Wilde motieregen

Raadsvergadering 29 september

HOORNGIDS HOORN | De Hoornse gemeenteraad krijgt aan het einde van de raadsvergadering de mogelijkheid zich uit te spreken over enkele wilde moties.

ChristenUnie diende met de fracties Sociaal Hoorn, Fractie Tonnaer, GroenLinks, PvdA en DRP een wilde motie in met de vraag om voor de Hoornse inwoners met een middeninkomen een tijdelijke steun te verlenen en de verschillende minimavoorzieningen te verruimen. Met de aanvulling dat het signaal dat hier aan gewerkt gaat worden zo snel mogelijk komt wordt deze motie aangenomen.

Een wilde motie van de PvdA is bedoeld om geld beschikbaar te stellen voor het nemen van energiebesparende maatregelen, zodat dit jaar nog woningen verduurzaamd kunnen worden. Het bedrag van €100.000,- voor dit soort zaken was in februari al op, maar de oorlog in Oekraïne maakt de urgentie om extra geld vrij te maken heel groot. Na de toezegging dat gekeken wordt in hoeverre dit haalbaar is wordt deze motie ingetrokken.

D66 vraagt het college in hun wilde motie om ervoor te zorgen dat bij alle evenementen die in Hoorn worden georganiseerd gratis toiletten beschikbaar te stellen. In een tweede wilde motie, die gebaseerd is op ervaringen tijdens de kermis vraagt D66 om voldoende en verschillende afvalbakken te plaatsen bij komende evenementen. Diverse fracties vinden de moties sympathiek, maar willen ze wat meer uitgewerkt terug zien. Wethouder René Assendelft zegt toe dat deze signalen worden meegenomen in de evaluatie van de kermis en Lappendag. Het opruimen van afval tijdens en na de kermis is te ingewikkeld voor het voorstel in de motie. De moties worden aangehouden.

VVD komt met een wilde motie om te bewerkstelligen dat er een dag voor Koningsdag om 13.00 uur een plek kan worden ingenomen voor de verkoop van spulletjes. De wethouder ontraadt de motie, omdat er al veel aandacht is voor de activiteiten op de avond voor Koningsdag. De motie wordt aangehouden.

De laatste wilde motie komt van Liberaal Hoorn en DRP en vraagt om €20.000,- vrij te maken om de verkeersveiligheid van fietser en voetganger bij Maasweg/IJsselweg en station Kersenboogerd te verbeteren. Voor 2023 zien deze fracties graag €50.000,- voor innovatieve maatregelen voor verkeersveiligheid. Ook deze motie wordt aangehouden.

Wethouder Rene Assendelft beantwoordt vragen over afvalbakken bij evenementen Wethouder Rene Assendelft beantwoordt vragen over afvalbakken bij evenementen