Buitensluiten BuitenStad

Column van Sjaak Grosthuizen

Vorige week nog kreeg ik de indruk dat de strijd om het tunneltje gestreden was. Er liggen nog twee varianten voor de inrichting van het nieuwe stukje Hoorn welke de prachtige naam meekrijgt: BuitenStad. Tekeningen voor het nieuwe wijkje liggen nagenoeg klaar en er is zo goed mogelijk rekening gehouden met leefbaarheid, stukjes groen, handige parkeeroplossingen en een rustig ontsluitingsweggetje. En bam! daar was ineens het inzicht dat er een bijna snelweg met busbaan dwars door het stukje leefbaarheid, speel- en groenvoorziening aangelegd diende te worden met een tunneltje onder het spoor door, zodat zo vlot mogelijk een flinke hoeveelheid autoverkeer ongehinderd de binnenstad kan komen binnen denderen.  

De wijk is nog niet klaar en er woont nog niemand, dus wordt het heel moeilijk om verontruste wijkbewoners naar het stadhuis te lokken om hen daar de idiote argumenten te laten aanhoren. Geen opgefokte BuitenStadburgerij die komt inspreken en zich verwijtend uitspreekt tegen de diverse gevaarlijke doodrijstukjes langs de door een aantal vroemofiele raadsfracties geplande racebaan naar het stadsstrand. Wordt BuitenStad een wijk waar je alleen met dwang naar toe gestuurd kan worden? Wordt dat het stukje Hoorn waar we de flexwoningen allemaal kunnen neerzetten en waarvan we staatssecretaris Eric van der Burg kunnen melden dat we opvangplekken hebben voor asielzoekers?

De projectontwikkelaar begrijpt er niets van, mag ik lezen. Nu gebeurt het wel vaker dat een projectontwikkelaar die zijn stinkende best heeft gedaan iets uit te werken, waarmee hij eer kan inleggen en waaraan hij een paar centen kan verdienen, hemel en aarde beweegt om uit te leggen dat de gewenste veranderingen het hele idee in elkaar kan laten donderen. En ik begrijp ook dat een politicus zich daar niet door moet laten leiden, maar wanneer je de tekeningen ziet, dan lijkt de ontwikkelaar wel degelijk het gelijk aan zijn kant te hebben. Het wijkje ligt al ingeklemd tussen A7 en het spoor en moet daar dan nog een drukke weg dwars door heen?

Wat willen de tunnelfracties eigenlijk? Betekent een tunnel tevens dat de binnenstad niet meer autoluw hoeft te zijn? Betekent het dat het vlot via de stadskant het stadsstrand kunnen bereiken belangrijker is dan woongenoegen elders? Wat zit er eigenlijk echt achter de tunneldrang? Eénmaal heb ik een fractievoorzitter horen uitroepen dat het wachten achter gesloten spoorbomen een soort van hellebeleving is, maar ik heb in de honderden keren dat ik in mijn leven moest wachten voor gesloten overwegen slechts gevoelens van ongenoegen beleefd op momenten dat ik door eigen schuld bijna te laat was om ergens te komen. Dat was een tijd geleden, want van sommige fouten kun je leren.

Van fouten kun je leren. Vaak moet de fout eerst gemaakt zijn, eer je op het idee komt dat het voortaan anders moet. Het is echter zelfs mij regelmatig overkomen dat ik tijdig inzag dat ik afstevende op een foute beslissing en dat ik de moed had de koers te wijzigen. Ik ga niet beweren dat ik daar bijzonder trots op ben, want tijdig inzicht is verre te prefereren boven domme gedachteloosheid. Ik doe mijn best om als verstandig mens over te komen, opdat anderen door mijn doen en laten en mijn uitlatingen niet de overtuiging krijgen te maken te hebben met een opgeblazen dombo.

Gaat onze gemeenteraad nu eerst dik de fout in om de raadssamenstelling van 2030 de conclusie te laten trekken dat het college van 2022 wel heel erg stom bezig was? Natuurlijk niet! Onze Hoornse politici staan bekend om het omarmen van voortschrijdende inzichten. Eigenlijk is er slechts een handjevol politici aan te wijzen die schaamteloos van diverse bouwplannen rustig een stuk of honderd woningen af wil halen. Een tunneltracé door Buitenstad kan ook zomaar honderd voorgenomen woningen gaan schelen en dan zijn we nog niet eens aan het kijken hoeveel woningen er aan de andere kant van het spoor van de tekentafel zullen verdwijnen. Het maakt mij verdomd nieuwsgierig hoe politici de Carbasiusvloek zullen mooi praten. Het lijkt er nu op dat BuitenStad een mooi eufemisme is voor VerdomhoekjeHoorn.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Buitensluiten BuitenStad Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Buitensluiten BuitenStad

Reacties
Reactie: (Bert Laan)
22-10-2022, 19:07
De lobby, de machtige lobby.