Scholieren adopteren stoomtramlocomotief de Ooievaar

De wedergeboorte van een “Rijdende Rembrandt”

Circa tweehonderd leerlingen van Openbare Basisschool Het Ooievaarsnest in Zwaag reizen op maandag 22 mei met een lang touw naar het naburige Hoorn af om daar de dertien ton wegende stoomtramlocomotief 8 Ooievaar uit de werkplaats te trekken. Na een zes jaar durende renovatie keert deze ‘Rijdende Rembrandt’ vol vuur, water en stoom dan weer terug op de rails.
 
De Ooievaar is geclassificeerd met de hoogste A-status in het Nationaal Register Railmonumenten. Het mag dan ook met recht een “Rijdende Rembrandt” worden genoemd. Honderdentwee jaar geleden werd de Ooievaar in gebruik genomen bij de Haagsche Tramweg-Maatschappij. De locomotief werd door de Machinefabriek in Breda gebouwd en heeft een rijke vaderlandse geschiedenis. Niet alleen is ze als “stoomloc made in Holland” zeer zeldzaam; ook op de tramlijnen Den Haag-Delft, Leiden-Heemstede en in de industrie te Hoensbroek heeft ze haar sporen letterlijk verdiend.

Adopteren
Basisschool Het Ooievaarsnest heeft de Ooievaar in het kader van het project “Scholen adopteren Monumenten” geadopteerd. Doel van dit project is bij jongeren het verantwoordelijkheidsbesef voor monumenten te stimuleren. Ook leren zij op deze manier de geschiedenis van het monument kennen. Roerende monumenten moeten immers ook nieuwe en toekomstige generaties een zorg zijn. En hoe kan dit beter onder de aandacht worden gebracht dan door een monument dat Ooievaar heet? De wedergeboorte van de locomotief wordt dan ook gevierd met beschuit met muisjes.

Door de handeling van de scholieren wordt de locomotief officieel in dienst gesteld bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Direct na de indienststelling kan tijdens de Stoomtram-Vierdaagse met de Ooievaar tussen Hoorn en Medemblik worden gereisd. De Vierdaagse start op 25 mei; Nationale Stoomtramdag én Hemelvaartdag, en loopt tot en met 28 mei. Tijdens dit evenement, speciaal rond de herboren Ooievaar, krijgt iedereen de gelegenheid om de locomotief te komen bewonderen en er natuurlijk mee te reizen. Minimaal zes stoomlocomotieven (waaronder een speciale gast) en de gehele dienstvaardige collectie houten stoomtramrijtuigen en -wagens van het Museum komen op deze vier dagen in actie tussen Hoorn en Medemblik. Meer informatie is te vinden op www.museumstoomtram.nl.