Kermis in Blokker dreigt te verdwijnen

Fractie Tonnaer beraadt zich op politieke stappen

HOORNGIDS HOORN | De traditionele kermis in Blokker dreigt te verdwijnen. Door bijdragen van ondernemers en financiële impuls van de gemeente Hoorn, kon de kermis tot aan de coronajaren georganiseerd worden. De financiële bijdrage van de gemeente is echter stopgezet om reden dat deze van mening is dat de kermis een commercieel evenement is. 

In de beantwoording van vragen hierover door Fractie Tonnaer, bevestigt het college van burgemeester en wethouders dit standpunt en is niet van plan om financieel aan de kermis bij te dragen. Hierdoor dreigt de kermis in Blokker te verdwijnen. Fractie Tonnaer beraadt zich op politieke stappen om de kermis een impuls te geven. 

 

Hoorn, 5 okt 2022

Onderwerp: Beantwoording art. 36 vragen Kermis Blokker

Geachte heer Tonnaer,

U heeft vragen gesteld over het behoud en organisatorische hulp bij de kermis in Blokker. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Heeft de gemeente Hoorn in 2018 en 2019 een financiële bijdrage van jaarlijks € 2000 geleverd voor de kermis in Blokker en zo ja, waarom?

Antwoord

De kermis in Blokker heeft geen financiële bijdrage gehad in 2018 en 2019.

De kermis in Blokker was in het verleden een winstgevend evenement. De kermisorganisatie betaalde t/m 2011 vierduizend euro huur aan de gemeente. De organisator gaf in die tijd al aan dat de opbrengsten minder werden. Er is toen door de gemeente een correctie aangebracht, waardoor de organisatie nog maar duizend euro aan huur betaalde. Vanaf 2015 betalen ze helemaal geen huur meer. In 2015, 2016 en 2017 hebben de gevestigde ondernemers een financiële bijdrage van tweeduizend euro gekregen om de kermisactiviteiten een impuls te geven. Deze bijdrage is stopgezet omdat wij van mening zijn dat het om een commerciële activiteit gaat. Dit is toen ook per brief bevestigd.

Vraag 2 Bent u met ons van mening dat voor de dorpsgemeenschap van Blokker en Zwaag ook jaarmarkten en kermissen van onschatbare waarde zijn?

Antwoord

Dorpsevenementen kunnen heel belangrijk zijn voor de samenhorigheid en levendigheid binnen een dorp. De kermis in Blokker was altijd een winstgevende activiteit, maar helaas is dit al jaren niet meer het geval. Het is een landelijke ontwikkeling dat kleine dorpskermissen verdwijnen omdat ze niet meer rendabel zijn. De bezoekers blijven weg. De gemeente heeft in het verleden gesprekken gevoerd met de organisator en met de ondernemers in Blokker om alternatieven te bespreken.

Vraag 3 Wilt u de opgebouwde kennis en ervaring van het Hoornse kermisteam benutten voor verbetering van de kermis in Blokker en Zwaag?

Antwoord

Kermisexploitanten komen alleen maar naar een kermis toe als ze geld kunnen verdienen.
Dat is in Blokker niet meer aan de orde. De kennis en ervaring van het kermisteam gaat dit gegeven niet veranderen. De kermis in Zwaag heeft nog wel bestaansrecht. De gemeente ontvangt van deze kermisorganisatie ook nog steeds huur.

Vraag 4 Kunt u het voordelige saldo van de Hoornse kermis inzetten voor verbetering van de kermis met attracties in Blokker en Zwaag?

Antwoord

Het voordelige saldo van de Hoornse kermis wordt elk jaar verrekend met het begrotingssaldo. Dat betekent dat het begrotingssaldo daalt als de extra opbrengst van de kermis ergens anders voor gebruikt wordt. Het voordelig saldo is dus al bestemd.

Zoals bij het antwoord op vraag 1 staat aangegeven, is er de afgelopen jaren al aardig geïnvesteerd om de kermis in Blokker in stand te houden. Er wordt geen huur meer betaald en er is een paar jaar tweeduizend euro geïnvesteerd. Helaas zonder het gewenste resultaat.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

 

-----------------------------------------------------------

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 4 september 2022

Betreft art.36 vragen behoud en organisatorische hulp kermis Blokker

Geacht College,

Al ruim een eeuw lang organiseert Blokker de kermis. Vroeger stond deze opgesteld voor het Dorpshuis, in de Kolenbergstraat, bij de Veiling en voor het Gouden Hoofd. De laatste dertig jaar staat de kermis op het parkeerterrein voor Winkelcentrum de Beurs. Alleen in de coronajaren 2020 en 2021 werd er geen kermis georganiseerd. De Blokkerse kermis vindt altijd plaats op de derde zondag van september. Dit jaar vanaf vrijdag 16 september tot en met maandag 19 september.

De laatste jaren wordt de kermis georganiseerd en gefinancierd door enkele ondernemers van WC de Beurs. Vooral Eric Alders, eigenaar van café Het Gouden Hoofd, heeft een belangrijk aandeel in de organisatie. Door beperkte financiële middelen ontbreekt het de laatste jaren aan kermisattracties voor kinderen en jongeren. Tot en met 2017 stonden op de kermis in Blokker nog vijf tot zes attracties zoals een draaimolen, botsauto’s en scooters. Dit jaar beperkt de kermis zich tot een kermisborrel en beachvolleybal. Voor de kinderen staan er enkele springkussens opgesteld.

Fractie Tonnaer pleit voor de terugkeer van de attracties op de kermis van Westerblokker. Voor de vitaliteit en leefbaarheid moeten dorpsvoorzieningen als jaarmarkten, scholen, winkels, dorpscafés, zwembad de Wijzend en ook de kermis op peil blijven.

Ondanks de inspanningen van onder anderen Alders dreigt de oorspronkelijke kermis van Blokker in stilte te verdwijnen. Een financiële bijdrage en organisatorische hulp door de gemeente Hoorn zijn voor behoud van de oorspronkelijke kermis met attracties hard nodig. Onze fractie wil zich inzetten voor behoud en uitbreiding van de kermis tot minstens het oorspronkelijke niveau.

Hoorn heeft al ruim 575 jaar een kermis. De laatste veertig jaar is de Hoornse kermis zelfs uitgegroeid tot de top tien van Nederlandse kermissen. Medewerkers van de gemeente Hoorn, samen vormend het Kermisteam, hebben met het organiseren van de kermis een enorme grote kennis en ervaring opgebouwd. Volgens ons kan deze ervaring optimaal ingezet worden voor het, samen met de dorpsgemeenschap van Blokker en Zwaag, organiseren van de jaarlijkse kermis.

Voor het organiseren en opwaarderen van de kermis stellen wij de volgende artikel 36 vragen:

1. Heeft de gemeente Hoorn in 2018 en 2019 een financiële bijdrage van jaarlijks € 2000 geleverd voor de kermis in Blokker en zo ja, waarom?

2. Bent u met ons van mening dat voor de dorpsgemeenschap van Blokker en Zwaag ook jaarmarkten en kermissen van onschatbare waarde zijn?

3. Wilt u de opgebouwde kennis en ervaring van het Hoornse kermisteam benutten voor verbetering van de kermis in Blokker en Zwaag?

4. Kunt u het voordelige saldo van de Hoornse kermis inzetten voor verbetering van de kermis met attracties in Blokker en Zwaag?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Kermis Blokker dreigt te verdwijnen Kermis Blokker dreigt te verdwijnen