Halve straatnamen

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad november 2022

In 2019 is door de gemeente Hoorn besloten om de straten in het Holenkwartier op het voormalig Philipsterrein aan de Holenweg te vernoemen naar personen die in de vorige eeuw van betekenis waren voor de kunst en cultuur. Daarmee volgde men het advies op van de commissie Naamgeving Openbare Ruimte.
 

Na een langdurige selectieperiode kwamen de volgende namen uit de koker: Bas Baltushof, Willem Braasemstraat, Dirk Breebaartstraat, Betsy Kaiserhof, Herman Lansdaalhof, Sjoerd Leikerhof, Gerhard Lückensstraat, Klaas Ooijevaarhof, Johan Ridderikhoffstraat, Henk Saaltinkstraat, John de Visserhof, Adriaan Volkersstraat en Kees Winklerplein. De uiterst beperkte hoeveelheid vrouwen die vernoemd zouden worden (welgeteld 1) was nog een strijdpuntje binnen de commissie, maar daar werd uit het oogpunt van kloeke besluitvorming snel overheen gestapt. Tenslotte waren de namen o.a. aangedragen door de gemeenteraad en de Vereniging Oud Hoorn. Daarnaast kon de commissie zich geen buil vallen over bedenkelijke achtergronden, daar de genoemde personen stuk voor stuk een smetteloze reputatie hadden.

Na oplevering van de straten in het Holenkwartier konden de straatnaamborden worden besteld, waarbij door de leverancier standaard het advies volgt om binnen de lijntjes te blijven. Dat nu werd door de uitvoerende medewerkers van de gemeente Hoorn iets te letterlijk genomen. Het afkorten van ’straat’ naar ’str.’ leverde maar weinig winst op. Een ’hof’ valt niet in te korten en ook een ’plein’ kan slechts ingekort worden tot ’pl.’ Er moest iets anders gevonden worden, waarna het eureka-moment kwam toen een der ambtenaren bij het invullen van een formulier niet gevraagd werd naar diens voornaam, maar naar de voorletters. ”Dat is ’m”, riep hij uit over de afdeling, waarna hij terstond aan de slag ging. Zo werd de Adriaan Volkersstraat de A. Volkersstraat en werd Herman Lansdaalhof omgetoverd tot H. Lansdaalhof. 

Niemand binnen het gemeentehuis floot de ambtenaar terug. Er werd door niemand gezegd dat je Johan Cruijff of Sjaak Swart, om maar eens twee sporters te noemen, op straatnaamborden niet kunt terugbrengen tot J. Cruijff en S. Swart. Ook de leverancier van de borden toonde zich niet van z’n meest attente kant. Dat had wel gekund, daar hij in de loop der jaren al heel veel straatnaamborden aan de gemeente Hoorn had kunnen slijten, waarbij zonder uitzondering de volledige namen werden toegepast, waaronder bijvoorbeeld de Mr. Jan Dirckszoon Binneblijfstraat en de Jan Pieterszoon Coenstraat. 

Ook de uitvoerende dienst van de gemeente viel niets bijzonders op bij het plaatsen van de borden. De eerste protesten kwamen vanuit het Holenkwartier zelf. Er was ze tenslotte in het vooruitzicht gesteld dat ze in een straat of een hof zouden komen te wonen, waarvan de straatnaam van tevoren bekend was gemaakt en die anders luidde dan datgene wat ze nu te zien kregen.
Het zal er ongetwijfeld toe leiden dat de straatnaamborden de vuilnisbak in kunnen en dat we in het Holenkwartier gepaste straatnaamvernoemingen krijgen. Als dat niet gaat gebeuren voorzie ik een actiecomité: ’Voornamen eerst’.

Straatbord Holenkwartier Straatbord Holenkwartier