Begrotingsdebat in 10 amendementen en 25 moties (en radio interview)

Raadsvergadering 1 november

HOORNGIDS HOORN | Traditioneel wordt de raadsvergadering over de begroting in Hoorn voorafgegaan door uiteenzettingen door alle fractiewoordvoerders die daar iets langer de tijd voor krijgen dan de gebruikelijke pitch van hooguit twee minuten. Daarnaast worden door de fracties amendementen en moties ingediend.

De gezamenlijke partijen in Hoorn slaagden erin dit jaar voor deze gelegenheid 10 amendementen in te dienen over de voorliggende begroting en maar liefst 25 moties over andere zaken.

Amendementen

In de begroting van ruim 182 miljoen euro zouden diverse aanpassingen moeten worden gedaan om de verschillende partijen tevreden te maken. Zo ziet Liberaal Hoorn graag een aanpassing aan het kerninflatiepercentage van 5,8%, het bouwen van flexwoningen op het voormalige gevangenisterrein, het verhogen van de salarissen van gemeenteambtenaren en besparen op het inhuren van ambtenaren en het vervroegen van de aanleg van wijkpark Bangert Oosterpolder.

Hoorn Lokaal, PvdA en ChristenUnie zien graag een versnelling van de aanpak van de verkeersveiligheid. VVD en D66 willen een evaluatie van het horeca-beleid zien, desnoods met inhuren van externe krachten. PvdA wil zo spoedig mogelijk nog eens 100.000 euro subsidie verstrekt zien om verduurzaming van de woningen te realiseren. Deze partij vraagt ook om een grotere inzet voor een goed bereikbare stad, over land, water en via ondergrondse wijze. CDA, Hoorn Lokaal en GroenLinks vonden elkaar bij het indienen van het amendement om een ton uit te trekken om meer regentonnen neer te laten zetten. CDA en GroenLinks hopen mantelzorgers beter te kunnen belonen.

Moties

Bij het indienen van moties hebben de Hoornse partijen zich niet onbetuigd gelaten. Enkele opvallende moties betreffen het weer mogelijk maken van harddraverijen in Hoorn en het openen van het Kleine Noord voor autoverkeer (DRP). Deze fractie vraagt ook een gemeentelijk beleid om statushouders minder voor te trekken bij woningtoewijzing, ook wanneer dit tegen de taakstelling van de regering indruist.

Zeker acht fracties hopen op meer geld om de verstening van de stad te veranderen om betere waterberging te verkrijgen. Vijf fracties hopen de jongeren meer te betrekken bij het politieke handwerk.

Fractie Tonnaer (deelde uitgesproken tekst en moties) (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/1 nov Begroting 2023.pdf) wil graag financiële ondersteuning voor de kermis in Blokker (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/1 nov motie begroting 2023 kermis Blokker.pdf) en permanente corona vaccinatielocatie (https://www.hoorn-online.nl/hoorngids/1 nov motie permanente vaccinatielocatie in Hoorn.pdf) in Hoorn.

Slapend gelukkiger worden kan via een voorlichtingsprogramma dat door de gemeente wordt bekostigd. PvdA, VVD en DRP hebben daar onderzoek over gezien en bemerkt dat met name adolescenten minder goed slapen door teveel beeldschermactiviteiten, waardoor mentale gezondheid wordt bedreigd. In haar bijdrage deed Arnica Gortzak (PvdA) een oproep om het onderlinge vertrouwen in de gaten te houden. Zij is ervan overtuigd dat dit het besturen van de stad zeer ten goede zal komen.

Arnica Gortzak raadslid PvdA over haar wens dat raadsleden en college elkaar wat meer vertrouwen LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.00 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Arnica Gortzak2022-11-01.mp3)

Cees Maas (ChristenUnie) legt de nadruk op verkeersveiligheid. Van deze partij mogen er meer wegen komen met maximaal 30 km per uur. Maas wil ook dat de gemeente excuses gaat aanbieden voor de rol van Hoorn in de slavenhandel. Guido Breuker (ÉénHoorn) hoopt oprecht dat de raad niet meer werkt met de handrem erop. In de Kersenboogerd dient een permanente BOA-post te zijn. Chris de Meij (Liberaal Hoorn) telde het aantal keren dat in het stuk over de begroting het woord samen terugkomt. Hij ziet in de praktijk nog niet helemaal de vertaling van de negentig samens in het stuk. Liberaal Hoorn diende zes moties zelfstandig in en onderschreef twee andere. De moties betroffen onder andere de gemeentelijke leges en het Hoornse groen en gemeentelijke grenscorrecties. Roy Drommel (GroenLinks) is geen ’klimaatgekkie’ wanneer hij vreest dat Hoorn er over 150 jaar niet meer is of niet meer leefbaar is doordat het gebied onder water staat. Hij wil het daar met elkaar over hebben. Deze winter wil hij een openstelling van verwarmde buurtcentra voor hen die zelf de verwarming niet hoog kunnen zetten.

Volgende week zal het college reageren op alle vragen en zullen amendementen en moties al of niet aangepast aan de opmerkingen die zijn gemaakt in stemming komen.

John Halsema (HoornLokaal) aan het woord John Halsema (HoornLokaal) aan het woord
Chris de Meij (Liberaal Hoorn) aan het woord Chris de Meij (Liberaal Hoorn) aan het woord
Menno Jas (DRP) achter het katheder Menno Jas (DRP) achter het katheder