Vragen over netcapaciteit in Hoorn

Welke consequenties heeft ingrijpen door Klimaat- en Energieminister voor Hoorn?

HOORNGIDS HOORN | In toenemende mate ontstaan capaciteitsproblemen in het stroomnet in ons land. In het actualiteitenprogramma ’Nieuwsuur’, heeft Klimaat- en Energieminister Rob Jetten (D66) gezegd dat hij gaat ingrijpen. Het gaat dan vooral over het versnellen van vergunningen voor de aanleg van extra stroomkabels.

Niek Heine, fractievoorzitter van D66 in Hoorn, vraagt samen met Guido Breuker (ÉénHoorn), Roy Drommel (GroenLinks), Rob Droste (VVD), John Halsema (HoornLokaal), Rob Brandhoff (CDA), aan het college van burgemeester en wethouders of dit Hoorn zal ontzorgen of juist niet en wat dit betekent voor het coalitieakkoord waarin de aanpak van de netcapaciteit als prioriteit staat vernoemd. Zie de brief:

Hoorn, 7 oktober 2022

Betreft: artikel 36 vragen over NOS nieuwsbericht ‘Jetten neemt controle vergunningverlening stroomnet over.’

Geacht college,

D66 heeft kennis genomen van het genoemde bericht, als gepubliceerd door de NOS op 4 oktober jongstleden. Hieruit blijkt onder meer dat minister Jetten van Klimaat en Energie van plan is regie omtrent vergunningverlening uit handen van de gemeenten en provincies te nemen.

Hierover de volgende vragen;

1. Bent u bekend met het NOS artikel, de uitspraken van minister Jetten en misschien zelfs al concretere plannen?

2. In hoeverre heeft Hoorn (nog) een stroomnetprobleem en zo ja, hoe spelen we daar nu al op in?

3. Is het college de mening toegedaan dat het uit handen nemen van vergunningverlening door Den-Haag ons kan ontzorgen of denkt het college dat we de regie beter in eigen handen kunnen houden?

4. In hoeverre raken de opmerkingen van de minister het coalitieakkoord waarin de aanpak van de netcapaciteit als prioriteit staat vernoemd?

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Niek Heijne, D66

Mede namens,
Guido Breuker, ÉénHoorn
Roy Drommel, GroenLinks
Rob Droste, VVD
John Halsema, HoornLokaal
Rob Brandhoff, CDA

Problemen netcapaciteit Problemen netcapaciteit