Jubilerende IJsselmeervereniging pleit voor open Houtribdijk

IJsselmeervereniging presenteert ‘Manifest IJsselmeer 2072’

HOORNGIDS REGIO | Door de aanleg van de Afsluitdijk en de inpolderingen is in de loop van de 20e eeuw de voormalige Zuiderzee omgevormd tot  het IJsselmeergebied. Een gebied dat bestaat uit het IJsselmeer, Markermeer/IJmeer, de Randmeren en de nieuwe polders. Een onnatuurlijk gebied met grote zoete meren en harde oevers. Dat heeft gevolgen voor het watersysteem en de natuur. De IJsselmeervereniging pleit bij de viering van haar 50-jarig jubileum voor een open Houtribdijk. Voorzitter IJsselmeervereniging Benno van Tilburg: “Met de opening van de Houtribdijk verbetert de dynamiek, ontstaat er een natuurlijk peil en verbetert de waterkwaliteit. Dat is nodig voor het behoud van dit unieke gebied voor Nederland.”

Jubileummiddag 30 september

Dit jaar bestaat de IJsselmeervereniging 50 jaar. In het jubileumjaar kijkt de vereniging 50 jaar vooruit. Daarom is tijdens de jubileummiddag op 30 september het ‘Manifest IJsselmeer 2072’ gepresenteerd. Met het manifest wil de vereniging de discussie openen over een aantal relevante thema’s. Dit zijn belangrijke thema’s zoals energietransitie, natuureilanden, landschap en recreatie en toerisme. Benno van Tilburg: “Het manifest laat zien wat de belangrijkste dilemma’s zijn voor het IJsselmeergebied. En vertelt ook wat onze keuzes daarin zijn.”

Opening Houtribdijk

Met het manifest zet de Ijsselmeervereniging in op het openen van de Houtribdijk. ”Een groot deel van Nederland is sterk afhankelijk van het zoete water van het IJsselmeergebied. Het is nodig voor drinkwater (Noord-Holland) en voor de zoetwatervoorziening van de waterschappen. Doordat we steeds meer te maken krijgen met lange droge perioden, dreigt er een tekort. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de watervoorraad niet altijd meer toereikend is. Door de opening van de Houtribdijk ontstaat er een natuurlijker peilbeleid. Hierbij neemt het peil in de loop van het winterseizoen toe en in de zomer juist af. Dat heeft positieve effecten voor de natuur en het beheer door de waterschappen. Zo is de visstand in het IJsselmeergebied slecht. Hierin zou een open Houtribdijk ook een belangrijke rol kunnen spelen.” Download het Manifest IJsselmeer 2072 hier (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/IJsselmeervereniging_Manifest.pdf).

Houtribdijk Houtribdijk