Grote Waal neemt afscheid van vertrekkend huismeester winkelcentrum

Cees Zwagerman, bijna 30 jaar verbonden aan winkelcentrum de Grote Beer, met pensioen

HOORNGIDS HOORN | Al dagenlang staat pal voor de ingang van het winkelcentrum Grote Beer in de Grote Waal een metershoge besnorde pop, die model staat voor Cees Zwagerman, huismeester van het winkelcentrum. Van Cees werd vrijdag 7 oktober vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd op indrukwekkende wijze afscheid genomen na een dienstverband van bijna 30 jaar. 

Van zijn werkgever Onro kreeg hij uit handen van Ton Vlaar een cadeau overhandigd waar zijn hele familie van mee kan genieten: een dagje naar de Efteling. Namens de winkeliers van het winkelcentrum overhandigde slager Marc de Meijer een cadeau aan de zichtbaar verheugde Cees.

Uitmuntend
In 1994 belandde Cees voor het eerst als beveiliger in de Grote Beer. Enkele jaren later kreeg hij een aanstelling als huismeester, hetgeen hij al die jaren niet alleen volgens zijn werkgever uitmuntend heeft gedaan. Ook de vele duizenden bezoekers die het gebouw betreden stelden zijn aanwezigheid en zijn gesprekken zeer op prijs. Dat bleek ook uit de grote opkomst bij zijn afscheid op vrijdag. Cees was jarenlang het eerste aanspreekpunt en de vraagbaak voor bezoekers van het winkelcentrum. 

Op rolletjes
Cees heeft er al die jaren voor gezorgd dat alles op rolletjes verliep. Niet alleen letterlijk ingeval van de roltrappen, de lift en ander materieel, maar ook door er op toe te zien dat alles schoon was en naar behoren functioneert. Zodat de winkeliers, bewoners, bezoekers en werknemers zich prettig voelen en gastvrij ontvangen worden in het gebouw. Ook de afhandeling van gevonden voorwerpen, facilitaire zaken en dienstverlening bij EHBO-gerelateerde zaken zijn in de loop der jaren een vanzelfsprekend onderdeel gaan uitmaken van zijn bezigheden.

Monitoren
Vanuit zijn bescheiden werkruimte hield Cees met monitoren in de gaten wat er gebeurt en kan de beelden indien nodig terugdraaien en bij calamiteiten tonen aan bevoegde instanties. Maar die calamiteiten zijn op de vingers van een hand te tellen. Cees heeft in de loop der jaren een extra zintuig ontwikkeld voor bezoekers die met verkeerde bedoelingen binnenkomen. Junks en alcoholisten herkent hij al zodra ze een voet over de drempel hebben gezet. Veel van hen zijn veelplegers. Doordat Cees altijd zichtbaar aanwezig is geweest droeg hij bij aan de gastvrijheid en aan een gevoel van veiligheid. Hij hield een oogje in het zeil en sprak mensen, indien nodig, aan op het naleven van de huisregels. Ook zorgde hij er voor dat het gebouw en de algemene ruimtes leefbaar bleven en goed onderhouden. Desnoods door zelf kleine reparaties en andere technische werkzaamheden uit te voeren.

Dankwoord
Tijdens de afscheidsbijeenkomst in de centrale hal van de Grote Beer was veelvuldig ”Cees, wat gaan we je missen” te horen. Dat Cees niet alleen door de klanten gemist zal worden, maar ook door de winkeliers en hun personeelsleden moge blijken uit het dankwoord van een van hen. Dat luidt: 

Beste Cees
Wat zal ik jou toch missen maat
Jij bent een geweldig persoon met een goed hart
Ik ben je heel erg dankbaar voor al je hulp
Ik wens je heel veel gezondheid en mooie jaren toe
Atik

We durven de stelling wel aan dat Atik hier namens velen spreekt. Cees gaat gemist worden. Dat staat vast.


Foto’s: Lies Gruss

Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer E Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer E
Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer A Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer A
Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer F Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer F
Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer G Afscheid Cees Zwagerman wc Grote Beer G