Veel waardering voor eerste Hoornse begroting van wethouder Axel Boomgaars (radio interview)

Raadsvergadering 8 november

HOORNGIDS HOORN | De begroting voor het volgende jaar heeft van de raad groen licht gekregen. Voordat het zover was heeft elke wethouder toegelicht hoe in het college gedacht wordt over de ingediende amendementen en moties.

In zijn betoog hield wethouder van financiën Axel Boomgaars de raad voor dat de financiële situatie rooskleurig is. Voorgenomen plannen kunnen worden uitgevoerd en er is ruimte voor “ambitie in onzekere tijd”, aldus Boomgaars. Hij deelt de door de raad geuite complimenten voor de ambtelijke ondersteuning, maar hij moest wel constateren dat door de grote hoeveelheid ingediende raadsinstrumenten er een zeer grote werkdruk voor de ambtenaren is ontstaan en hij hoopt dat de raad zich voortaan iets meer afvraagt hoe groot de noodzaak is.

Hij kan nog niet voorspellen of de financiële klap die in 2026 wordt voorzien dan ook werkelijk nog zo groot is. Er is wel een herstelplan waarmee een tegenvaller kan worden opgevangen. Hij zegt toe de raad van de toekomstige ontwikkelingen op de hoogte te houden.

Axel Boomgaars, wethouder van financiën, over de eerste begroting die hij in Hoorn aflevert LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.06 min) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Raadsvergadering gesprek met Axel Boomgaars2022-11-08.mp3)

Wethouder René Assendelft ziet ook dat diverse kruispunten als gevaarlijk worden gezien en hij laat onderzoeken wat er aan gedaan kan worden. In het voorjaar kan een voorstel voor verbetering worden verwacht. Het financiële verhaal rond de financiering van schoolgebouwen en het te bouwen IKEC zal volgend jaar duidelijker zijn. Hij vindt het niet nodig nu een miljoen extra uit te trekken, maar volgend jaar te bezien hoeveel er werkelijk nodig is. Hij raadt de moties rond het toestaan van autoverkeer op het Kleine Noord, terugkeer van harddraverij en de ondersteuning van de kermis in Blokker af. Het stoppen van de Hoornse harddraverij is vooral gestopt door de totalisator. Assendelft is wel bereid met de organisatoren een gesprek aan te gaan.

Wethouder Karin Hakhoff verzekert de raad dat het ondersteunen van hen die door inflatie of energieprijzen in de problemen komen dagelijks de aandacht heeft van het college en de ambtenaren. Ze zal een overzicht geven van wat er wordt gedaan. Het gaat om het financieel ondersteunen, maar ook voorzien in speciale woonbehoefte(n). Het wijksteunpunt in de Kersenboogerd krijgt de aandacht opdat het regelmatig bereikbaar kan zijn. De hulp van anderhalf miljoen waarmee de gemeente de burgers willen ondersteunen zijn bestemd voor de gezinnen met een inkomen tot max 150% van het minimumloon. Over de precieze uitvoering van de hulp krijgt de raad op korte termijn informatie. Duidelijk is dat er tijdsdruk achter zit. 
Wethouder Hakhoff ging In haar reactie op ingediende raadsinstrumenten en vragen in op de suggestie om in de regio voor Hoorn te gaan bouwen. De provincie ziet graag de woningbouw vooral in de buurt van stations. Met Intermaris is afgesproken tot 2030 tienduizend woningen te bouwen met 15% als ondergrens voor te bouwen voor sociale woningbouw. Het totale percentage van 30% van deze woningen moet in de stad als geheel gewaarborgd worden. Niet alle fracties vinden dat het percentage hoog genoeg is. Het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor jeugdzorg mag in het geheel op de begroting worden opgevoerd. Voor 2025 kan begonnen worden met het bouwen van het IKEC. Er zijn naast inbreilocaties ook grotere bouwprojecten. Hoorn gaat niet zomaar tegen de stadsgrenzen of daar overheen bouwen.

Wethouder Dick Bennis kan zich vinden in de motie over het vergroten van het aantal te bouwen woningen voor de sociale huur. Het beter belonen van de Hoornse ambtenaren zal wel gebeuren, maar voorlopig is nog onduidelijk welk percentage dat gaat worden. Ook is het nog onduidelijk hoe en voor hoeveel geld de vergroening van versteende plekjes kan worden gerealiseerd. Iedere ambtenaar krijgt een vergoeding woon-werkverkeer ongeacht het af te leggen aantal kilometers of gebruik van vervoermiddel. De werknemers zullen wel gestimuleerd worden zo duurzaam mogelijk naar het werk te gaan. Sportverenigingen die voor een kunstgrasveld of clubgebouw financiële steun vragen mogen in het overleg ook meer meebewegen.

Wethouder Arthur Helling behandelde hierna de overige amendementen, moties en vragen. Hij wacht het debat in de Tweede Kamer over ondersteuning van het MKB af, zodat duidelijk wordt wat de gemeente zal kunnen doen. De leegstand, de horeca en andere zaken die de binnenstad betreffen zullen worden aangepakt en in het tweede kwartaal volgend jaar zullen de voorstellen de raad bereiken. In februari komt het voorstel over de terrassen in de binnenstad. Er is nu minder kantoorruimte om in te zetten voor woningbouw. De voormalige gevangenislocatie is volgens het coalitieakkoord bedoeld voor woningbouw. De winterterrassen zullen aanvankelijk met vier terrassen starten en na evaluatie zal bezien worden hoever dat kan worden uitgebreid. In het voorjaar zal het project om regentonnen te laten plaatsen weer van start gaan.

Burgemeester Jan Nieuwenburg meldt dat er al zes BOA-vacatures zijn ingevuld en er komen er in het nieuwe jaar nog een paar bij. Er zijn betere arbeidsvoorwaarden, waardoor de werving verbeterde. Ze zijn op verschillende plekken in de stad bezig. Er zijn tevens afspraken met de politie over eventuele opschaling van de aanpak. Er zijn gesprekken met NS over de handhaving van de veiligheid, onder andere met cameratoezicht. Er is nu een robuustere manier van beveiliging tegen criminaliteit, ook cybercriminaliteit. Er wordt een onderzoek gestart naar de rol van Hoorn bij het slavernijverleden, zodat voor de juiste zaken excuses worden aangeboden.

Raadsvergadering wethouder Axel Boomgaars Raadsvergadering wethouder Axel Boomgaars
Raadsvergadering wethouder Rene Assendelft Raadsvergadering wethouder Rene Assendelft
Raadsvergadering wethouder Karin Hakhoff1 Raadsvergadering wethouder Karin Hakhoff1
Raadsvergadering wethouder Arthur Helling Raadsvergadering wethouder Arthur Helling
Raadsvergadering burgemeester Jan Nieuwenburg Raadsvergadering burgemeester Jan Nieuwenburg