College beantwoordt vragen: geen aankoop grond van Prorail naast locatie volkstuinencomplex aan de Berkhouterweg

Grond is wel door Prorail aangeboden ter verkoop, maar gemeente vindt de grond niet relevant

HOORNGIDS HOORN | Fractie Tonnaer heeft op 9 oktober vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over mogelijke aankoop van grond naast de volkstuinen aan de Berkhouterweg. De fractie had gehoord dat de gemeente met ProRail in onderhandeling zou zijn over de verwerving van een stuk grond naast het volkstuinencomplex van de Volktuindersvereniging Hoorn en Omstreken, Berkhouterweg 21. Daardoor is onrust ontstaan bij de gebruikers van het volkstuinencomplex.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen van Fractie Tonnaer op 8 november beantwoord. Uit de beantwoording blijkt dat Prorail de gronden wel te koop heeft aangeboden aan de gemeente, maar dat de gemeente daar niet op in is gegaan omdat ze de grond niet relevant vindt. Fractie Tonnaer vindt het een gemiste kans omdat bij aankoop de grond gebruikt had kunnen worden om de Volkstuindersvereniging Hoorn e.o. uit te breiden. Op de grond van ProRail, direct naast de volkstuinen, ontbreekt nu iedere vorm van toezicht. 

Hieronder integraal de brief van Fractie Tonnaer en antwoord van het college van burgemeester en wethouders.

Vragen van Fractie Tonnaer over grondaankoop volkstuincomplex:

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen art 36 RvO over grondaankoop bij Volkstuindersvereniging Hoorn en Omstreken, Berkhouterweg 21, Hoorn

Hoorn, 9 oktober 2022.

Geacht College,

De gemeenteraad heeft op 27 september jl. het raadsvoorstel Vestiging voorkeursrecht Berkhouterweg aangenomen. Dankzij dit besluit wordt voorkomen dat gronden aan de Berkhouterweg door ontwikkelaars voor speculatie worden aangekocht.

Het voorkeursrecht geldt specifiek voor een stuk agrarische grond ter grootte van 6.495 m2 aan de Berkhouterweg. De gemeente wil deze grond aankopen voor de verplaatsing van de busremise en rayonpost Pelmolenpad. Eerder heeft de gemeente ten behoeve van de verplaatsing Berkhouterweg 28 en 30 aangekocht.

Kort geleden hebben wij gehoord dat de gemeente met ProRail in onderhandeling is over de verwerving van een stuk grond naast het volkstuinencomplex van de Volktuindersvereniging Hoorn en Omstreken, Berkhouterweg 21. U heeft de Volkstuindersvereniging niet geïnformeerd over de verwerving van deze grond. Daardoor is bij de Volkstuindersvereniging onzekerheid gerezen over de toekomst. Welke plannen heeft de gemeente zodra de grond van ProRail is overgenomen? Mogelijk wilt u de aangekochte grond van ProRail samenvoegen met de grond van de volkstuinen voor de bouw van een busremise, rayonpost of voor woningbouw. In elk geval blijft het een raadsel waarom u de grond van ProRail aan de Berkhouterweg wilt aankopen.

Om alle onzekerheid over de toekomst van de Volkstuindersvereniging weg te nemen, stellen wij volgens art. 36 R.v.O de volgende vragen:

1. Met welk doel wilt u de grond van ProRail aankopen? Voor uitbreiding van de volkstuinen, busremise, rayonpost of heeft u andere plannen met de grond?

2. Waarom heeft u de Volkstuindersvereniging niet tijdig geïnformeerd over de verwerving van de grond naast de volkstuinen? Begrijpt u dat daardoor bij de vereniging onzekerheid is ontstaan?

3. Wilt u de Volkstuindersvereniging en de gemeenteraad alsnog informeren over de plannen die u heeft met de verwerving van de grond van ProRail? Wilt u de aangekochte grond gebruiken voor de uitbreiding van het aantal volkstuinen?

4. Is er een verband tussen de aankoop van Berkhouterweg 28 en 30, vestiging van voorkeursrecht perceel sectie C nummer 1896 en sportcomplex van Sportvereniging Zwaluwen? Zo ja, welk?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Beantwoording van de vragen door college van burgemeester en wethouders:

Hoorn, 8 NOV 2022

Onderwerp: Beantwoording art. 36 vragen over grondaankoop bij

Volkstuindersvereniging Hoorn en Omstreken, Berkhouterweg 21, Hoorn

Geachte heer Tonnaer,

Op 9 oktober 2022 heeft u vragen gesteld over de mogelijke verwerving van een stuk grond aan de Berkhouterweg, welke eigendom is van ProRail. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Met welk doel wilt u de grond van ProRail aankopen? Voor uitbreiding van de volkstuinen, busremise, rayonpost of heeft u andere plannen met de grond?.

Antwoord

ProRail dient, op grond van haar eigen beleid, bij verkoop van gronden, deze eerst aan de gemeente aan te bieden. In dat kader heeft ProRail uit eigen beweging de gronden aan de gemeente Hoorn aangeboden. Wij hebben onderzocht of deze gronden relevant kunnen zijn voor de gemeente en zien geen aanleiding om over te gaan tot verwerving van deze gronden van ProRail

Vraag 2 Waarom heeft u de Volkstuinenvereniging niet tijdig geïnformeerd over de verwerving van de grond naast de volkstuinen? Begrijpt u dat daardoor bij de vereniging onzekerheid is ontstaan?

Antwoord

De door de gemeente aangekochte grond aan de Berkhouterweg 28 en 30 ligt niet naast de volkstuinenvereniging, maar verderop aan de andere kant van de Berkhouterweg, zie ook kaart in bijlage. Het aankopen van gronden of gebouwen is een privaatrechtelijke aangelegenheid en hierbij heeft de gemeente geen (extra) informatieplicht ten opzichte van anderen. Wij begrijpen uit uw brief dat er onzekerheid is ontstaan bij de volkstuinenvereniging. Wij hebben inmiddels contact hierover gezocht met de volkstuinenvereniging.

Vraag 3 Wilt u de Volkstuindersvereniging en de gemeenteraad alsnog informeren over de plannen die u heeft met de verwerving van de grond van ProRail? Wilt u de aangekochte grond gebruiken voor de uitbreiding van het aantal volkstuinen?

Antwoord

Er is geen sprake van verwerving van deze gronden van ProRail.

Vraag 4 Is er een verband tussen de aankoop van Berkhouterweg 28 en 30, vestiging van voorkeursrecht perceel sectie C nummer 1896 en sportcomplex van Sportverenging Zwaluwen? Zo ja, welke?

Antwoord

Het verband tussen de aankoop van de Berkhouterweg 28 en 30 en de vestiging van het voorkeursrecht op het perceel sectie C nummer 1896 ligt in de mogelijke vestiging van een busremise en rayonpost op die locatie.

Ten aanzien van het sportcomplex De Zwaluwen is ons niet bekend dat er op dit moment iets speelt. Halverwege 2021 heeft de Zwaluwen besloten geen fusie aan te gaan met W Hollandia. Daarmee zijn de gesprekken over de beëindiging van de huur, erfpachtrecht en opstalrecht stopgezet.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders in Hoorn

Overzicht situatie Berkhouterweg Overzicht situatie Berkhouterweg