Alzheimer Café Hoorn bestaat 20 jaar

13-10-2022

HOORNGIDS HOORN | Op woensdagavond 19 oktober wordt op feestelijke wijze aandacht besteed aan het 20-jarig jubileum van Alzheimer Café Hoorn. Tijdens de maandelijkse bijeenkomst in verpleeghuis De Hoge Hop aan de Roerdomp 2 te Hoorn staat het team van het Hoornse Alzheimercafé stil bij dit mooie jubileum. Daarnaast zal op 19 oktober het onderwerp “Hoe ga ik om met veranderd gedrag bij dementie?” aan de orde komen.

In 2002 waren het maatschappelijk werkende Léonie Korse-Aker en Jeanet Lakeman die het initiatief namen om voor West-Friesland een Alzheimercafé op te starten. Men mocht gebruik maken van de caféruimte in De Hoge Hop. Al spoedig daarna werd er door Alzheimer Nederland een afdeling West-Friesland opgericht en vervolgens kwamen er in Medemblik en Enkhuizen ook Alzheimercafés.

Maandelijkse bijeenkomst
Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Het Café biedt informatie, maar ook gezelligheid, sociaal contact, gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De toegang is in alle Cafés gratis. Aanmelden is niet nodig.

Historie
20 jaar geleden hoorden maatschappelijk werkende Léonie Korse-Aker en manager, Jeanet Lakeman van Verpleeghuis Het Hoge Hop over het bestaan van Alzheimer Cafés. Zij waren door hun werkzaamheden voor mensen met dementie en mantelzorgers meteen gegrepen door het concept. Een vast format, prettig en herkenbaar, werken met een lage drempel, vrij kunnen binnenlopen, lotgenoten kunnen elkaar leren kennen en ondersteunen. En zeker uniek voor toen: een ontmoetingsplek tussen cliënten en hulpverleners.
Léonie Korse-Aker: “We hebben vooraf een avond bezocht in Alkmaar en Purmerend, hebben een aantal enthousiastelingen benaderd voor de werkgroep en zijn begonnen. Er was geen Alzheimerafdeling, er was geen bestuur, we waren enthousiast en verpleeghuis De Hoge Hop was een mooie locatie waar we gebruik mochten maken van het café. We hadden een pianist die op de avonden zorgde voor de ontspannen sfeer. Bovendien kregen we bij het kiezen van de thema’s advies van de regiovertegenwoordiger van Alzheimer Nederland , die ook de vergadering van de werkgroep regelmatig bezocht.”

Meerdere cafés
”De belangstelling voor de avonden varieerde sterk, het weerhield ons niet om door te gaan. Enige tijd later kwam er een officiële afdeling Alzheimer West-Friesland met een bestuur en kwamen er meerdere cafés en activiteiten. Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd en het onderwerp dementie ligt me nog altijd na aan het hart. Met veel plezier begeleid ik nu nog de lotgenotengroepen.”

Enthousiasme
Er volgde een gesprek met Alzheimer Nederland, de regiomanager hielp met advies over thema’s, allerhande vragen en zij bezocht hun vergadering. Léonie en Jeanet hebben met hun enthousiasme leden voor de werkgroep kunnen werven. Anders dan gebruikelijk bij de start van een Alzheimer Café, dat altijd geïnitieerd wordt door een bestuur, was er toen nog geen bestuurlijke laag. Mevrouw Fia Groot werd aangezocht als de eerste voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland. Onder haar bezielende inzet is er een voltallig bestuur gekomen, drie Alzheimer Cafés en lotgenotengroepen. Léonie is na haar pensionering met passie als vrijwilliger doorgegaan en is heden-ten-dage nog gespreksleider van een lotgenotengroep.
Foto: het team van Alzheimer Café Hoorn

Team Alzheimer Café Hoorn Team Alzheimer Café Hoorn