Straatnaamborden Holenkwartier moeten worden vervangen

07-11-2022

HOORNGIDS HOORN | Onlangs zijn in het Holenkwartier de straatnaamborden bevestigd in de gerealiseerde straten. Aansluitend ontstond de nodige consternatie, daar de namen afweken van datgene wat eerder was geopenbaard: de voornamen waren vervangen door slechts de voorletter. Fractie Tonnaer wil zo snel mogelijk vervanging van de foutieve borden en voortaan een feestelijke onthulling van de borden met familieleden van vernoemden. 

Verder wil de fractie het college van B&W aansporen meer straten te vernoemen naar personen uit de sport, kunst- en cultuur, verzet WO II en bestuurlijk Zwaag. Daartoe verzond fractievoorzitter Roger Tonnaer onderstaand schrijven aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Al ruim veertien jaar pleit Fractie Tonnaer voor het vernoemen van straten en pleinen naar personen uit de sport, het oorlogsverzet, het openbaar bestuur en de kunst & cultuur-sector. In november 2016 heeft de gemeenteraad zelfs een motie daartoe aangenomen.
Dankzij deze motie en aanhoudende druk vanuit onze fractie zijn de laatste jaren in Bangert Oosterpolder en het Holenkwartier straten vernoemd naar personen die door ons zijn voorgesteld. De straatnaamborden in Bangert Oosterpolder vermelden alleen de persoonsnaam. Belangrijke informatie zoals verdiensten, beroep of geboorte- en overlijdensdatum van de vernoemde ontbreekt op de straatnaamborden. 
Per brief van 14 maart 2022 heeft onze fractie haar verbazing uitgesproken over het feit dat in de Rozenbuurt de straten niet vernoemd worden naar bestuurders van fruitveiling, verenigingen en bestuurders van de gemeente Zwaag, maar naar rozensoorten.  

Volgens de column van Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad (week 44 november 2022) zijn in het Holenkwartier straatnaambordjes met alleen voorletter en familienaam geplaatst. Afgelopen dagen is onze fractie naar de foutieve straatnaamborden gaan kijken. De namen op de borden moeten met volledige voor- en achternaam worden vermeld. Daarnaast ontbreekt het aan verdere informatie over de vernoemde persoon. 
De pas geplaatste straatnaamborden zijn slecht gemaakt. Wij verwachten daarom dat alle naamborden in het Holenkwartier worden vervangen door borden met voor- en achternaam én met vermelding van beroep, geboortejaar en overlijdensjaar. Dat geldt ook voor alle straatnaamborden in Bangert Oosterpolder die naar personen vernoemd zijn. Wie is Corry van Kleef en Elle Mol en wat hebben zij voor de gemeenschap betekend? 
Verder willen wij dat voortaan elk straatnaambord op feestelijke wijze wordt onthuld, in aanwezigheid van familieleden van de vernoemde. Daarmee toont u respect voor de familie van de vernoemde en bouwt u een relatie met hen op. Vanwege bovenstaande stellen wij volgens art. 36 RvO de volgende vragen:

Bent u bereid alle foutieve en incomplete straatnaamborden in Holenkwartier en Bangert Oosterpolder zo snel mogelijk te vervangen door nieuwe?
Kunt u voortaan de nieuwe straatnaamborden feestelijk onthullen met familieleden van vernoemden?
Wilt u de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte aansporen de komende jaren meer straten te vernoemen van personen uit bijvoorbeeld sport, verzet WO II en bestuurlijk Zwaag?
Straten in de toekomstige Rozenbuurt zouden vernoemd worden naar voormalige bestuurders uit de zelfstandige gemeente Zwaag. Door onverklaarbare redenen is door het college besloten deze straten naar diverse soorten rozen vernoemen. Waar en wanneer kan deze bestuurlijke dwaling worden rechtgezet, zodat straten alsnog namen van bestuurders uit Zwaag krijgen?  
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter

Straatbord Holenkwartier C Straatbord Holenkwartier C