om woningbouw te realiseren onvoldoende was.

In februari 2021 heeft de raad aangegeven dat gekeken moest worden in hoeverre het bedrijventerrein kan worden getransformeerd naar een woonwijk. Wethouder Arthur Helling concludeerde na raadpleging van financiële experts dat dit een te groot financieel gat zou slaan in de
begroting en raadde de transformatie af.

Er zijn door verschillende fracties een amendement en een motie ingediend. PvdA Hoorn wil samen met ChristenUnie en Sociaal Hoorn een uitbreiding van het voorstel om een participatieproces met omwonenden en bedrijven en maatregelen om overlast te verminderen en achterstallig onderhoud in de openbare ruimte aan te pakken. Samen met D66 vragen PvdA en ChristenUnie in een motie om geld te reserveren om in de toekomst de transformatie van bedrijfsterreinen naar woonwijken mogelijk te maken.

Wethouder Arthur Helling beklemtoonde dat de bedrijven daar graag willen investeren om uit te breiden. In het geval van kippenslachterij Plukon is het volgens hem een kip en eiverhaal. Om de overlast te verminderen zal moeten worden geïnvesteerd, wat men best wil, maar geen investering wanneer met blijft overwegen daar een woningwijk te creëren. Wanneer er plannen blijven bestaan om daar eventueel geen bedrijventerrein meer te handhaven, dan zal dat de bedrijfsvoering geen goed doen. Hij zegt overigens toe bereid te zijn iets meer te onderzoeken naar mogelijkheden, maar zegt daar geen verwachtingen mee te willen scheppen.

Zowel het amendement als de motie kreeg een meerderheid van stemmen.

Gildenweg wordt geen woonwijk Gildenweg wordt geen woonwijk