Resultaten voetbal 5 en 6 november

07-11-2022

Rohda Raalte effectiever dan Hollandia

Twee foutjes genadeloos afgestraft in Gelderland. In de eerste helft speelde Hollandia een sterke partij tegen Rohda Raalte en schiep zich door hard werken diverse kansen. Echter Rohda’s doelman Frans van Oldeniel wist van geen wijken.

In de allerlaatste minuut van de eerste helft werd een lange bal door de Rohda-verdediging op de behendige Kevin Peppels gespeeld, Joep Rive beoordeelde de bal verkeerd en zag Kevin Peppels de bal beheerst achter Dirk Bakker schieten. Een slecht moment om zo vlak voor de rust een tegentreffer krijgen.

Na de thee bleek waarom. Kevin Peppels schoot in de 51e minuut hard op het Hollandia-doel, Dirk Bakker bokste het harde schot uit zijn doel precies voor de voeten van Kevin Peppels die met dit buitenkansje wel raad wist en de 2-0 op het scorebord bracht. Als je weinig kansen weggeeft en toch met 2-0 achter komt is dat funest voor het zelfvertrouwen. Tien minuten later was het weer Kevin Peppels die na een prachtige pass alleen voor Dirk Bakker kwam en zijn derde doelpunt van de wedstrijd maakte. Hollandia bleef vechten voor een beter resultaat, in de 79e minuut was het Daniël Meijers die de wrange eer redde.
Hollandia: Dirk Bakker, Delano Woud, Joep Rive, Luke Abelskamp(62e Milan Vissie), Stezo Knott (85e Enes Kar), Dennis Jansen, Michael Lanting, Romeo Fucunda, Daniël Meijers en Mouad Ben Chekh (85e Devin Koorn).
Volgende week geen wedstrijd voor Hollandia. Op 20 november volgt de enige Westfriese derby in de vierde divisie: De Zouaven - Hollandia. Deze wedstrijd op sportpark De Kloet begint om 14.00 uur.
Verslag en foto: Peter van Lobberegt
=================================================================================
Westfriezen grijpt naast een gelijkspel tegen FC Medemblik

Voorafgaand aan de wedstrijd enige ’paniek’ bij de thuisclub. Chiel Steenman had een Willy van den Kerkhofje, zoals in 1978 tijdens de WK in Argentinië. Ook Chiel Steenman had gips om zijn onderarm. Ondanks de zachte verpakking weigerde scheidsrechter Veysel Göktepe uit Haarlem hem toe te laten als speler. Omdat het gips er toch woensdag af kon verwijderde de medische staf het gips van zijn arm en mocht hij meespelen.

FC Medemblik, ongeslagen lijstaanvoerder in de 2e klasse A West 1, begon voortvarend aan deze topper. Westfriezen, tot vorige week ook nog ongeslagen, verloor op het sappige veld in Westzanerveld van het Wormerveerse Saenden met 2-1.

FC Medemblik had nog een slechte herinnering aan het treffen tegen de ploeg uit Zwaag in de competitie van vorig jaar. Toen in de 3e klasse A. Zij verloren thuis met 1-4 en uit met 5-1. Dit waren ze nu zeker niet van plan. Gelijk al werd Deylano Kemker aangespeeld door Max Keizer, die in de loop van de wedstrijd meerdere keren met een lange pass zijn voorwaartsen wist te bereiken. Kemker was net te laat bij de bal. Doelman Luke van Amstel was net iets eerder. Toch was het in de 15e minuut raak voor de ploeg uit Zwaag. Na een misverstand in de verdediging van FC Medemblik kwam de bal voor de voeten van Jim Broers. Matthijs Koomen  probeerde de fout nog te herstellen, maar Jim Broers omspeelde hem: 1-0. Het leek erop dat Westfriezen weer voor een overwinning zou gaan. Even later kopte Max Keizer onder een bal door en Boyd Bartele werd zomaar in stelling gebracht. Hij miste. Aan de andere kant werd door Max Keizer Niels Koster in stelling gebracht. Luke van Amstel redde. De rebound werd ook niet benut door Jurre Woudenberg.
Niels Koster had het moeilijk. Steeds stonden er 2 en soms wel 3 man van Westfriezen om hem heen. Toch was het in de 34e minuut raak. Jesse Wenners, vorig jaar nog spelend bij Hollandia, kreeg de bal goed aangespeeld. Hij lepelde de bal goed voor en Niels Koster schoot raak: 1-1. Het werd tot rust nog een heerlijk gevecht en scheidsrechter Göktepe leidde goed.

Kansen waren er voor beide ploegen direct na rust. Maar vooral de kleine doelman Coen Doornaar stond zijn mannetje. Opnieuw een mooie aanval van FC Medemblik in de 52e minuut van de wedstrijd. Jurre Woudenberg, zeker 20 meter van het doel, krulde de bal in de kruising. Een doelpunt om in te lijsten: 1-2. Vier minuten later was het Westfriezen dat zich gelukkig mocht prijzen dat Chiel Steenman mee mocht doen. Zijn schot was raak: 2-2. Even leek het erop dat Westfriezen ging doordrukken maar o.a. een bal op de paal bracht de ploeg van Joep Groen niet de 3-2. Nee, het was Jesse Wenners die de 2-3 liet aantekenen. Nog geen drie minuten later opnieuw raak voor dezelfde speler, vallend op de grond en ex-Hollandiaan Jesse Wenners zorgde voor de 2-4. Nu via de binnenkant van de paal. Maar Westfriezen heeft natuurlijk Wesley Mak en hij maakte de aansluitende treffer: 3-4. Aan de andere kant probeerde aanvaller Luuk Bood doelman Luke van Amstel met een lobje te verrassen. Zijn doelpoging ging naast. Toch had Westfriezen nog een mogelijkheid voor 4-4. Maar de doelman van FC Medemblik tikte de bal hoekschop. Tegen het einde van de wedstrijd, in de 89e minuut, was het Niels Koster die aan alle dromen van Westfriezen een einde maakte: 3-5. Pieter Koopman, de topscorer van Westfriezen en overgekomen van Zwaluwen´30, was vrijwel onzichtbaar.
Een vermakelijke wedstrijd voor het publiek en zeker voor de vele meegereisde supporters van FC Medemblik die schijnbaar in de meerderheid waren.
Verslag en foto: Bert Putters

RKEDO - Always Forward 1-0

Always Forward heeft in de zesde speelronde van de lopende competitie zijn eerste nederlaag geleden. In de uitwedstrijd tegen RKEDO, waarin de familie De Moel de hofleverancier van spelers was, bleek één doelpunt bepalend voor de eindstand. De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan een eerder in de week  overleden, voor de thuisclub zeer waardevol lid.

Forward begon de wedstrijd met dezelfde elf spelers die ook in de wedstrijd van vorige week, thuis tegen VVW, aan de aftrap stonden (op zich een tamelijk zeldzame gebeurtenis!).
De weergoden werkten deze zondag ijverig aan de oplossing van het in de loop van het jaar ontstane neerslagtekort. Daarmee zorgden zij echter tevens voor, zeker voor de toeschouwers, miserabele wedstrijdomstandigheden.

De eerste helft van de wedstrijd speelde zich merendeels af op de speelhelft van Forward. De eerste mogelijkheden/kansen waren echter voor de bezoekers. In de vijfde minuut werd Lucas Laan op links bereikt, maar omdat hij de bal iets te ver voor zich uit speelde, kon de doelman van RKEDO ingrijpen. Dat kon hij enkele minuten later niet meer toen Joost Ruttenberg op een pass van Nick Bot op rechts kon doorbreken. Diens schuiver ging aan de keeper, maar helaas ook aan het doel voorbij. In de volgende minuut kreeg RKEDO op 30 meter van het Forward-doel een vrije trap te nemen. De voorzet leverde een kopbal op, die door Tristan Detmers met een fabelachtige reflex uit zijn doel werd gehouden. Bij een volgende gevaarlijke vrije trap voor de thuisploeg in de 25e minuut zorgde zijn defensie voor opruiming. Tien minuten later volgde de derde vrije trap voor RKEDO, op zo’n 20 meter van het Forward-doel. Deze werd naast geschoten.
De slotfase van de eerste helft was de meest gebeurtenisrijke periode van de hele wedstrijd. In de 40e minuut was het de beurt aan Forward om op een kansrijke plek, de punt van het RKEDO-strafschopgebied, een vrije trap te nemen. Jeffrey de Moel legde breed op Cemil Zaal, wiens schot voorlangs vloog. Even later moest de attent uitgelopen Tristan Detmers buiten zijn strafschopgebied de bal met het hoofd wegwerken om een gevaarlijk ogende situatie op te lossen. In de tegenaanval kon zijn collega aan de overkant met moeite een voorzet van Joost Ruttenberg wegwerken. Kort daarna stopte de RKEDO-keeper in twee instanties een fraai ingeschoten bal van Jeffrey de Moel. In de toegevoegde speeltijd leverde een RKEDO-aanval over rechts een voorzet op waarbij de bal de hand/arm raakte van een op de grond liggende Forward-verdediger. De toegekende en benutte strafschop bracht de thuisploeg op voorsprong (1-0).

In de tweede helft kwamen Jurgen Adamus en Chris Buis in het veld voor Remco Loos en Lucas Laan. De wedstrijd speelde zich daarin meer dan in het eerste bedrijf af op de speelhelft van RKEDO, maar er ontstonden nauwelijks gevaarlijke situaties. Na een uur spelen maakte Patrick Tap plaats voor Terence Alberg. De thuisploeg kreeg een kans bij balverlies van Forward in de opbouw, maar de schutter van dienst zag zijn afstandsschot over het Forward-doel verdwijnen. Chris Buis kopte uit een corner voorlangs. Daimy Mac Donald kwam binnen de lijnen voor Tom de Weerd en enkele minuten later wisselde Clyde Limbach voor Danilo van der Woude.
De doelman van de thuisploeg kwam goed weg toen hij in een poging een door hem geloste bal opnieuw te pakken, Daimy Mac Donald onbestraft mocht wegduwen. In de slotfase van de wedstrijd verwerkte Tristan Detmers een vrije trap en, in twee instanties waarvan de tweede met een mooie ingreep, een voorzet, waarna uit de corner de bal net aan een RKEDO-spits voorbijging. Een schot van Joost Ruttenberg ging langs de verkeerde kant van de paal.

RKEDO - Always Forward 1-0 (1-0).  45+1, (strafschop) 1-0.
Always Forward: Tristan Detmers, Patrick Tap (59, Terence Alberg), Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach (78, Danilo van der Woude), Remco Loos (46, Jurgen Adamus), Nick Bot (82, Danilo van der Woude), Jeffrey de Moel, Joost Ruttenberg, Tom de Weerd (71, Daimy Mac Donald) en Lucas Laan (46, Chris Buis).
Verslag: Hans Smit

Zwaluwen’30 laat zich (opnieuw) overrompelen door het Amsterdamse AFC (5-1)

Hoeveel parallellen kun je trekken tussen vorig seizoen en dit seizoen? Zowel AFC als Zwaluwen’30 moesten dit seizoen een trapje lager beginnen (2e klasse A) na de degradatie uit de (gezamenlijke) 1e klasse A van het zaterdagvoetbal. De trainersstaf bij Zwaluwen’30 bleef onveranderd, terwijl oud-trainer Mo Zaoudi zijn opwachting maakte bij zijn oude liefde AFC in Amsterdam.

Terugblik
De wedstrijd in het vorig seizoen in Amsterdam bij AFC was op 07 mei 2022. Zowel Zwaluwen’30 als AFC hadden toen ook de punten hard nodig om dus niet te degraderen. De week ervoor won Zwaluwen’30 thuis van de ongenaakbare en toekomstig kampioen WV-HEDW. Zwaluwen’30 ging dan ook vol goede moed naar Amsterdam. Maar wat werd het een deceptie. Een verliespartij met 5-3, na al binnen een half uur op een achterstand te staan van 3-0. Voor de rust werd het nog 3-2, maar na de rust stelde AFC orde op zaken en liep uit naar een 5-3 overwinning.

De wedstrijd
Uw verslaggver stond gisteren langs dezelfde lijn, voor de tribune en mocht dus aanschouwen dat bepaalde gebeurtenissen zich eenvoudig kunnen herhalen. In de eerste dertien minuten mocht Zwaluwen’30 naar hartenlust aanvallen met kansen voor Samet Cetin en Diovaris Balentina. Ook AFC kreeg toen ook al enkele goede mogelijkheden; uit een hoekschop mist bijvoorbeeld een half team de bal en kan deze met moeite worden weggewerkt door Zwaluwen’30.
In de 13e minuut viel de 1-0. De bal bleef weer hangen in het strafschopgebied bij Zwaluwen’30 en diverse spelers vergaten de bal op te ruimen resp. voldoende dekking te geven aan AFC-spelers. Van dichtbij viel het eerste doelpunt. Afgelopen mei viel het eerste doelpunt van AFC ook snel nadat de bal onvoldoende werd weggewerkt. In de 15e minuut een kans voor Encho Margaritha (bal over geschoten van ver) en één van Samet Cetin. In de 20e minuut werd het alweer 2-0. Opnieuw onvoldoende agressie op de bal en deze kon van dichtbij worden binnengeschoten. Het grootste gevaar van AFC kwam deze middag via de vleugels door twee snelle buitenspelers die ten onrechte te weinig werden afgestopt door het middenveld resp. achterhoede van Zwaluwen’30. Hoe actief Jorg Ooievaar en Leon Schipper ook waren op het middenveld; zij stonden bij de snelle uitvallen via de buitenkant vaak alleen, ook al omdat de aanvalslinie van Zwaluwen’30 teveel bleef hangen en te weinig terug verdedigde. Nog voor de rust was de wedstrijd beslist; een razendsnelle uitval over links met een prima voorzet op maat werd omgezet in een voorsprong voor AFC van 3-0. Het werd zelfs voor de rust nog 4-0 door een comedy-capers doelpunt. De scheidsrechter liet doorspelen en gaf voordeel bij een blessure van een Zwaluwen’30-speler. Doelman Tobias Droomers mocht de bal uitschieten voor een blessurebehandeling, maar schoot de bal tegen een doorgelopen AFC-speler. Via deze speler caramboleerd de bal in het lege doel. Met de koppies naar beneden aan Zwaluwen’30-zijde werd de kleedkamer opgezocht. Wat was er nog mogelijk?

Rust
In de rust zocht uw verslaggever eens uit welke spelers er bij deze wedstrijd in mei 2022 bij waren; aan Zwaluwen’30-zijde vier spelers van de 18, te weten Calvin den Boer, Encho Margaritha, Jerven Devid en Gregory Scheltens. Bij AFC waren het 9 van de ook 18 spelers. Bij de wedstrijd in mei gaf Sjaak Swart vanaf de tribune duidelijk commentaar op de scheidsrechterlijke beslissingen. Zijn kleinzoon Justin (toen goed voor 2 doelpunten) was nu wissel. Zijn plaats op de tribune was nu ingenomen door een zwijgzame Ivo Niehe, wiens kleinzoon Gijs wissel was bij AFC.

De tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Zwaluwen’30 kwam in de 73e minuut via een mooie en snelle aanval via Jerven Devid en de ingevallen Jim Nelen op 4-1. Een paar minuten later (76e minuut) was de eindstand bereikt toen Thom Nelen de bal ten onrechte liet stuiteren en deze via een mooie lob over Tobias Droomers door AFC werd omgezet naar 5-1. In de laatste 10 minuten kreeg AFC nog enkele goede mogelijkheden om de score uit te bouwen. Het bleef bij 5-1 waardoor AFC nu de koppositie inneemt en Zwaluwen’30 enkele plaatsen zakte op de ranglijst.
Na vier wedstrijden zonder doelpunt tegen een bittere pil voor het Hoornse team. Volgende week speelt Zwaluwen’30 thuis tegen EVC uit Edam, een mede-middenmoter op de ranglijst.

Opstelling: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni (69e, Adi Moric), Calvin den Boer, Gregory Scheltens (69e, Jim Nelen), Encho Margaritha, Diovaris Balentina (83e, Fabian Juan), Leon Schipper (83e, Davey v.d. Meer), Jorg Ooievaar, Jerven Devid, Samet Cetin (46e, Robin Meijer), Thom Nelen. Verdere wissels: Zakariya el Hayani, Milon den Boer en Jarie Koning. Geel: Bilal el Guennouni en Jorg Ooievaar.
Verslag: Leo H. van der Voort
Always Forward (zat) - DEM (zat) 1-1

Always Forward (zat) 1 heeft in de zesde speelronde van de competitie voor de eerste keer punten verspeeld. Toen scheidsrechter Buffing bij de thuiswedstrijd van de ploeg tegen het zaterdagteam van DEM voor de laatste maal floot, stond de stand 1-1 op het scorebord. Forward speelde een uitstekende eerste helft, wellicht de beste tot nu toe in de lopende competitie, maar beloonde zichzelf onvoldoende door slechts eenmaal te scoren. Door een ‘softe’ tegentreffer kwam DEM kort voor de rust zelfs op gelijke hoogte. Na de pauze was er veel meer sprake van evenwicht op het veld, al waren er ook toen iets meer kansen en mogelijkheden voor Forward te noteren dan voor de Beverwijkers. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor de ruststand ook de eindstand werd.

De bezoekers zagen in de openingsfase van de wedstrijd al twee spelers geblesseerd afhaken. Het goede spel van Forward leidde tot een groot veldoverwicht en leverde diverse goede kansen op. In de 18e minuut kwam Forward op voorsprong. Darren Johnstone speelde op links Leon Machielse aan. Die passeerde bij de achterlijn een verdediger en trok de bal terug op Milco Leijen, die op zijn beurt Kevin van Gasteren in stelling bracht op een plek vanwaar het gemakkelijk scoren was (1-0). Gevaarlijk ogende voorzetten van Kevin van Gasteren en Leon Machielse bleven net buiten bereik van Yannick Kuijpers. De DEM-doelman verrichtte knappe reddingen bij kopballen van Stefan Schipper en Darren Johnstone en bij schoten van Kevin van Gasteren en Boyd Stevens. Bij een tweede kopbal van Darren Johnstone bleef de bal buiten bereik van de doelman, maar die werd op de doellijn geassisteerd door een verdediger die met het hoofd een treffer voorkwam. Uit een voorzet van Leon Machielse kopte Stefan Schipper de bal wel in het doel, maar Leon Machielse had zijn voorzet afgegeven in buitenspelpositie. Nog in dezelfde minuut kwam de stand in plaats van op 2-0 op 1-1. Een te zachte terugspeelbal op Brian van der Werff bood een DEM-spits de kans de gelijkmaker op het scorebord te laten aantekenen en dat deed hij met een stiftbal op fraaie wijze.
In de slotminuten van de eerste helft testte Milco Leijen de DEM-doelman nog eens met een door die keeper goed gepareerd afstandsschot en leverde een vrije trap van de bezoekers via een Forward-hoofd slechts een corner op. Yannick Kuijpers kon, na door Boyd Stevens te zijn gelanceerd, nog net worden gestuit.

In het tweede bedrijf waren de bezoekers aanvallender ingesteld dan voor de pauze en werd het voetbalgevecht een meer fysieke strijd. Forward kwam in de 57e minuut dichtbij een treffer toen Leon Machielse van even buiten het Beverwijker strafschopgebied een vrije trap mocht nemen. Het schot belandde tegen de binnenkant van de kruising, waarna de bal weer in het veld terugspatte. Even later ving Kevin van Gasteren een half mislukte trap van de DEM-keeper op. Uit zijn doelpoging verdween de bal echter net langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarna ontsnapte Forward aan een tegentreffer toen een DEM-spits op links kon doorbreken. Hij boogde de bal over de uitgelopen Brian van der Werff, maar Jelle Huitema wist bij de doellijn nog voor opruiming te zorgen. Leon Machielse kopte even later, uit een voorzet van Matthijs Greenan, de bal hard tegen de benen van de DEM-keeper.
Enkele Beverwijkse aanvallen op rij zetten de Forward-defensie even onder druk tot Nick de Wit de bal uiteindelijk met zijn hoofd in de handen van Brian van der Werff liet belanden. Een kansrijke uitbraak van de bezoekers werd even later slecht uitgespeeld.
In het laatste kwartier van de wedstrijd kwamen Joey Papamelodias en Jimmy Bouwhuis in het veld voor Jelle Huitema en en Milco Leijen. Grote kansen werden in die fase niet meer gecreëerd, maar Brian van der Werff moest de bal nog wel bij enkele voorzetten uit de lucht plukken. Boyd Stevens en Darren Johnstone probeerden het doel te treffen met een afstandsschot, maar in beide gevallen vloog de bal net naast. Hetzelfde gebeurde bij de laatste doelpoging van DEM, uit een aanval door het centrum.
Always Forward (zat) 1 - DEM (zat) 1-1 (1-1).  18, Van Gasteren 1-0; 41, 1-1.
Always Forward: Brian van der Werff, Matthijs Greenan, Boyd Stevens, Nick de Wit, Darren Johnstone, Yannick Kuijpers, Jelle Huitema (78, Jimmy Bouwhuis), Milco Leijen (78, Joey Papamelodias), Kevin van Gasteren, Stefan Schipper en Leon Machielse.