Vragen over slecht zicht na opknapbeurt bruggen in de Kersenboogerd

'Bruggen voldoen aan de norm'

HOORNGIDS HOORN | Bruggen in de Kersenboogerd zijn bij een opknapbeurt verhoogd. Daardoor is er slecht zicht vanuit personenauto’s op de gebruikers van fietspaden die bij die bruggen liggen. Dit is onder andere het geval bij het fietspad langs de Enigenburggracht naar de Nachtegaal en bij het fietspad dat langs de Maasweg, hoek M. Wibautstraat en Luifel ligt.

Bewoners van de wijk hebben dit bij de gemeente gemeld. De reactie van de gemeente is dat de bruggen aan de norm voldoen. Om die reden zal er niets aan de bruggen worden veranderd. Fractie Tonnaer heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 28 september 2022

Betreft: vragen zicht belemmerende bruggen

Geacht College,

Enige tijd geleden (2020/2021) zijn een aantal bruggen in de wijk Kersenboogerd vernieuwd. De bruggen zien er weer mooi uit, maar leveren op sommige plekken ook gevaarlijke situaties op.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de hoek Maasweg/Enigenburggracht en bij de hoek Maasweg/Luifel/S. Vitringastraat/M. Wibautstraat.

Gebruikers van de fietspaden, die daar vlak bij de brug liggen, worden door automobilisten nu minder goed of zelfs niet meer gezien. Dit komt o.a. doordat de bruggen nu hoger zijn.

Inwoners van de wijk hebben hierover geklaagd bij de gemeente Hoorn, onder andere via de Fixi app. Het antwoord dat zij vervolgens krijgen is: “dit type brug voldoet aan de wettelijke norm dus kunnen we niets aan veranderen”.  

Wij stellen de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat de vernieuwing van de bruggen op sommige plaatsen gevaarlijke situaties oplevert?

2. a. Is er naar aanleiding van de klachten van inwoners onderzoek gedaan naar de situatie rondom de genoemde bruggen?

b. Zo nee, waarom niet?

3. Bent u bereid nog eens goed naar de bovengenoemde locaties te kijken en indien nodig maatregelen te treffen?

Met vriendelijke groet,

Namens Fractie Tonnaer
Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid.

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
8-10-2022, 15:15
@Co: Omdat ik met FLO (= vervroegd pensioen) ben vanuit de Amsterdamse handhaving.

Reactie: (Co de Rood)
7-10-2022, 17:58
@Hans: blijkbaar heeft u wel de hele dag de tijd om dit soort misstanden in de Kersenboogerd te zien gebeuren, waarom gaat u niet aan de slag bij handhaving?

Reactie: (Hans Bruynsma)
7-10-2022, 12:20
Nou mw. v/d Knap: Zo goed kent u ons dus niet. Het bruggetje t/o Van Ree op het Aagje Dekenplein bijvoorbeeld: dat heeft wel nieuwe leuningen en is gezandstraalt, maar automobilisten gebruiken dat om te keren (dus van de ene naar de andere kant van de gracht te rijden. En dast is een fietspad!!Het paaltje is na de winter 21/22 niet teruggeplaatst. Dat heeft nu geen nut, want het strooiseizoen voor fietspaden nadert. U kunt beter vragen waarom de handhaving (politie e/.o BOA's) zich zelden of nooit laat zien en dus niet handhaaft.