Chrisdemeijveiligheid gewenst

Column van Sjaak Grosthuizen

Toen ik de parkeerplaats bij het gemeentehuis propvol zag staan, was mijn eerste gedachte: die verdraaide Chris de Meij toch! Is het hem weer gelukt een halve wijk te mobiliseren! De raadzaal was inderdaad tjokvol en tot de laatste stoel gevuld met af en toe grimmig kijkende burgers uit de Kersenboogerd.

Er was zelfs een rij van meer dan een handvol insprekers die zonder uitzondering betoogden dat de gemeente het vuige plan om hen te beroven van alle mooie stukjes groen diende op te geven. De kinderen hadden daar unieke speelplekken gevonden. De buurt verenigde zich daar harmonieus en de leefbaarheid zou volledig naar de knoppen gaan wanneer op die kostbare stukjes nieuwe woningen worden neergezet.

Stuk voor stuk kwamen de betogen de raadzaal in en alle inspreeksters en insprekers kregen complimenten van raadsleden, ook van hen die zich niet hebben bezig gehouden met de mobilisatie van de verontruste burgers. Men vond het dapper van hen om in de raadzaal te komen getuigen van hun onrust. Er werden wat vragen gesteld om wat meer duidelijkheid te verkrijgen en om te laten zien dat niet alleen Liberaal Hoorn van Chris zorgzaam met de Kersenboogerdianen wilde omgaan.

Mij bekroop echter enige twijfel over het schijnbaar glorieuze functioneren van de democratie dat werd gevierd. Hoe definitief was eigenlijk de dreiging waar men zich tegen teweerstelde? In hoeverre was het terecht om nu, na een commissievergadering waarin Chris al werd toegezegd, dat er nog helemaal niets definitief was en dat concretere voorstellen over de aanpak van het probleemgebied in de Kersenboogerd nog langs de raad zouden komen? Chris zag echter voldoende aanleiding om zijn specialiteit, het oproepen van wijkweerstand door middel van angstaanjagende vooruitzichten, weer eens uit te proberen.

In een stadium van concretere voorstellen die aanleiding kunnen geven tot terechte verontrusting is volgens mij het mobiliseren van toekomstige slachtoffers alleszins gerechtvaardigd. Wanneer een participatietraject aanneembaar teveel is gestuurd naar een voor een groot deel van de wijk nadelige projectaanpak, dan is actie voeren een welkome aanvulling om een democratische besluitvorming te realiseren. In dit geval neig ik echter naar de opvatting dat de mobilisatie van de Kersenboogerdbevolking te voortijdig was en waarschijnlijk voornamelijk bedoeld om de persoon Chris de Meij en de fractie Liberaal Hoorn te promoten. Ergo: misbruik van democratische middelen.

Het gebeuren van dinsdagavond pleit het college echter niet helemaal vrij. De vergaderstukken waren niet helder genoeg. De status van de bijlagen bij het raadsvoorstel was te onduidelijk, waardoor Chris kon scoren. Ook het college heeft de opdracht om de democratie zo goed mogelijk te dienen. Op het gebied van participatie van de Hoornse burgerij bij plannen kan nog een stuk verbeterd worden! Hoe mooi is het niet, wanneer participatierondes een enthousiast glunderende burgerij opleveren? Populistische angstaanjagerij moet voorkomen worden. Misschien is het handig een ambtenaar te scholen in het checken of de uitgaande stukken Chrisdemeijveilig de deur uit kunnen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_ChrisdeMeijveiligheid gewenst Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_ChrisdeMeijveiligheid gewenst

Reacties
Reactie: (Ben)
6-10-2022, 18:29
Beste (anonieme) redactie. Wat is dan het gelijk van Johan Goosens...? Nee, een achternaam heeft hier geen enkele toegevoegde waarde. Het gaat hier om een online reactie. Ik nodig de mensen niet uit op de koffie. Maar zoveel kleinburgerlijkheid is mij teveel. U heeft uw doel bereikt. Ik zal hier nooit meer reageren of uw website bezoeken.

Reactie: (Redactie HoornGids)
6-10-2022, 15:06
Ben Johan Goossens heeft volkomen gelijk als hij informeert naar de achternaam. Dat is overigens ook een voorwaarde om hier te kunnen reageren. Die achternaam is belangrijk zodat iedereen weet met wie we te maken hebben. Dat u fan bent van Chris de Meij heeft u overduidelijk laten weten.

Reactie: (Ben)
6-10-2022, 11:29
Beste Johan Goosens, waarom zijn die achternamen zo belangrijk? Ik vind dat onze reacties (spreek ik ook even voor Kees) best fatsoenlijk zijn. Ik heb de column zeker gelezen. En mijn conclusie is dat juist de columnist zich niet respectvol uit naar de politici en dan met name naar de heer Chris de Meij van Liberaal Hoorn. Tegelijk proef ik minachting tegenover de bewoners van de Kersenboogerd. Ik denk dat Hoorngids blij mag zijn dat er uberhaupt gereageerd wordt, zodat er nog enige relevantie bestaat voor de columnist als ook voor deze website. Dit is maar een mening, net als die van de columnist. Doe niet alsof wij Trollen zijn, wees blij met criticasters! M.v.g.

Reactie: (Johan Goossens)
5-10-2022, 13:27
Ben en Kees, hebben jullie ook achternamen? En hebben jullie de column eigenlijk wel echt gelezen? De vergoeding voor raadsleden is echt vrij zuinig hoor. Met je "dikke maandelijkse vergoeding".

Reactie: (Kees)
4-10-2022, 23:53
Deze man luistert naar de bewoners en dat hoort de raad ook te doen Alleen er zijn veel raadsleden die als ze eenmaal op die stoel zitten ze alles wel goed vinden de dikke maandelijkse vergoeding komt binnen wat wil je nog meer, Gelukkig dat er dan een Chris de Meij is waar de mensen op kunnen rekenen.

Reactie: (Ben)
1-10-2022, 23:02
Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij! Hulde voor de heer Chris de Meij!