Juniusfonds ontvangt 15.000 euro van Cooperatiefonds Rabobank West-Friesland voor 'Migranten leren door'

05-10-2022

HOORNGIDS HOORN | Het Coöperatiefonds Rabobank West-Friesland reikte onlangs een cheque uit van 15.000 euro voor het project ’Migranten leren door’ van Juniusfonds. Voorzitter Lydia Tacx en secretaris Natalie Huijsman namen de cheque in ontvangst. 

“Hierdoor kan Juniusfonds de derde groep starten”, vertelt Lydia Tacx.  Natalie: “Met de twee andere groepen bewees Juniusfonds dat dit project echt verschil maakt voor migranten in de regio West-Friesland. We zijn erg blij met dit bedrag voor het project.”

Wat is Migranten leren door?
Het project is een stevig traject waarin migranten uit West-Friesland worden geholpen hun eigen vak weer op te pakken of te kiezen voor een ander passend beroep op hun niveau. Naast intensieve Nederlandse les betekent dit ook hulp bij het omzetten van diploma’s en loopbaanbegeleiding en beroepskeuze.
Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. In het traject ’Migranten leren door’ gaan deelnemers in ongeveer 1 jaar tijd van taalniveau A2 naar C1/C2. Tegelijk volgen ze een loopbaantraject. Passen de diploma’s uit het thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Willen ze in een ander vak aan het werk? Wat zijn hun dromen? Welke stappen moet je zetten om die uit te laten komen?
Juniusfonds-voorzitter Lydia Tacx: “We zagen in de vorige twee trajecten de kandidaten echt groeien. Ze beginnnen ietwat onzeker, maar door de goede lessen en begeleiding bloeien ze op, maken ze beter contact en mooie plannen voor de toekomst. Zoals studeren of een mooie baan vinden.”

Over Coöperatiefonds Rabobank West-Friesland
Jaarlijks reserveert de Rabobank Westfriesland een deel van de winst voor aanvragen uit de regio die bijdragen aan lokale maatschappelijke, sociale en culturele projecten. Een afvaardiging van de ledenraad beoordeelt elk kwartaal de aanvragen. “We waren meteen heel enthousiast over deze aanvraag. Hiermee maken we echt het verschil, en geven we terug aan de samenleving”, vertelt Renate van der Laan, een van die afgevaardigden.
Ronald Bleeker (Cooperatief Directeur Rabobank Noord-Holland-Noord) vult aan: “Rabobank begon ooit als coöperatie, om oplossingen te vinden waar iedereen beter van werd. Onze mentaliteit is nog steeds hetzelfde. We zoeken naar manieren om onze gezamenlijke leefwereld te versterken. Met deze schenking uit het Cooperatiefonds doen we dat zeker.”

Samen Westfriesland beter maken
Juniusfonds heeft voor dit traject partners gezocht die echt het verschil kunnen maken voor migranten. Zo verzorgt EdiNova de lessen Nederlands, op locatie in Hoorn en online. Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s. 

Financiering gezocht
Juniusfonds is voor dit en volgende trajecten op zoek naar mede-financiers. Er wordt namelijk geen bijdrage gevraagd van de kandidaten aan dit uitzonderlijke traject. Wilt u, net als het Coöperatiefonds Rabobank Westfriesland, meehelpen door een donatie? Of weet u initiatieven, bedrijven of instellingen die kunnen helpen, neem dan contact op met Lydia Tacx, voorzitter Juniusfonds: voorzitter@juniusfonds.nl. ’Migranten leren door’ is een samenwerking van: Juniusfonds, Startwijzer en (Ed)INOVA 

Juniusfonds
Juniusfonds ziet onderwijs als de sleutel voor ontwikkeling van onze samenleving. Het fonds biedt inwoners van West-Friesland een kans op meer toekomstperspectief met een goede baan. Hoe? Door renteloze leningen te verstrekken. Speciaal voor inwoners van West-Friesland, die zelf geen financiële ruimte hebben voor het betalen van een opleiding. Juniusfonds is initiatiefnemer en financier van het project ’Migranten leren door’. Meer info: www.juniusfonds.nl (http://www.juniusfonds.nl) 

Startwijzer
Startwijzer begeleidt iedereen – die kan en wil werken – naar een nieuwe of verbeterde werksituatie. Dit doet men al 20 jaar als re-integratie bureau. Startwijzer is gespecialiseerd in ondernemerschapscoaching, loopbaanbegeleiding en re-integratie 2e spoor. 
Ruim 3.000 langdurig uitkeringsgerechtigden werden geholpen vanuit de WIA, ziektewet of andere situatie naar een eigen bedrijf of nieuwe baan. De missie van de 24 gespecialiseerde loopbaan- en re-integratiecoaches is om de klanten te laten ervaren wat hun mogelijkheden en krachten zijn. Startwijzer is gevestigd in Alkmaar, Den Bosch, Eindhoven, Haarlem, Hoorn en Veghel. Meer info: www.startwijzer.info (http://www.startwijzer.info) 

(Ed)INOVA 
(Ed)INOVA ondersteunt nieuwe Nederlanders bij duurzame integratie en maatschappelijke participatie. Al meer dan 25 jaar biedt men coaching, training en voorlichting aan vluchtelingen en migranten die als vrijwilliger aan de slag willen, een beroepsopleiding volgen of een baan zoeken.
Daarnaast biedt de taalschool EdINOVA cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden op diverse niveaus. Van beginnerscursussen voor (anders-)analfabeten tot trajecten voor hoogopgeleiden en taaltrajecten op de werkvloer. (Ed)Inova is gevestigd in Alkmaar, Beverwijk en Hoorn. Meer info: www.inova-alkmaar.nl (http://www.inova-alkmaar.nl) 

Juniusfonds Rabobank A Juniusfonds Rabobank A
Juniusfonds Rabobank B Juniusfonds Rabobank B