Liberaal Hoorn stelt vragen over aanplant van bomen

Fractie wil onder andere weten hoeveel bomen bij recente nieuwbouw zijn aangeplant

HOORNGIDS HOORN | Vanaf 2009 is in Hoorn het ’Bomenbeleidsplan Hoorn’ van kracht. In het beleidsplan staat dat voor elke nieuwe woning 1,3 boom in de wijk geplant moet worden. Volgens Liberaal Hoorn wordt dit aantal bomen in de nieuwe bouwplannen niet gerealiseerd. Als voorbeeld noemt Liberaal Hoorn de plannen voor de Rozenbuurt en berekent dat daar niet het aantal van 1,3 boom gehaald wordt. Het verschil tussen het aantal geplante bomen en het aantal dat geplant had moeten worden, kan worden afgekocht door middel van een storting in het bomenfonds.

Liberaal Hoorn wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel bomen geplant zijn bij recente nieuwbouw in de gemeente. Tevens wil de fractie weten hoe hoog het saldo van het bomenfonds is en welke bouwbedrijven donaties hebben gedaan. Zie brief hieronder:

Aan: College van Burgemeester en Wethouders

Art 36: Hoorn moet groen blijven!

Hoorn, 25 oktober 2022

Geacht College,

De druk op onze stad neemt toe, steeds meer woningen moeten er binnen de bestaande grens van onze stad worden gerealiseerd. Deze inbreilocaties staan op gespannen voet met het uitgangspunt te zorgen voor voldoende groen en bomen in de wijk. Groen is belangrijk voor de woon- en leefkwaliteit in onze gemeente. Groen vermindert stress, stimuleert de sociale cohesie en nodigt uit actief te zijn. Verstening gaat ten koste van de leefbaarheid in onze stad en van de biodiversiteit. Om onze stad gezond en leefbaar te houden zijn er afspraken gemaakt in het “ Bomenbeleidsplan Hoorn “ uit 2009. Hierin hebben we afgesproken dat er per nieuw gebouwde woning 1,3 boom in de nieuwe wijk geplant zou worden. Deze zijn opgenomen in de groenvisie en het bomenbeleidsplan.

Doordat het College veel woningen wil bouwen op de kleine stukjes grond die Hoorn nog heeft zien wij dat het benodigde groen en de te planten bomen niet gerealiseerd kan worden. We zien dit helaas terug in de toekomstige wijk de Rozenbuurt waar maximaal 585 bomen geplant zouden moeten worden en ook in de nieuwe woonwijk op de locatie van de hockeyvelden waar 200 bomen ( 60 Saffier + 133 Zandsteen + 140 oude hockeyvelden maal 1,3 boom is 433 bomen ) zouden moeten komen. Bouwondernemers krijgen in plaats van het aanplanten van nieuwe bomen in de wijk de mogelijkheid het verschil wat ze niet binnen het plangebied kunnen realiseren af te kopen. De bomen die niet in de wijk worden gerealiseerd worden afgekocht door € 500 euro te storten in het bomenfonds.

De leefbaarheid van onze wijken staat daarmee onder druk en daarmee het uitgangspunt dat in elk bestemmingsplan voldoende ruimte moet zijn voor waterberging en voor voldoende groen en bomen (voorkomen hittestress).

Nu zijn er de afgelopen tijd diverse woningen bijgekomen Zandsteen, Toren van Hoorn, Missiehuis, Bangert Oosterpolder en Holenkwartier en onze fractie ziet “door de woningen de bomen niet meer”.

Wij hebben daarom ook de volgende vragen:

1. Hoeveel woningen zijn er bijgekomen bij Zandsteen, Toren van Hoorn, Missiehuis, Bangert Oosterpolder en Holenkwartier en hoeveel bomen zijn er in die wijken gerealiseerd ?

In de uitspraak van de Raad van State van 24 augustus 2022 , ECLI:NL:RVS:2022:2456 , is in rechtsoverweging 12.1 beslist, dat niet planten van bomen maar storting in een bomenfonds niet mogelijk is tenzij dit publiekelijk geborgd is. In het Bomenbeleidsplan heeft de Raad van State dit niet terug kunnen vinden.

2. Klopt het dat in bovengenoemde wijken (onder vraag 1) het aantal noodzakelijke bomen niet in de wijk is gerealiseerd? Zo ja, hoeveel bomen zijn er bijgekomen en hadden er geplant moeten worden? Hoeveel geld is er gestort in het bomenfonds?

3. De Raad heeft dit bomenfonds in 2009 in het leven geroepen. Waar in de begroting staat het bomenfonds genoemd en hoeveel geld zit daar nu in?

4. Waar is vastgelegd dat bouwondernemers gebruik kunnen maken van een afkoopregeling en zijn hierbij de voorwaarden?

5. Is het juist dat het afkoopbedrag is gesteld op € 500 euro en door wie is dit vastgelegd?

6. Kunt u ons een overzicht geven van de dotaties vanaf 2009 aan het bomenfonds van bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de afkoopregeling? Zijn er vervolgens onttrekkingen uit dat fonds geweest voor de plant van bomen? Zo ja waar zijn die dan geplant ?

7. Heeft u bij bouwwerkzaamheden altijd een Bomen Effect Analyse (BEA) en Natuurwaardenonderzoek laten maken? Zo nee, in welke gevallen niet en waarom?

8. Is het juist dat het gewenste park in de Bangert Oosterpolder niet gerealiseerd kan worden vanwege de kabels in de grond?

Debbie Katers, Raadslid Liberaal Hoorn

Bomen in de Bangert-Oosterpolder (foto uit Bomenbeleidsplan Hoorn 2009) Bomen in de Bangert-Oosterpolder (foto uit Bomenbeleidsplan Hoorn 2009)