Overeenkomst Pelmolenpad/Prismalocatie

Raadsvergadering 29 september

HOORNGIDS HOORN | De gemeente Hoorn heeft met BPD (Bouwfonds Property Development) en Intermaris een anterieure overeenstemming bereikt. Dit is een overeenkomst over het grondgebruik voordat er een exploitatieplan is vastgesteld. De onderhandelingen zijn gevoerd binnen de kaders van het vastgestelde Stedenbouwkundig plan Poort van Hoorn.

Met de partijen is afgesproken bij het bouwen van woningen uit te gaan van 19% sociale koop en 20% sociale huurwoningen, 27 % midden koopwoningen en 34% vrije sector koopwoningen. Intermaris zal zorg dragen voor de bouw van 121 sociale huurwoningen en BPD realiseert gefaseerd de overige woningen, 117 goedkope woningen, 60 betaalbare, 105 middeldure, 270 dure en 2 gebouwde parkeervoorzieningen. De bouwende partijen hebben de ambitie om duurzaam, klimaatneutraal en circulair te bouwen.

BPD wordt verplicht een warmtenet aan te leggen en Intermaris moet de sociale huurwoningen hierop laten aansluiten. BPD is ook verplicht een zelfbewoningsverplichting en een anti speculatiebeding aan te houden voor de goedkope, betaalbare en middeldure koopwoningen. Intermaris is verplicht de huurwoningen voor 25 jaar te behouden voor sociale huur dan wel deze als goedkope woningen te verkopen voor de categorie woningzoekenden voor wie de andere woningen te duur zijn.

De VVD diende drie amendementen en een motie in. In de amendementen wil deze fractie dat in de overeenkomst het Carbasiustracé als vaststaand gegeven wordt opgenomen. In een ander amendement wil deze fractie dat een bepaling wordt opgenomen over de minimale oppervlakte van de sociale huurwoningen en de andere woonsegmenten en ook wordt gevraagd in de overeenkomst dat een parkeernorm van 1.0 wordt aangehouden, waarbij gebruik gemaakt wordt van ‘hybride’ groen, dat zo nodig omgevormd kan worden tot parkeerplaatsen en vice versa.

In de motie wordt het college gevraagd om de raad standaard en tijdig te betrekken bij het sluiten van de anterieure overeenkomst. De raadsinstrumenten van de VVD worden niet door alle fracties ondersteund, maar er wordt nog wel gevraagd in hoeverre de raad nog de mogelijkheid wordt geboden over verdere invulling een inbreng te hebben. Met de motie over het Carbasiustracé lijkt het dat er gekozen wordt voor een tunnel.

Wethouder Axel Boomgaars noemt in zijn reactie de gierend hoge woningnood in Hoorn. In deze tijd met grote onzekerheden is het juist goed dat er met twee grote partijen overeenstemming kan worden bereikt om met het project te beginnen. De parkeernorm wordt 0,96 en dat is de balans die men kan realiseren. De raad wordt nog betrokken bij de uitwerking van het bestemmingsplan. Voor het stationsgebied moeten alle projecten met het overlegtraject nog van start gaan.

Rob Droste (VVD) trekt zijn motie en twee amendementen in, omdat de wethouders de gewenste toezeggingen doen. Het amendement over de parkeernorm haalde het niet. Het voorstel krijgt een akkoord van de raad.

Pelmolenpad Pelmolenpad