Bouwplan Koopvaarder 1 werpt schaduw (radio interview met bewoners)

Commissievergadering 11 oktober

HOORNGIDS HOORN | Het ombouwen van een kantoorpand naar woonruimtes wordt in Hoorn over het algemeen toegejuicht en het ombouwen van pand Koopvaarder 1 naar 25 à 26 goedkope en middeldure woningen lijkt een mooie zaak, maar bevalt dan de te plannen bouwhoogte? Mw. Kuiper spreekt namens de Koopvaarder Woongemeenschap in en noemt de verhoging van het pand als bezwaar. Er zal, zeker in de wintertijd schaduwhinder ontstaan. Ze hekelt het overleg dat met de bewoners heeft plaatsgevonden. Het overleg van de bouwer met de gemeente is daarvoor veel intensiever geweest.

De fracties geven aan dat men blij is met de mogelijkheid om woningen te bouwen en een aantal fracties voelt zodanig mee met het bezwaar van de bewoners dat men ook wil afzien van meer etages. Toch blijven er ook fracties die in de afweging van noden van woningzoekenden en zonneliefhebbers kiezen voor de voorgestelde wooneenheden.

Gesprek met bewoners van de Koopvaarder LUISTER NAAR HET INTERVIEW (2.42 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/gesprek met bewoners van de koopvaarder2022-10-11.mp3)

Wethouder Arthur Helling noemt binnenstedelijke bouwlocaties belangrijk. Dit gebouw zal enig schaduwhinder veroorzaken in de wintertijd. De ontwikkelaar heeft echter aangegeven dat het weglaten van extra etages een voorwaarde zijn. Anders gaat het niet door. Er is behoefte aan woningen in het goedkope en middeldure segment. De opvatting van het college is dat de ontwikkelaar zijn best heeft gedaan om het participatie te volgen. Hij ziet dit plan als een welkom project. Hij deelt niet de vrees van Fractie Tonnaer dat het toestaan van verhoging met etages een precedentwerking krijgt naar toekomstige plannen om kantoren om te bouwen.

Omdat het punt was ingediend om mening te vormen is er nog geen besluitvorming.

Mw. Kuiper spreekt namens de Koopvaarder Woongemeenschap Mw. Kuiper spreekt namens de Koopvaarder Woongemeenschap