Een nieuw seizoen Chansons

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad oktober 2022

Wie fan is van het tv-programma Chansons moet eigenlijk ook lid zijn of worden van de Facebookgroep Chansons. Dat is wat regisseur Dirk Jan Roeleven gedacht moet hebben toen hij een uitnodiging stuurde naar het beheer van deze groep om de preview bij te wonen van het nieuwe seizoen. Ik had de eer om als ambassadeur van deze groep aanwezig te mogen zijn in de Verkadefabriek in Den Bosch, alwaar het spektakel plaatsvond.

De hele crew kwam op in sporttenue. Matthijs van Nieuwkerk, Dirk Jan Roeleven, cameramensen, geluidsmensen en anderen. Ze onderstreepten daarmee de wijze waarop ze in Parijs de dag begonnen tijdens de opnamesessies. Tenminste, als ze niet om 4 uur op moesten staan om ergens een shot te maken, dat veelal uren vergde aan voorbereiding en opname, om uiteindelijk te resulteren in 15 seconden uitzending. De bezoekers in de zaal kregen te zien hoe deze opnames tot stand kwamen en hoeveel tijd er veelal in gaat zitten. 

We zien Matthijs en Rob (die helaas in Den Bosch niet aanwezig mocht zijn van Talpa waar hij onder contract staat) gesprekken voeren op zorgvuldig uitgekozen locaties in Parijs. Uiteraard speelt Jacques Brel weer een grote rol bij Rob, maar hij kwam ook met een naam op de proppen die zowel bij hem als bij vele anderen buiten Frankrijk geen bel deed rinkelen. Tijdens een van zijn vele bezoekjes aan de beroemde begraafplaats Père-Lachaise trof hij een met lipstick overdekt grafmonument van de hem onbekende Alain Bashung. Daarna is hij er alles over gaan opzoeken en ontdekte dat het ging om een van de grootste en meest gelauwerde (13 keer de Victoire de la Musique) artiesten die Frankrijk ooit gekend heeft. Zijn uitvaart in 2009 was een spektakelstuk op zich. In ons land is hij vrijwel onbekend. De organisatie slaagde erin een afspraak te maken met Chloé Mons, de weduwe van deze Franse grootheid, die een bezoekje vanuit Nederland zeer op prijs stelde. Zij haalde herinneringen op aan Alain, wiens graf ze nooit bezoekt, maar wel op de hoogte is van de vele ’bekussingen’ van zijn grafmonument, hetgeen ze in hoge mate waardeert.

Huub van der Lubbe was speciaal overgekomen naar Parijs om een lied van Jacques Brel te vertolken en bracht spontaan op de Pont des Arts nog een toegift voor de crew. Dat laatste kregen de bezoekers in Den Bosch wel voorgeschoteld, maar zal uiteindelijk niet in de uitzending te zien zijn. 

We gaan de komende tijd veel zien en horen van Renaud, Yves Montand, Gilbert Becaud, Patachou, Charles Aaznavour, de genoemde Alain Bashung, Patrick Bruel, die een privéconcert gaf voor Matthijs en Rob,  Marie Laforêt, en vele andere grootheden uit de Franse muziekwereld. Wat ik nu al kan verklappen is dat Barbara een zeer prominente rol zal spelen in de vierde en laatste aflevering. 

Zoals bij de trouwe kijkers van het programma bekend, brengen Matthijs en Rob aan het eind van iedere uitzending een bezoek aan een platenzaak in Parijs, om daar (niet meer met een tijdslimiet) nog even wat muziek te laten horen en herinneringen op te halen. Deze winkel wordt inmiddels dagelijks gefrequenteerd door vele Nederlanders, die graag in de voetsporen treden van hun bekende landgenoten. 

Waar ik me speciaal op had verheugd was het interview tijdens de borrel na afloop met Rob, Matthijs en met name Dirk Jan. Maar dat bleek anders georganiseerd. Vanuit de zaal mochten vragen worden gesteld. Mijn tevoren opgestelde vragen over de thema’s, de gasten, de muziek die een rol speelde in de vele uitzendingen van ’Hier Parijs, hier Jan Brusse’, de ontdekte artiesten in de Parijse metro, e.d. waren in het duister van de zaal voor mij onleesbaar en kwamen daarmee grotendeels te vervallen. Maar wat overblijft is de vaste overtuiging dat we weer een fantastisch nieuw seizoen tegemoet gaan van Chansons, ditmaal geschreven als Chansons!! Die uitroeptekens (”Bam bam”, zei Matthijs) vormen de accentuering van de kracht die het Franse chanson heeft en altijd zal houden.

De Facebookgroep Chansons is een aanrader voor alle liefhebbers van het Franse chanson. Deze staat vol met bekende en ook onbekende artiesten en uiteenlopende informatie. Iedereen kan er lid van worden.

Chansons preview maandag 4 oktober 2022 podium Chansons preview maandag 4 oktober 2022 podium
Chansons preview maandag 4 oktober 2022 podium B Chansons preview maandag 4 oktober 2022 podium B

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
10-10-2022, 16:54
Beste Anja Aanmelden kan door op Facebook te gaan naar de groep Chansons. Maar voor het gemak heb ik je een uitnodiging gestuurd.

Reactie: (Anja Walrecht )
9-10-2022, 05:04
Ik wil me graag aanmelden voor de Facebook pagina Chansons. Mooi initatief! Vriendelijke groet, Anja.